Különleges maradványokra bukkantak a budavári palotában

2019. december 12. 19:58
A palota Szent István-termének falkutatása során kerültek felszínre a leletek.

Falkutatással folytatódik a déli összekötő szárny és az abban található Szent István-terem felújításának előkészítése a budai Várban. A többi között Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann-kori padló burkolatának lenyomatait találták meg a szakemberek a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyában lévő egykoron díszes, reprezentatív teremben és környezetében. A Szent István-termet is magába foglaló épületszárnyat a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek és a megtalált részletek alapján állítják helyre.

A századfordulós állapotok visszaállítása

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült Szent István-terem a múlt századforduló magyar iparművészetének gyöngyszeme volt. Kialakításában a legnagyobb hazai mesterek vettek részt, mint például Zsolnay Vilmos vagy a korszak egyik legismertebb bútorgyárosa Thék Endre. Uralkodó stíluseleme – a román stílus – eltért a Palota alapvetően barokk és neobarokk belső tereitől. A terem enteriőrje az 1900-as párizsi világkiállításon hatalmas sikert aratott, nagydíjat nyert. A pazar kialakítású helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, azonban a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra.

Különleges maradványok

A műemlékvédelmi szakemberek 2019 áprilisában kezdték el a terület falkutatását, mely során különleges maradványok kerültek elő a Budavári Palota több korábbi építési periódusából, így például a barokk királyi palota több homlokzatrészlete, számos középkori kőfaragvány, olyan Hauszmann-kori stukkópárkány részletek, melyek a Szent István-terem előtti folyosót díszítették. A terem alatt lévő előcsarnok falai pedig olyan Hauszmann-kori oszlopokat rejtettek, melyeket feltehetően az 1950-es évek végén falaztak be. A kutatás másik fontos eredménye, hogy a második emeleten, a déli barokk ablakból átalakított Hauszmann-kori átjáróban megmaradt a gipszstukkó egy része, valamint a cementmozaik padlóburkolat lenyomata. Ezek a feltárt építészeti részletek nemcsak a palota építéstörténetét árnyalják, hanem önmagukban is építészettörténeti értékűek.

A stukkópárkány

Az enteriőr is visszanyeri régi pompáját

A Szent István-terem falait Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek díszítették. A helyiség kandallóját tűzálló, mázas kerámiával burkolták, amelyre Strobl Alajos Szent Istvánról készült mellszobra került. A 220 centiméter széles és 465 centiméter magas kandallót a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában több mint egy év alatt reprodukálták eredeti méretében, színében és anyagában. 

Az egykori Szent István-terem

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fontos eleme, hogy a Szent István-terem belső tere visszakaphassa régi pompáját. A korabeli enteriőr hiteles és eredeti visszaállítása után a nagyközönség újra teljes szépségében csodálhatja majd meg.

A Szent István-terem, mint új kulturális és turisztikai attrakció várhatóan 2021. augusztus 20-tól bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületegyüttesben.

(Sajtóközlemény)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne félj Karácsony és társai úgy vigyáznak az adóforintjaidra, hogy a szád tátva marad!

A Karácsonyra vonatkozó megjegyzésemet természetesen iróniának szántam, nem a hitemet tükrözi.
Tarlós alkalmasságáról nem is lehet vitázni, hiszen a munkája önmagáért beszél.

Egyáltalán nem fárasztottál az írásoddal, sőt örömmel olvastam. Az első felében még magamra is ismertem, mert én is ilyen optimistán, hittem abban, hogy a többpártrendszer majd mennyire előreviszi az országot, mert a mindenkori ellenzék rávilágít a hibákra, és közösen száguldunk előre! Na ezen ma már jót nevetek, főleg a jelenlegi "konstruktív" ellenzéken.
Úgy gondolom nagyon is reálisan látod a világ dolgait. Sajnos (úgy általában) nem jó irányba haladnak a dolgok, és egyre kevésbé lehetünk optimisták, de az életösztön ezt diktálja.
Ne adjuk fel a reményt!
" Na liberális ezért nem vagyok." Na ezen nem csodálkozom, mert olyan jelenleg nem is létezik a világban, mert amit annak neveznek, az egy horrorisztikus vicc!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában