AIDS-ből elmebaj

I. évfolyam 9. szám | Meta - Tudomány
2019. november 7.
Gózon Ákos
A rettegett AIDS sok esetben már megnyugtató módon kezelhető – de a vírus újabb és újabb mutációkkal próbál túljárni az emberi test és az orvostudomány eszén, amivel magyar kutatók is foglalkoznak.

Az AIDS-ről, erről az 1980-as években megismert, rettegett immunhiányos betegségről azt hittük, már mindent tudnak a kutatók. Ám aztán új formáját mutatták ki: a központi idegrendszert érintő agyi változatát. A demenciát, értelmi leépülést, memóriavesztést, koncentrációs, gondolkodási és kognitív problémákat okozó kór megismerésében egy magyar kutató is kulcsszerepet vállal.

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) kórokozója a HIV (emberi immunhiányvírus). Aki HIV-vel fertőződött, nem feltétlenül lesz AIDS-es, ugyanis a betegség a 21. századi modern gyógyászatnak köszönhetően jól gyógyítható a fejlett országokban. A probléma inkább ott jelentkezik, ahol nincs megfelelő kezelési lehetőség, pénz, információ, és a higiénia hiánya is fokozza a betegség kockázatát – szögezi le Tóth Petra, a Strasbourgi Egyetem Sejtszintű és Integrált Idegtudományi Intézetének docense.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés

Ajánljuk még a témában