Ezek lesznek ma az ünnepi programok Budapesten

2019. október 23. 09:10

A Kossuth téren családi programokkal, a Millenárison Szabadságkoncerttel várják az érdeklődőket, míg az Új köztemetőben és a Hősök falánál gyertyagyújtással emlékezhetnek '56 hőseire.

2019. október 23. 09:10

A Kossuth téren egész nap családi programokkal várják az ünneplőket, a 1956-os forradalomra emlékezve. Idén is lesz Szabadságkoncert este a Millenárison, a Zeneakadémián pedig Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a központi megemlékezések a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel. Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet.

Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos, protokollmentes megemlékezés lesz – olvasható a programban.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Országszerte számos helyen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. október 23. 17:38
A MOSLÉKKOALÍCIÓ EGYÜTT ÜNNEPEL? GYURCSÁNY, JAKAB, KARIGERI?
3M..
2019. október 23. 10:16
Borkai otthon, négy fal között ünnepel, Orbán meg zárt térben, Budapest közönségétől hermetikusan elzárva, tetőtől-talpig megmotozott bértapsolók előtt. Hová lett ennek a nemzeti megemlékezésnek az egykori fénye? Levitte magával a Fidesz ezt is a sleppjével a pincébe? Szebb Jövőt!
még fokozza
2019. október 23. 10:14
Mi köze a Fidesznek a családhoz, a kereszténységhez, a becsülethez? Semmi se.
Secnir
2019. október 23. 10:12
1956 október 23.-án a kormány fegyvertelen civilekre lőtt, és ölt meg közülük sokakat. erre megemlékezni illene, nem pedig ünnepelni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik