Novák Katalin: Magyarországon a házasságkötés reneszánszát éli

2019. szeptember 14. 15:57
A házasságkötés, a gyermekvállalás, a családalapítás a legszemélyesebb közügy – fogalmazott az államtitkár.

Az idei év első felében a házasságkötések száma közel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli – mondta Novák Katalin Szentendrén, ahol a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) őszi találkozója keretében öt fiatal pár kötött házasságot.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum amfiteátrumában tartott ceremónián az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára közölte: az idén június végéig 24 020 pár mondott igent a közös életre, ez azt jelenti, hogy közel 200 ezerrel élnek most többen házasságban 2010-hez képest.

Az államtitkár köszönetet mondott a NOE-nak, amely több mint harminc éve dolgozik a magyar családokért határokon innen és túl, és megköszönte annak az öt fiatal párnak a bátorságát, akik vállalták, hogy megosztják örömüket, boldogságukat a közösséggel.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a házasságkötés, a gyermekvállalás, a családalapítás a legszemélyesebb közügy, hiszen olyan magánügy, amelynek értéke van a közösség számára. Ezért indította el a kormány a babaváró támogatást, az otthonteremtési programot – folytatta –, és segíti a férfiakat és a nőket abban, hogy házasságot köthessenek egymással, ezért védi a férfi és nő házasságát, a családokat és gyermekeket Magyarországon.

A maga is nagycsaládos Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere (Fidesz) Kölcsey Ferencet idézte: „Aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít”, és arra hívta fel a figyelmet, hogy nagycsaládosnak lenni gondolkodásmódot jelent

Bereczki Ibolya, a Skanzen főigazgató-helyettese arra emlékeztetett, hogy a múzeum számtalan programot, eseményt, tematikát szervez a gyerekek, családok számára, a magyar múzeumoknak pedig tavaly családbarát múzeumi programot készített.

A NOE az év elején hirdetett jegyespároknak pályázatot, amelynek nyereménye a NOE által szervezett polgári szertartás és esküvő.

(MTI)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden elismerésem az övék.

2010 évben Csehországban 1,51 volt, Magyarországon 1,25.
2001 évben Csehországban 1,15 Magyarországon 1,31
2009 évben Csehországban 1,51 Magyarországon 1,32

Az a szerencséd, hogy amikor születtél még nem volt botmixer. ;-)

Ez nem igaz. Az óvodásoké miért nem ennyi?

Milyen csinos, sokat fogyott tavasz óta, Novák Katalin.

Kár volt odaírnia, hogy piarista diák volt. Jelenits tanár úr, biztos nem lenne büszke erre az írására.

Elolvastam. Szily téved. Jézusnak nem a Hegyi beszéd volt a programbeszéde.
Vagyis "nem gyakorló keresztény olvasóit" félrevezette, mármint a tájékozatlan Szily.
Abban is téved Szily, hogy Jézus ezt kizárólag az apostolainak mondta volna. Elővehetné az Újszövetséget, mielőtt cikket ír Orbánnal szemben,

"Jézus eredeti beszédében ez a híres szövegrész végig az apostolokra vonatkozott, az ő feladatukat, szerepüket szabta meg." Írja Szily. Pedig a szöveg így szól:
Jézus bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógákban, hirdette országa evangéliumát, s gyógyított minden betegséget és fogyatékosságot a nép közt. Híre elterjedt egész Szíriában. Elvittek hozzá minden szenvedőt, olyanokat, akiket különféle betegségek és bajok gyötörtek, ördögtől megszállottakat, holdkórosokat, bénákat, és meggyógyította őket. Csapatostul kísérték, Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.
A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket.

Hogy ki? Hát maga Jézus személyesen.
Onnan tudom, hogy leírták a tanítványai.
Az a programbeszéd, hogy elmondja, hogy miért jött közénk.
Nem marhaság, olvasd el.

Szilynek miért nem írod meg a 444-en, hogy marhaságokat ír? Vele szemben legyél nagyfiú.
Velem szemben kisfiúnak és tudatlannak mutatkoztál.

Te vagy az, aki a kazánra is küldtél pénzt az ukrajnai magyaroknak?

Már, ha tudott róla. A mandi olvasói tudták. A mandi ellenzéki olvasói pl. koronaszep az állítólagos 4 gyerekes apa olyanokat írt és a többi ellenzéki is, hogy adjon Mészáros és egyéb érzéketlen, szeretetlen aljas commenteket. l

Nem biztos, mert nem jegyzem meg a nickneveket, de lehet, hogy kutyafülüvel beszélgettünk arról, hogy milyen fukarok, csak a ötletelgetnek, hogy ki mindenki adjon, mert ők aztán nem.

A Mazsihisz nem egyenlő Jézussal.
Jézus nem volt a Mazsihisz tagja.

Eljutottam a , - nem olvasmányaimban - hanem tanulmányaimban, sőt még előbb, hogy kicsoda Jézus, és ez sosem volt kérdés számomra, mint, ahogyan az sem, hogy mit gondoljak erről a sugalmazott könyvről a Bibliáról.
A szent könyvek megírására Isten embereket választott ki, akiket erejük és képességeik birtokában úgy használt föl, hogy azt foglalják írásba, amit Ő akar közvetíteni számunkra. Az elsődleges szerző tehát Isten, a másodlagos szerző az ember.

Természetes, hogy több részből áll, hiszen nem egyhuzamban írták a Bibliát, az Ószövetség könyvei gyakran évszázadokon át tartó folyamat eredménye. A Biblia nem egy regény, hanem különböző korok, más-más szerzők az alkotói és Kr.u. I. század végén rögzítették. Amikor kanonizálták, akkor viszont már nem kerülhetett bele más szöveg, mert a mai napig nem lehetne lezárni.
Egyébként is a Biblia szövegének végérvényes egységére irányuló tevékenység csak a Kr.u. X. században a maszoréták munkásságával fejeződik be. Ezek az emberek zsidó szentírástudósok voltak Kr.u. 750-1000 között Palesztinában éltek.
A hagyomány addigi megállapításait felhasználva a kánoni héber szöveget a legapróbb részletekig meghatározták és kijavították az évszázados másolás után keletkezett hibákat és eltéréseket.
Legfontosabb teljesítményük mégis az volt, hogy a mássalhangzós szöveget magánhangzókkal és a helyes kiejtést meghatározó jelekkel látták el. Munkájuk eredményeként a Biblia szövege egységes és végérvényes lett.

Jézus csodái abban különböznek más csodáktól, ahogyan értelmezi őket. Ismételten kijelenti, hogy az ő csodái a kezdődő Isten uralmának jelei.

Egyrészt ez nem igaz! Másrészt, mi az, hogy "hasonló"?
"Mint ahogyan messiásból is akadt még legalább egy tucat, akik hasonló csodákat tettek."

Mit értesz azon, hogy "eredetiben olvassa a Bibliát"?
Héberül, ógörögül, latinul?

Nem akarsz a hitemben megrendíteni? Mert nem is tudsz!
Különben a Biblia sajátos átértelmezésének semmi köze a hithez.
Megemlíthetted volna igazán a történeti kutatásokat, ugyanis azok is a Biblia eseményeit igazolják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés