Jövő héten már szüretelik a jellegzetes kékszőlőfajtákat Villányban

2019. augusztus 25. 09:42

A megtermelt borok mintegy 5-10 százaléka kerülhet külföldre a borvidékről.

2019. augusztus 25. 09:42

Egyes gazdák már augusztus utolsó napjaiban megkezdhetik a kékszőlőfajták szüretelését a villányi borvidéken – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel. 

Nagy Gergely elmondta, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó szedésével indul a szüret, majd szeptember kezdetével a borvidék egész területén zajlik már a betakarítás. A Villány jellegzetességének számító, 400 hektáron termesztett, az összes fajta közül a legnagyobb mennyiségben leszüretelt kékoportóból az időjárás viszontagságai miatt átlagos évjáratú lesz az idei bor a tavalyi csúcsminőség után. A kékoportó, tette hozzá, hektáronkénti 6-9 tonna közötti átlagtermést hoz a borvidéken, idén 7 tonna körül lehet ez az érték.   

 A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember közepén kezdik mintegy 300 hektárról szüretelni  a Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a sauvignont, amelyet 440 hektáron termelnek.     

A villányi szüret a fehér fajták szedésével már a hónap közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével. A hegyközségi titkár hozzátette, a későn érő cabernet franc és cabernet sauvignon terméskilátásait még jelentősen befolyásolhatja a következő három-négy hét időjárása. Nagy Gergely elmondta, bár megerősödik a minőségi fehérborok iránti kereslet Magyarországon, Villány esetében továbbra is népszerűek a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok, piacuk továbbra is erős az országban.   

A megtermelt borok mintegy 5-10 százaléka kerülhet külföldre a borvidékről, ugyanakkor valószínűsíthetően a következő években erősödni fog az exportra kerülő borok aránya. Értékesítési problémáktól nem tartanak a villányi bortermelők, a megtermelt mennyiséget időről időre el tudják adni az összes fajtából.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
golyakalifa
2019. augusztus 25. 13:49
"kékszőlőfajtákat" -nem sok ez egybeírva?
cutcopy
2019. augusztus 25. 12:32
Nálam az Othello majd október végére lesz az igazi..
atila68
2019. augusztus 25. 12:16
Én még olyan borászt nem láttam aki nem panaszkodott volna valamire.
lari fari mondta a feri
2019. augusztus 25. 10:10
T.Mandi! én a helyetekben kissé visszafogottan kezelnem a szüret témakörét, lehet hogy nem érte el az ingerküszöbötöket, de óriási káosz van a szőlő-bor ágazatban, hatalmas bor mennyiség maradt raktáron, így a felvásárlók igen-igen szerény mennyiségre kötöttek szerződéseket, sok gazdának fogalma sincs mit fog kezdeni a termésével, de akiknek van érvényes szerződése annak sem sok öröme telik benne, mert rendkívül alacsonak a felvásárlási árak. /A "net" tele van szőlő értékesítési hirdetésekkel, és nem házikerti mennyiságekről beszélnek, henem többszáz mázsás értékekről/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik