Sokba kerülhet ezután, ha nem csatolja be a biztonsági övet

2019. június 25. 9:01
A Véda mostantól élesben figyeli a biztonsági övek becsatolását is – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint a napilap keddi számáben megírták, a Jogmagazin.hu közérdekű adatigénylésére kapott rendőrségi válaszból derült ki, hogy a tesztüzem után már élesben figyelik a Véda kapuk a biztonságiöv-használatot. Ismeretes, a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat – közkeletűbb nevén a Véda-kapuk – 2012 és 2015 között épült ki Magyarországon. A hálózatot a közlekedésbiztonság fokozására építették, ugyanis statisztikák szerint a közlekedési szabályok betartását figyelő rendszer kimutathatóan megelőző hatással bír, bevezetése óta mérhetően csökkent a statisztikák szerint a szabálytalankodó autósok, illetve a balesetek száma.

A szupertraffipax-hálózat jelenleg 134 fix telepítésű traffipaxból és 160 mobil eszközökből áll – ismerteti a Magyar Nemzet. A fix telepítésűek helyei ismertek, a rendőrség honlapján is megtalálhatók, valamint több telefonos applikáció is képes tájékoztatni a közlekedőket azok elhelyezkedéséről. De természetesen van kevésvóbé ismert helyzetűek is, a mobil eszközöket polgárinak álcázott rendőrautókba építették be. A rendszer komplexitását jól jellemzi, hogy a berendezések radaros traffipaxból, lézeres nagyságmérő műszerből, hagyományos forgalomfigyelő kamerákból és éjjellátó infrakamerákból állnak.

Egy szakportál, az Alapjárat.hu szerint az, hogy egy adott kamera pontosan milyen szabálytalanságok esetén készít felvételt az autósokról, nem feltétlenül publikus információ. Az, hogy egy traffipax mely funkciói aktívak és mikor, mindig a helyi viszonyoktól és a helyileg illetékes rendőrség döntésétől függ.

Mindenesetre minden esetben az övhasználat elmulasztása szabálysértés, lakott területen belül tízezer forint, lakott területen kívül 15 ezer forint, autópályán húszezer forint a bírság; ezeket nem automatikusan rónak ki, hanem minden egyes esetet külön-külön megvizsgál a hatóság.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában