New York Times: A vallásos konzervatív feleségek a legboldogabbak

2019. május 23. 16:46

Kiderült, hogy a legboldogabb feleségek Amerikában a vallásos konzervatívok, a második legboldogabbak pedig a vallásos progresszívek – írja a New York Times véleményoldalán megjelent, vasárnapi cikk.

2019. május 23. 16:46

A cikk egy jelentést foglalt össze, melynek címe: A kötelékek, melyek összetartanak: A jó vagy a rossz támogatója a hit a családokban? (The Ties That Bind: Is Faith a Global Force for Good or Ill in the Family?), melyet a Institute for Family Studies és a Wheatley Institution készített.

Eszerint az átlagnál elégedettebbek a házasságukkal azok a nők Amerikában, akik vallásos konzervatívak: „a nemi szerepekről konzervatívan gondolkodó és vasárnaponként istentiszteletet látogató feleségek 73 százaléka magas minőségű házasságban él”.

„Ami a kapcsolatok minőségét illeti, megfigyelhető egy J-ív a házas nők boldogságát illetően, minthogy a jobboldali és baloldali nők magasabb minőségű házasságban élnek, mint azok, akik középen helyezik el magukat – de főleg a jobboldaliak.”

A New York Times cikke emlékeztet: az utóbbi évtizedekben elterjedt az a nyilvánosságban, hogy az egalitárius házasságok jobbak (részint a feminista Stephanie Coontz 1997-es The Way We Really Are: Coming to Terms With America’s Changing Families című kötete miatt).
A Pew Research Center 2013-as felmérése viszont például kimutatta, hogy az anyukák kétharmada szívesebben dolgozna részmunkaidőben a teljes helyett.

A mostani kutatás szerint mind a régimódi vallásosság, mind a feminizmus magas elvárásokat támaszt a házastársakkal szemben, és magas minőségű házassághoz vezet, még ha más okokból is.

A középen álló szekuláris konzervatívok és szekuláris progresszívek elégedettségi mutatói ennél alacsonyabbak. 

A közösségi médiában hatalmas felháborodást okoztak az eredmények.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2019. május 25. 22:22
most olvastam a kovetkezo felmerest: "Az egyedüálló, gyermektelen nők alkotják a társadalmon belüli legboldogabb alcsoportot – írta a The Guardian Paul Dolant, a Londoni Gazdasági Egyetem viselkedéstudományi professzorát idézve. A házas emberek csak akkor boldogabbak, mint a többi alcsoport, ha akkor válaszolnak, ha házastársuk is a helyiségben van. Ha nincs bent a házastárs, akkor már az egyedülállók a boldogabbak” - állítja a szakértő." https://hvg.hu/elet/20190525_Az_egyedulallo_gyermektelen_nok_a_legboldogabbak__allitja_egy_boldogsagszakerto
Pierre
2019. május 24. 10:49
mashogy ertelmezi a boldogsag fogalmat egy vallasos konzerv feleseg es egy az egalitárius házasságban elo. Egy gyongytyuk is boldogabb az embernel.
Gombóc XVI. Artúr
2019. május 24. 10:23
Néha még egyet is értünk!!
villogókékfog
2019. május 24. 09:12
És nem a nemüket félévente váltók a legboldogabbak??? Megáll az ész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik