Lesz-e kulcsa anyámnak a lakásunkhoz?

2018. december 16. 10:22

Lackfi János
Népszava
A család: dinamikus valóság. Amiben benne foglaltatik például, hogy igen, ahhoz, hogy felnőtté váljak, el kell mennem otthonról. De a kimozdulásnak is, a helyben maradásnak is megvan az ára. Rácz I. Péter interjúja Lackfi Jánossal.

Nemcsak családapaként, de tanárként a rendhagyó irodalomóráin is közvetlen kontaktusba kerül az érintett korosztállyal. Nem kétlem, innen is érik hatások, amik aztán regényalapanyaggá válnak. 

Elképesztő, milyen nyers életdarabkákat képesek bedobálni a diákok egy ilyen alkalommal. Ózdon megkérdeztem egyik versem kapcsán, mi lesz ott, ahol két pasi van, s egy 9 éves kislány bekiabálta: káosz és pálinka. Na, ezt nem az iskolai tankönyvből merítette. Bükkszentkereszten egy Petőfi-verset tárgyalva afelől érdeklődtem, mit gondolnak, a ma még életerős szüleik 30-40 év múlva milyenek lesznek? »Olyan kis aszalt szilvák« – bökte oda egy fiúcska. Az Ősi nevű kistelepülésen pedig azt kérdeztem tőlük, megváltozik-e a szüleik viselkedése, ha autóba ülnek, mire egyikük megnyugtatott, hogy igen, az apukája behunyt szemmel szokott vezetni, hogy szórakoztassa őket.

Még jó, hogy hazafelé nem jött szembe önökkel az úton! A regénye alapján mintha az körvonalazódna, a család ma már egyáltalán nem tűnik biztonságos menedéknek, sőt, mintha menekülnének belőle a fiatalok. Megállja a helyét ez az olvasat? 

Talán soha nem is volt olyan vegytisztán menedék, biztonságot adó fészek, ahogy a különféle színes nyomatokon szeretjük látni. A család: dinamikus valóság. Amiben benne foglaltatik például, hogy igen, ahhoz, hogy felnőtté váljak, el kell mennem otthonról. De a kimozdulásnak is, a helyben maradásnak is megvan az ára – amiként a hierarchiának és a széthulló hierarchiának is. Az evangéliumban olvasható: a családapa a kincseiből régit és újat vesz elő. Nem lehet tehát csak a régiből vagy csak az újból építkezni, nincs vákuumszerű idő, statikus állapot, menet közben kell kitalálni, hogyan legyünk jók – magunkkal, másokkal. És nagyon kevés ember vallja, hogy ő nem a jóra törekszik, hogy ő gonosz. Nem, az csakis a szomszéd lehet…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olvassa és értse is a törvényt, s akkor nem irkál ilyen szamárságokat. Az ellenzék anarchiát akar, mert a demokratikus közegben kiderül, hogy messze lemarad a Fidesz mögött. Fegyenc már 2002-ben kiadta a jelszót: provokálni kell / mert jól dolgozik a kormány /. Amit akkor beismert, azt látjuk most is.

Lackfi János példaszerűen érti a családot. Kiváló író, pedagógus, tanúságtevő katolikus. Isten éltesse sokáig!

Válaszok:
Türelem | 2018. december 16. 17:24

"... hogy felnőtté váljak, el kell mennem otthonról." - a hagyományos családokban a legkisebb gyerek otthon maradt és oda hozta feleségét.

Nagyon egyszerű: majd a munkáltatói-munkavállalói praxisból kiderül, mi tartható és mi nem. És ez így lenne normális. Ez a mostani ellenzéki anarchikus túllihegés pedig egyszerűen egy durva fegyelmezetlenség, az ál-demokraták demokrácia-megkerülési kísérlete. Amint ez Gyurcsány-KISZ vezér és az MSZ/M/P vérében van.

Jót vidultam a katolikus költő egyik , Klubrádióban elhangzott interjúján. Röhögve ironizált egyik katolikus pap rokonán....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés