Magyar Idők: Napokon belül megjelennek a szuperkórházak tervpályázatai

2018. július 23. 7:16
Az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési program veszi kezdetét.

 

Az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési program keretében várhatóan napokon belül megjelenik a három nagy centrumkórházzal kapcsolatos építészeti tervpályázatokra vonatkozó közbeszerzési pályázat – értesült hétfői számában a Magyar Idők Cserháti Pétertől, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosától.

Az összesen mintegy 700 milliárd forintosra tervezett programban az elmúlt hetekben-hónapokban mintegy hárommilliárd forintot fordítottak az egészségügyi intézmények elavult informatikai eszközparkjának megújítására. A fővárosi kórházak tizenhétmilliárd forintból új orvosi gépeket, eszközöket is beszereztek.

Cserháti Péter hangsúlyozta: eddig összesen nem állt rendelkezésre százmillió forint informatikai fejlesztésekre a térségben, most viszont egy-egy kórház több száz korszerű számítógéphez, monitorhoz, nyomtatóhoz jutott, ami azért is fontos, mert sok esetben lassíthatta a betegellátást a régebbi informatikai eszközök sebessége. 

Elmondta, hogy az informatikai eszközök beszerzésével párhuzamosan tizenhat nagy képalkotó diagnosztikai, illetve terápiás eszközt is telepítenek a közeljövőben a kórházakba: három MR-t (ezek közül egy a baleseti és idegsebészeti ellátást jelenleg enélkül működtető Szent János Kórházba kerül), négy CT-t, ugyanennyi, a stroke- és infarktusellátásban az erek gyors vizsgálatára szolgáló úgynevezett DSA-t (érfestő berendezést), egy pozitron emissziós tomográfot a Honvédkórház számára, egy lineáris gyorsítót (sugárterápiás eszközt) az Uzsoki Utcai Kórház onkológiájára és több mammográfiás készüléket, illetve digitális röntgent. Ezek közül a kisebbeket már a nyáron, a nagyobbakat őszre be is szeretnék üzemelni, ennek eredményeként a főváros képalkotó diagnosztikai kapacitása már idén közel tíz százalékkal bővül.

Ezenfelül még egy körben lesznek idén kórházi eszközbeszerzések, így összesen harmincmilliárd forint értékű új orvosi gépnek, berendezésnek, illetve kórtermi felszerelésnek kell célba érnie az év végére, amikortól jó eséllyel a vidékiek után immár a fővárosi betegek is megtapasztalhatják majd a XXI. századi betegellátási körülményeket – mondta Cserháti Péter.

A kórházakon túl a szakrendelők megújítása is jelentős szerephez jut az EBP-n belül. Már tizenkilenc ilyen intézményről jelent meg kormánydöntés.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy elhízás elleni egészség programot kellene már indítani fitneszedzők, sportolók, dietetikusok bevonásával, mert katasztrófálisan el vannak hízva főleg a fiatalabb gyermektelen nők.
Aztán, ha betegek lesznek, szidják majd az egészségügyet.
Hogy fognak szülni, ilyen roncsderbi állapotban?

Egy elhízás elleni egészség programot kellene már indítani fitneszedzők, sportolók, dietetikusok bevonásával, mert katasztrófálisan el vannak hízva főleg a fiatalabb gyermektelen nők.
Aztán, ha betegek lesznek, szidják majd az egészségügyet.
Hogy fognak szülni, ilyen roncsderbi állapotban?

A férfiak, még hagyján, no, de a nők! Ők miért nem vigyáznak az alakjukra? Hogy fognak kinézni, ha szülnek 2-3 gyereket, ha már most akkorák, mint egy bálna?
Az is igaz, hogy mindenhol csábítanak a finom kajákkal, de ez a déli országokban sincs másképp és ők mégsem kövérek, mégsem túlsúlyosak.
Az igaz, hogy a spanyolok, rengeteg rákot, halat, és egyéb tenger gyümölcseit esznek, ami nem hizlal, ellenben a paella igen, és mégsem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában