5, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet – Tabunello 2012
A 2HA Szőlőbirtokot sem kell sokaknak bemutatni, hiszen a Török Csaba által vezetett pincészetet a legjobb magyar vörösboros borászatok között tartják számon. Ez főként a Tabunellónak köszönhető, amely a toszkán sangiovese fajtából készül. Ismertségét és elismertségét talán más nem is példázza jobban, mint az a beszélgetés, aminek Bakó Ambrus standjánál voltam fültanúja. Egy vendég épp mesélte a borásznak, hogy telepített a Badacsony egy részén 500 tőke pinot noirt, mire Bakó Ambrus csak annyit reagált: az a rész túl meleg, oda sangiovese-t vagy kékfrankost célszerű telepíteni.
Azt már Török Csaba mondta el, hogy a sangiovese szüreti időpontja náluk megegyezik az olaszrizling szüreti időpontjával. A 2012-es Tabunello egy közepesnél nagyobb testű, remek egyensúlyú, modern stílusú vörösbor. Szép virágok és piros bogyós gyümölcsök jellemzik a krémes, selymes kortyot, amiben érezhetően vannak hordófűszerek is. Elegáns, nagy bor, amelyet már most is nagyon jó inni, de még van benne élet bőven.
+2 olaszrizling: Bakó Ambrus és Villa Tolnay Olaszrizling 2013
Bár több olaszrizlinget is megemlítettem már a sorban zárójelesen, de egy badacsonyi sorban kell lennie legalább egy olaszrizlingnek. A választásom Bakó Ambrus és a Villa Tolnay 2013-asára esett, mivel a két bor eltérő karakterét mutatja meg az olaszrizlingnek, de mind a kettő egy szép bor a fajtából.
Bakó Ambrus bora a könnyedebb, sok virágos jegyet megmutató, inkább a szerkezetre építő, neutrálisabb bor, némi ásványossággal, míg a Villa Tolnayé ízben édesebb és inkább krémesebb, gyümölcsös jegyekre épít, észrevehető hordós jegyekkel bír, de ugyanúgy remek struktúrájú bor. Mindkettő igazán jó formában van most.