Aszódi Attila a paksi titkosításról: Nem veszek részt svindliben

2015. március 3. 11:19
Tizenöt helyett harminc évre titkosította az Országgyűlés a paksi atomerőmű-beruházás szerződéseit kedden. Megkerestük Aszódi Attilát, a paksi bővítés beruházásáért felelős kormánybiztost, hogy elmagyarázza a titkosítás meghosszabbításának indokait. Aszódi szerint hibáztak az oroszok azzal, hogy túl hamar nyilvánosságra hozták a szerződést; ugyanakkor nem látja, hogyan lehetne lopni ebben a konstrukcióban és azt mondja, nincs olyan atomerőmű-építési szerződés a világon, ami nyilvános lenne. Interjúnk.

Láthatólag nem csak nekünk, de a fideszes képviselőknek is szükségük van a segítségére a paksi titkosítás ügyében.

Én is láttam a tegnapi indexes interjúsorozatot. Érdekes volt. Igyekszem segíteni.

Tehát: miért nem mindegy, hogy 15 vagy 30 évre titkosak Paks 2 szerződései?

Mérnökként kell most válaszolnom olyasmire, ami a jogászok asztala, de azért megkísérlem. Úgy látom, két törvény versenyez itt egymással. Egyrészt az információszabadságról szóló jogszabály, amely azt próbálja elérni, hogy minél több információ megismerhető legyen; másrészt a minősített adatok védelméről szóló törvény, amely tartalmazza, hogy az államnak és magántársaságoknak is vannak olyan adatai, amelyeket védeni kell. A 30 év ez utóbbiból következik.

Jó, de ha ez ilyen egyértelmű, akkor eddig miért 15 évről volt szó?

A háttérben zajlott az egyeztetés arról, hogyan kell kiépíteni ezt a védelmi rendszert. Azt egyébként az infotörvény is kimondja, hogy ha nemzetbiztonsági vagy üzleti okok megkövetelik, titkosítható az információ.

Elfogadjuk, hogy van ilyen, de hogy a szerződések minden egyes szava nemzetbiztonsági kockázat, azt azért nehéz elképzelni. Miért nem arányosan titkosítanak?

Megvizsgáltuk a nemzetközi gyakorlatot és azt láttuk, sehol a világon nem nyilvánosak az atomerőművek építésével kapcsolatos fővállalkozói szerződések. Egyetlenegy sincs, amely hozzáférhető lenne. A kormánynak az a törekvése, hogy a lehető legtöbb információt nyilvánosságra hozza, de akkor, amikor az lehetséges.

Némileg aláássa a bizalmat, hogy már a hitelszerződést is egy orosz honlapról kellett kitúrni, a magyar kormány meg titkolózott.

Lépésenként próbáltak haladni a döntéshozók. Akkor az a szerződés még előkészítő anyag volt, s jellege miatt nem volt nyilvános: az előkészítő anyagok az infotörvény szerint sem minősülnek egyébként nyilvános adatnak.

Az oroszok hibáztak tehát?

Olyan értelemben igen, hogy túl hamar hozták nyilvánosságra a szerződést, ettől függetlenül a magyar félnek sem volt célja a titkolózás: a Parlament nyilvános ülésen megtárgyalta és elfogadta a hitelszerződést.

A mostani titkosítást az oroszok kérték?

Benne van a 2014. január 14-én aláírt államközi szerződésben, hogy a felek megvédik egymás bizalmas adatait. Erre szükség is van, hiszen egy sor szereplő próbálja megakadályozni a projektet. Ha elérnék a céljukat, az viszont nagyon nem lenne jó az országnak.

Az országnak vagy a Fidesznek? Illés Zoltán szerint Paks 2 azért van, hogy a fideszes főnökök jól megszedjék magukat, az LMP-s Szél Bernadett pedig be is árazta: szerinte 500 milliárdot lehet lopni a projektből.

Nem látom, hogyan lehetne lopni ebben a konstrukcióban, de egyes képviselőknek láthatóan élénkebb a fantáziájuk ebben a témakörben. Nézzük inkább a tényeket. A teljes projekt költségkerete 12,5 milliárd euró. Ennél alacsonyabb összeg van a fővállalkozói szerződésben. A költségkerettel számolva a paksi fajlagos beruházási költség pontosan az Európában és Észak-Amerikában megszokott atomerőmű építési keretek közé esik, sőt, a finn projektnél még olcsóbb is. Ha drágább lenne, még csak érteném ezeket a felvetéseket, így azonban be kell látnom: szegényesebb a fantáziám, mint egyes politikusoké.

Arról van valami a szerződésben, hogy a 40 százalékos magyar alvállalkozói arány hogyan valósul meg? Ki választja majd ki a cégeket?

A projekt megvalósításának felelőssége az orosz oldalon van, tehát a magyar vállalkozókat is az orosz félnek kell bevonnia. Ebbe a magyar államnak nincs közvetlen beleszólása. Mi vevők vagyunk ebben az üzletben, s teljes egészében az oroszok felelnek a magyar, orosz, más nemzetiségű alvállalkozók bevonásáért és a munkájuk minőségéért.

Ezek szerint – ha számonkérhetetlen ez a cél – politikai lufi volt a 40 százalék?

Nem. Az államközi szerződésbe is bekerült, hogy a felek mindent megtesznek azért, hogy ez megvalósuljon. A politikai találkozókon, egyeztetéseken ez is téma lesz, s az orosz fél beszámol majd. A magyar fél pedig azzal járul hozzá a cél megvalósulásához, hogy képzési programokat indít a potenciális hazai vállalkozásoknak. A fővállalkozói szerződés egyébként még azt is előírja, hogy az alvállalkozók kiválasztásánál az EU-s beszerzési szabályok az irányadóak.

Remek. Milyen céget alapítsunk tehát, hogy beszállhassunk a buliba?

Ha szert tesznek nukleáris kompetenciára a következő években, akkor lehet, hogy valamely társaság tagjaként részt tudnak venni Paks 2 építésében. Ahhoz azonban nukleáris referenciával és megfelelő minőségügyi rendszerrel is rendelkezniük kell.

Önnek az éppen pont van. Megalapította már a társaságot, amely majd bedolgozik az erőmű építésébe?

Nem. Nem is fogom. Én a vevőt, az államot képviselem ebben az üzletben. Fel sem vetődhet, hogy magamnak kaparjak ki belőle gesztenyét. Semmilyen svindliben nem veszek részt.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ugyanakkor nem látja, hogyan lehetne lopni ebben a konstrukcióban"

akkor segítek: ha az államgépezet úgy választ munkáltatót, hogy nem kizárólag a nép érdekeit nézi, az lopás. ha az állam fiktív tételekre költ pénzt, az lopás.
az állam úgy tudja bebizonyítani, hogy nem lop, hogy tételesen elszámol az állampolgárok számára, hogy hogy költi a pénzüket.

"nincs olyan atomerőmű-építési szerződés a világon, ami nyilvános lenne."

teljesen más tészta amikor egy magáncég ruház be. ők a saját pénzüket költik, nem is érdekük lopni, de ha mégis, ő dolguk.
aszódi attiláék viszont az én pénzemet költik, amit nyilván szívesen el is lopnának. lesznek szívesek biztosítani engem arról, hogy nem lopják el.

Én azon csodálkozom, hogy anno az LMP politikusnő egy szimpatikus fiatal benyomását keltette. Ahogy múlik az ídő és a parlamentben meg azon kivül is egyre többet szerepel és egyre több témában szólal meg úgy változott meg az egész karaktere. Ahogy üvöltözik és össze-vissza hord hetet-havat az arca eltorzul és egyre unszimpatikusabb. A gyüllölködés negativ kisugárzást ad az arcának amit néha szinte lviselhetettlen hadaró artikulációval tetézi. A tartalomról már nem is érdemes szót ejteni.

Ez a Bajnai kormány alatt készült, és Aszódi akkor is ezt az álláspontot képviselte.
Ha nem lett volna 2010-ben kormányváltás akkor is épülne Paks2.

https://www.youtube.com/watch?..

"azt nem árulja el a Mandiner, hogy ez hol jelent meg"

hát itt, a Mandineren, ezt olvasod éppen :)

Ahogy múlik az idő, a hajdani Hősök terén szónokoló, szimpatikus, szakállas fiatalember arca is totál eltorzult. Széthízott, megereszkedett, homlokán varjúszárny ráncok vésődtek.
Izgatott, türelmetlen hadarása lelassult, már olyan, mint a nagypapáé, aki a hülyegyerek unokájának magyaráz.
A tartalomról már nem is érdemes szót ejteni :)

Jóóó--jóóóó de kik fognak akkor kormányozni?????
A 800 km autópálya építtetők? A Grashem palota privatizátorai????
Vagy esetleg Széll Bernadették?

Egyet tudok, hogy biztos, hogy nem Orbán, Kósa stb

Sőt!
A szélkerekek és a "tányérok" ölik a madarakat!

Szél Bernikénk majd egyenesen Putyinhoz fog fordulni, amilyen "okos".

"korrupt támogatással ami a balliberáltak szakterülete"

Ezt te most teljesen komolyan írtad????
Arról nyilván nem beszélt a "közszolgálati" híradó, hogy most éppen ki ellen kezdödött vizsálat.

Most mit válaszoljak annak, aki nem a valóságban él??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés