Abortuszellenes propagandafilmet ajánl a 13 évesek etikakönyve

2013. szeptember 10. 9:19

Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce
13 éves gyerekeket durva filmekkel ijesztgetni, hogy rémüljenek meg az abortusztól, pont olyan lelki problémákat okozhat, mint maga az abortusz.

„13 éves gyerekeknek olyan mondatokat írni, mint hogy mi kinek a hibája ki felelőtlen, az elfogadhatatlan. A gyerekeknek etika címen, nem előre megfogalmazott igazságokat, és bűnbakokat kell tanítani, hanem kérdéseket. És főleg nem egy olyan sokrétű bonyolult példában mint az abortusz. 13 éves gyerekeket durva filmekkel ijesztgetni, hogy rémüljenek meg az abortusztól, pont olyan lelki problémákat okozhat, mint maga az abortusz. 13 éves gyerekek a szexualitással, oktatói környezetben például ne először az abortusz kapcsán találkozzanak. Bármennyire is próbálja a könyv bemutatni az ellenkezőjét a szex ugyanis jó dolog, és az abortusz helyett egy 13 éveseknek inkább a védekezésről kéne tanulnia.

Kicsit nevetséges, hogy miközben a szexről nem akarunk a gyereknek beszélni, mert még fiatalok hozzá (lásd szexuális felvilágosítás először 14 évesen), addig az abortuszról mint problémáról olyan társadalmi dilemmákat osztunk meg velük amikkel, néha még egy felnőtt is nehezen bánik el.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 194 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van neked leány gyermeked? Bizony szükséges már 13 éves korban akár filmet is levetíteni a gyerekeknek. Nem csak a lányoknak.

Persze ha önző, gyermeket nem akaró nemzedéket akarunk nevelni....

Barátom, Huba! A szüleid veled szemben nem követtek el abortuszt, így tied az élet, tied a világ. Annak minden jójával és szenvedésével. Meg a halál tudatával együtt. Ez érték, még akkor is azt mondom, ha egy írásoddal sem értek egyet.
Csak egy ócska döntés kellett volna, hogy ez ne így legyen.
Erről ne beszéljünk?
Tiltakoztál-e akkor, amikor az mszp kötelezővé akarta tenni iskoláskorban (tehát 6 és 14 év között) az auschwitzi haláltábor meglátogatását? Amelyik nem a helyes útra neveléről szól, hanem az emberiség leggyilkosabb ösztöneinek kiélését mutatja meg. Ameelyiktől nem egy ember kapott lelki traumát- érthetően.

Nincs abortusz szabadság, mert akkor nem leszünk, nem lennénk!

Ha felteszed azt a kérdést, hogy minek, akkor alulbecsülöd a hormonokat és túlértékeled az észt.

Igen, "pünkte" az abortuszról.
Ne akkor értesüljön arról, h. mi vár rá, mikor elmarad a menstruációja.
Azt, h. a szex jó, hogy kényszerítőek a vágyak, film nélkül is megtanulja.
A következményekkel való szembesülést film formájában a leghelyesebb prevenciós szándékkal felidézni és akkor tájt, mikor a vágyak, az igény jelentkezik, szóval, ma már a serdülő kor kezdetén, a VIII.osztály táján.
Viszont az a szülő, aki úgy gondolja, ez az ő gyermekét megzavarhatja, kérhessen felmentést gyermeke számára a film megtekintése alól.

Egy ilyen filmet pont akkor kell levetíteni, amikor személyesen még remélhetőleg nem aktuális.

Sokkal könnyebben elfogadják az igazságát, mint olyanok, akiknek a méhében már ott növekszik egy nem kívánt élet, és hát kognitív disszonancia, miegymás.

Arról valóban van vita a társadalomban, hogy az abortusz megengedhető-e, de arról nagyjából teljes a konszenzus, hogy rossz, kerülendő dolog. Az meg miért baj, ha egy nagyjából teljes társadalmi konszenzust kiszolgál egy állami etika-tananyag?

A film elmagyarázza, hogy az abortusz rossz voltáról való társadalmi konszenzus ezért jött létre. Ennyi.

Rendben, de vedd észre, hogy erős kisebbségben maradtál. Elmondtad a véleményed, nem értünk egyet veled, csináljuk, ahogy tudjuk.

Ebben az esetben jövendő állampolgárai érdekében szól bele. Ha szerinted ez fölösleges, mint fönt. Kisebbségben maradtál, csináljuk, ahogy tudjuk.

Engedd meg, hogy a pórnép nevében némi értelmezésért esedezzem a szellemi élcsapat olyan nemes tagjához, mint Te vagy.

Normál nyelvhasználatban a "mert" indoklást vezet be. De hogy a te mondatodban a "mert" után következő mondatrész hogyan indokolja a megelőzőt, az meghaladja szerény fölfogóképességemet.

Eddig legalább értettem, amit írtál, ha nem is tudok olyan csodálatos elvek szerint gondolkodni, mint te. De ezt a legutolsót egyáltalán nem sikerült fölfognom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés