Böröcz László: Félnivalónk nincs, tennivalónk annál több

2024. szeptember 23. 17:30

Az I. kerület október elején hivatalba lépő fideszes polgármestere a budapesti győzelem titkáról, a fideszee generációváltásról és a turistabuszok kitiltásáról is beszélt egy interjúban.

2024. szeptember 23. 17:30
BÖRÖCZ László

Nyitókép: Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke, mostanra megválasztott polgármestere sajtótájékoztatót tart a Budavári Önkormányzat épületénél 2024. február 29-én. 
(MTI/Hegedüs Róbert)

Hosszú interjút adott a Telexnek Böröcz László. Az I. kerület október elején hivatalba lépő fideszes polgármestere elmondta, 2020-ban azzal a feladattal érkezett a kerületbe, hogy  „újraépítse a polgári oldalt”, akkor lesz elégedett, ha a legjobb fideszes önkormányzatot tudja összerakni, és beszélt arról is, szerinte szó sincs arról, hogy gond lenne az az utánpótlással, sőt, rengeteg tehetséges fiatal van a Fidelitasban.

A politikus arra a kérdésre, hogyan tudta a Fidesz Budapesten egyedül az I. kerületet visszahódítani az ellenzéktől, úgy válaszolt, a titok nyitja a korán elkezdett építkezés, aminek az alapja a még a Fidelitasban tanult közösségépítés és azt támogató motivált csapat volt. Ennek eredményeként „2023-ban már 2000-2500 emberrel voltunk aktív kapcsolatban a kerületben, akik heti szinten vettek részt a programjainkon”, mert 

„nem a nagypolitikával foglalkoztunk, hanem a helyiek számára fontos ügyekkel”.

A Fővárosi Közgyűlésben történt fideszes generációváltással kapcsolatban elmondta, mivel pártja gyakran kap kritikákat a fiatalítás hiánya miatt, most pont ennek ellenében mennek Budapesten, és majd a következő években eldől, „ez egy jó lépés volt-e”. A közgyűléssel kapcsolatban, amelynek a többség hiánya miatt még most is bizonytalan a jövőbeli működése, szóba került, a Fidesz érdekelt-e emiatt egy új, időközi választás kiírásában. Böröcz szerint az ezzel járó káosz senkinek nem hiányzik, hasonló ok miatt, a helyiek érdekeit nézve ők sem oszlatták fel az I. kerületben a képviselő-testületet, amikor két éve többségbe kerültek. 

A patthelyzet lehetséges megoldásával kapcsolatban, ami a főpolgármester-helyettes megválasztását jelentené, úgy vélekedett, nem az ő tiszte eldönteni, hogy például Vitézy Dávid alkalmas lenne-e erre a posztra, „a frakció egységesen fog szavazni. Lefolytatjuk a vitákat belül, és a közgyűlésben már mindenki a közös döntést fogja képviselni.

Egyedül a főpolgármester úrnak van jogosítványa arra, hogy helyettest jelöljön, mi csak szavazunk az előterjesztésről. Még nem tudjuk, kit fog jelölni, így nagyon nehéz erről beszélni.”

Hogy a Fidesz kivel fog tudni együttműködni a közgyűlésben, arra ugyancsak azt mondta, nem feladata ez ügyben sem állást foglalni, hiszen „a Fidesz fővárosi frakcióját Szentkirályi Alexandra vezeti, alapvetően ő fog dönteni ebben a kérdésben”.

Arra a felvetésre, helyes-e a központosítás, azaz hogy a kormány „elvette az önkormányzatoktól az iskolákat, a kórházakat és számos más döntési jogkört”, úgy felelt,„minden központosítást érdemes időről időre felülvizsgálni, és megnézni, hogy milyen gyerekbetegségei vannak. A tankerületi rendszer bevezetése után is megtörtént ez, és jóval decentralizáltabb lett, mint korábban.”

Az I. kerületi nagy építkezésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a főépítészek komoly hatáskört kaptak az új törvényben, az meg inkább szakmai kérdés, hogy az önkormányzatnál vagy a kormányhivatalnál van jobb helyen.

A leendő polgármestert a parkolással kapcsolatban felvetett javaslatairól szintén faggatták. E szerint a jövőben valóban kitiltják a turistabuszokat a kerületből, helyette „az a tervünk,

hogy az önkormányzat szolgáltatóként egy elektromos buszflottából álló körjáratot indítana, amely a Gellért-hegyet, a Citadellát érintve végigmenne a Várkert Bazáron, majd a Dísz és Szentháromság téren a Mátyás-templomhoz”

– egy év alatt ez összeállhat.

Az országos politikára áttérve Böröcz László egyáltalán nem tart attól, hogy a Fidesznek ne lenne utánpótlása: 

Vagány, nemzeti érzelmű fiatalok szerintem mindig is voltak.” (…) 2019-ben a Fidelitas kongresszusán 600-700 küldött volt, és házelnök úr azt mondta, hogy soha nem működött olyan jól a Fidelitas, mint az utóbbi években.

A generációváltás különben sem azt jelenti szerinte, hogy le kellett volna váltani azokat a vezetőket, akik most vannak pozícióban: 

Az tény, hogy egyelőre nincs magasabb pozícióban a fiatal generáció, de miért is lenne, amikor a jelenlegi vezetés még elég fiatal ahhoz, hogy ne kelljen a visszavonuláson gondolkodnia.” 

Azt sem tapasztalta a környezetében, hogy Magyar Péter elszipkázta volna a Fidesz fiatal szavazóit, és amúgy sem érzi olyan nagyon stabilnak a Tisza Pártot: 

„Könnyű a hype-ot fenntartani, de szerintem változni fog a helyzet, amikor konkrét kérdésekben kell megszólalniuk.”

Hogy van-e félnivalója a Fidesznek, úgy válaszolt, „félnivalója nincs, tennivalója igen”:

El kell végezni a munkát. Jól kell kormányozni, ami szerintem az elmúlt 14 évben kifejezetten sikeres volt Magyarországon. Mindemellett el kell tudni mondani az embereknek, hogy a magyar kormány mit tesz értük. Nem féltem a kormányt és a Fideszt ebben sem. Nyilván ez egy verseny, ilyen a demokrácia.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!