Bencsik András nagyon kibukott attól, hogy keresztet akarnak tenni a Szabadság-szobor talapzatára

2024. augusztus 21. 19:57

Mintha azt vésné valaki a talapzat köveire: Szeretlek, Julis! Attól, hogy azt faragja a kövekre: Szeretlek, Jézus!, a falfirka csak falfirka marad – írja a főszerkesztő.

2024. augusztus 21. 19:57
null

Nyitóképünk: Nemzeti Hauszmann Program

 

„Nem kell oda a kereszt!” – kezdi némileg meghökkentő Facebook-posztját (és egyben a Demokratán megjelent írását) Bencsik András, amelyet a Gellért-hegyi Szabadság-szoborról írt. Azzal folytatta a Demokrata című lap főszerkesztője, hogy az ide tervezett kereszt körülbelül olyan volna, mintha a milói Vénusz talapzatára valakik utóbb egy keresztet faragnának, vagy mintha a Puskás Aréna főbejáratánál egy hatalmas kőkeresztet szerelnének az aréna homlokzatára, vagy mintha a riói kitárt karú Krisztus-szobor talapzatára faragnának egyet. 

„Vannak dolgok, amik úgy tökéletesek, ahogy vannak, és nem szabad őket háborgatni. Nem szabad. Tilos. Nem pingálunk aranyláncon lógó keresztet a Mona Lisa nyakába sem. 

Keresztények vagyunk, de tiszteljük a művészet szent érinthetetlenségét”

 fogalmaz.

Az állítja, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor ritka szép alkotás, Budapest jelképe lett, vetekszik a világ legszebb jelképpé vált szobraival. Állítása szerint azért, mert tökéletes és megrázóan tiszta. Egy karcsú, de mégis erőteljes nőalak a győzelem pálmaágát emeli a magasba. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Csépányi Balázs

Magyar Nemzet

Idézőjel

Félnek tőle, mint az ördög a tömjénfüsttől.

„Kinek a győzelme?” – teszi fel a kérdést és azonnal meg is válaszolja: „az enyém, a tiéd, mindenkié”. Úgy véli, Kisfaludi Strobl Zsigmond legszebb műve olyan kiemelkedően tökéletes alkotás, mint a tőle 26 évvel idősebb művésztárs, Zala György szobra a budapesti Hősök terén, a 36 méter magas oszlopon álló Gábriel arkangyal, aki kezében az apostoli kettős keresztet és a Szent Koronát emeli a magasba, ezért sem hozzátenni, sem elvenni belőlük nem lehet.

Kapcsolódó vélemény

Hofher József

Szemlélek

Idézőjel

A békepárti Karmelita Államegyház ne generáljon vallásháborút!

Majd azzal folytatja, hogy 

ő keresztény ember, fontos számára a hit, a maga módján igyekszik szolgálni abban a szent küldetésben, 

amely a magyarságot Istenben kívánja megtartani és megmenteni. És bár tisztában van azzal, hogy azokat a baloldaliakat és liberálisokat, akik egyre hangosabban tiltakoznak a Gellért-hegyi emlékmű átalakítása ellen, egészen más cél vezérli, jelesül egy tiltakozási hullám kiprovokálása – mert lételemük és egyetlen reménységük a káosz –, mégis azt kell mondania a Szabadság-szoborról, hogy ne legyen ott kereszt

Ezt is ajánljuk a témában

„Azért ne legyen, mert nem illik oda. Mert az a szobor, miként a legnagyobb művek szerte a világban, időtlen, ezért fölötte áll koroknak, kihívásoknak és divatoknak” – szögezi le. S közli, tudja, hogy erős bennük az akarat nem csupán arra, hogy megvallják, meg is védelmezzék, de meg is hirdessék az elsötétülő világnak lángoló hitüket és bizalmukat Istenben, ezért tiszteli azt a szándékot, hogy ez az erős akarat sokféle okból látványosan meg kíván nyilvánulni. 

De ne így. Ne egy már létező remekmű megalázásával, mert ez így csak olyan volna, mint egy falfirka. 

Mintha azt vésné valaki a talapzat köveire: Szeretlek, Julis! Attól, hogy azt faragja a kövekre: Szeretlek, Jézus! – a falfirka csak falfirka marad – fogalmaz.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor örül, hogy az osztrák megszállók arrogáns emlékművét, a gyűlölet erődjét, a Citadellát röpke 175 éves késéssel a jelenkor végre megtöri és a saját létéhez igazítja, ezt helyesnek, szükségesnek és támogatandónak tartja, mert ez a szerencsére befejezetlen erőd végre méltó feladatot kap, 

kerete és szelíd alapja lesz a gyönyörű Szabadság-szobornak.

„Ami pedig a keresztény Magyarországot illeti, ami ellen bárhogy ágálnak a levitézlett kommunizmus túlélő majmai, ez a Magyarország örök, és amíg Istenbe veti hitét, legyőzhetetlen. Átellenben a Várdombon lassan elkészül egy másik remekmű, amelyik a maga módján és a maga nyelvén szintén a szent, örök Magyarország és Isten dicsőségét hirdeti: az újjászülető budai Vár. Pusztán a maga szépséges létezésével. Mindenféle belemagyarázás nélkül” – zárja a Bencsik András a bejegyzését.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

2024. 08. 21-én, az állami ünnepet követő napon.

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rulltamas
2024. augusztus 29. 11:40
<rulltamas.blogspot.com/2024/08/2016-os-tervvaltozat-gellethegyi.html>
nagyito
2024. augusztus 22. 17:00
A szubjektív véleményem nem fontos. Az objektív: az makacs. Stratégiailag a legfontosabb helyről beszélünk. Minden megszálló innen csapott szét közöttünk. Osztrák, Szovjet katona nézett onnan (le) minket. 2023-ig kellett várni hogy ne idegen zászló, hanem a Magyar lobogó legyen kitűzve. Amikor gyermekként kérdeztem hogy kinek mutatja a Nő az olajágat, azt felelték a tanárok: -A szovjetnek! Mert győztünk! Éppen csak az nem volt világos, hogy miért egy idegen országnak? Szabadság, mi? Strobl "úrnak" sem volt fontos hogy szovjetek szegélyezték. Akkor most miért fontos hogy a magyar föld, amely a szobor lábai elött hever, s melynek az olajágat mutatja, Szent István keresztény országa? Mert szabad. Itthon szabad vallásgyakorlás van. Alkotmányos jog. Vagy gyakorlod, vagy nem. Nézetednek viszont semmi köze az ezer éves történelmünkhöz. A tények makacs dolgok. Csak a flepnisek - ideológusok - szoktak rajtuk vitatkozni. És mi van az egyház gyűlölőkkel? Gellért esete emlékeztet rájuk. Pont ott.
kodszurkalo-0
2024. augusztus 22. 16:40
A szabadság, mint eszmény, valamint a szobor, mint ennek a jelképe, a modern korban került előtérbe és vált kulcskategóriává. A kereszt szimbolikáját legalább elemi szinten mindenki ismeri. Szerintem nem szerencsés a kettők keverni, különösen úgy nem, hogy a Gellért hegyen pár száz méterre lentebb már van egy nagy kőkereszt. Bencsik falfirkához hasonlítja az átalakítást -, van benne igazság. Valószínűnek tartom, hogy ez az ötlet is Semjén fejéből pattant ki, vagy valamelyik másik "semjénéből" (pl. Soltész M.). Egyikük sem tartozik az éles kések közé a kormányban -, és akkor finoman fejeztem ki magam.
wombatmenhely
2024. augusztus 22. 12:24
1956-ban csak az idő rövidsége és a helyszín miatt nem került sor arra, hogy a harcsás nő (Korabeli vicc: "Na, ezt is jól kifogtuk!") is a Sztálin-szobor sorsára jusson. Kisfaludi Strobl minden irányzatot kiszolgált, ha fiatalabb, Antallt ugyanúgy megszoborta volna, mint Hornt, sőt a mostani kurzus híres-hírhedt köztéri emlékművei (esztergomi Szt. István-koronázás, német megszállási emlékmű, a Krisztina körúti csodaszarvas stb.) is minimum az ő közvetlen tanítványainak a munkái. Bencsik féléven belül másodszor lóg ki a sorból: Miután március végén nagyon leszólta (ő + az öcsi) Rákay ezer sebből vérző filmjét, most a keresztet ellenzi. Azt persze nem írja le, hogy uborkaszezonba való gumicsontról van szó szdsz-árváknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!