Fordulnak Zuckerbergék: jön a gyermekvédelem a közösségi oldalakon

2024. szeptember 17. 20:24

Az Instagram kapcsán már be is jelentették a változásokat.

2024. szeptember 17. 20:24

Nyitókép: Getty Images / monkeybusinessimages

 

Az Instagram átdolgozza a szülőknek szánt funkcióit, több „beépített védelmet” ígér a fiataloknak, valamint több ellenőrzési lehetőséget a szülőknek – számolt be róla a BBC.

A 13 és 15 év közötti gyermekek számára létrehozott új „tinifiókok” számos adatvédelmi beállítást alapértelmezés szerint bekapcsolnak, ahelyett, hogy a gyermeknek kellene erre figyelnie. A fiatalok posztjai automatikusan privátra lesznek állítva – így azok nem láthatják őket, akik nem követik őket, és minden új követőt jóvá kell hagyniuk.

A változások közé tartozik még az „érzékeny tartalmak” szigorú ellenőrzése, a potenciálisan káros anyagok ajánlásának megelőzése, valamint az éjszakai értesítések elnémítása is. Azok a szülők, akik úgy döntenek, hogy felügyelik gyermekük fiókját, láthatják, hogy kiknek írnak üzenetet, és milyen témák iránt érdeklődnek – bár az üzenetek tartalmát nem láthatják.

Ezeket a beállításokat csak akkor lehet megváltoztatni, ha a szülő vagy gondviselő felügyeli a fiókot és jóváhagyja, vagy ha a gyermek betölti a 16. életévét.

Az Instagram közleménye szerint több millió fiatal fiókjának beállításait fogja módosítani a fenitek szerint, a bejelentéstől számított 60 napon belül. 

Az Instagram korántsem az első olyan platform, amely ilyen eszközöket vezet be a szülők számára – és mag a vállalat is azt állítja, hogy már eddig is több mint 50 olyan eszközzel rendelkezik, amelyek a tizenévesek biztonságát szolgálták. 2022-ben már bevezetett olyan felügyeleti eszközöket a szülők számára, amelyek segítségével többek között láthatják, hogy gyermekük milyen fiókokat követ, és ki követi őket.

Az Instagram már most is használ korhitelesítési technológiát, hogy ellenőrizze azoknak a tizenéveseknek az életkorát, akik időközben 18 év fölé akarják módosítani a korukat.

Szakértők szerint viszont kérdéses, hogy az új funkciók vajon mennyire lesznek hatásosak, hiszen az eddigi korlátozásokat is könnyedén kitudták játszani a technológiában jártasabb fiatalok. 

„Ahogy azt a a tizenéveseknél mindig is tapasztalhattuk az ilyen helyzetekben, ha tehetik, megtalálják a módját, hogy megkerüljék a akadályokat” – mondta a BBC-nek, Matt Navarra, a közösségi média-elemző. 

Az új beállításokat keddtől vezetik be az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, az EU-ban pedig még idén. A Meta – az Instagram anyavállalata – közleményében a változásokat „a szülők által irányított új élményként írja le a tizenévesek számára”, és a vállalat szerint ezek változások „nyugalmat” hozhatnak a szülőknek azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeik biztonságban vannak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:58
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­e­l­­­d­­ ­a­ ­s­­­z­­e­x­i­­ ­­­p­­u­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
herden100
2024. szeptember 18. 00:27
Helyes.
Csubszi
2024. szeptember 17. 23:44
No, nem lesz több LMBTQ szarság?
SzaboGeza
2024. szeptember 17. 21:42
Korhatárhoz???? Hogyan kötnétek? Nem vagytok "Hatóság", hogy jogotok lenne ellenőrizni, a személyi igazolványokat!!!! És minél inkább próbáljátok, annál inkább nem lesztek!!!!!!:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!