Adja magát a megfejtés: az ATV becsicskult Magyar Péternek

2024. augusztus 18. 05:44

Végre nem „csalták lépre” és „provokálták” mérőverai értelemben Magyar Pétert, és lusták dönteni az ÖT sorsáról is.

2024. augusztus 18. 05:44
ATV Öt
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Megy a titkolózás az Öt körül, mely az ország egyik legnépszerűbb vita- és megmondóműsora. A eset egészen elképesztő – leginkább az ATV vezetésének reakciójára gondolok. 

Mint azt megírtuk, a Media1 portál szúrta ki, hogy a perpillanat nyári szüneten lévő, eredetileg augusztus 26-án, 21:55-kor visszatérő ÖT című vitaműsor Konok Péter történész, Schiffer András ügyvéd, Ceglédi Zoltán politikai elemző és Hont András újságíró közreműködésével egyelőre mégsem tér vissza az ATV képernyőjére, sőt, a műsorújságban sem lelhető fel. A Media1 úgy tudja, az ÖT stábtagjai az induló értekezletre készültek, amikor váratlanul megtudták, hogy egyelőre mégsem számítanak rájuk.

Erre fel Schiffer András egy posztjában úgy fogalmazott: „a műsornak vége, nem lesz, eltörölték”.

Mire a Mandiner megkereste az ATV-t, mire az ATV azzal reagált, hogy nem reagálnak: 

„Az ATV Csoport semmilyen módon nem kíván reagálni erre!”

Állítólag a műsor sorsáról a csatorna Műsortanácsa dönt.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez ráadásul egybeesett azzal, hogy Magyar Péter nagy kegyesen méltóztatott mégis bemenni az ATV-be, miután eredetileg a Rónai Egon vezette Egyenes Beszéd június 10-i adásából idő előtt távozván azt ígérte, többet nem megy be a csatorna műsoraiba, tekintve, hogy szerinte nem hívták meg, Rónai szerint meg többször is próbálkoztak meghívni, és ezt a valóságvitát a politikusnak állt Magyar Péter túlérzékeny lelke nem tudta elviselni. Bocsánat:

a jelentőségéhez mérten erősen túlméretezett egója nem volt képest elviselni, hogy Rónai Egon cáfolja az ő jól kitalált, mártírkodó hazudozását.

Nagyon érdekes volt akkor a közéleti reakciók sora. Kikristályosodni látszott ugyanis domináns baloldali álláspontként, hogy Rónai Egon túlságosan durván kérdezett. Mérő Vera például azt posztolta, hogy szerinte „lépre csalás” történt, „a riporter nyíltan provokálta a békülékenynek tűnő politikust”.

Értik, ugye: a független-objektív baloldali véleményvezér szerint a független-objektív ATV műsorvezetőjének nem szabadna megkérdeznie Magyar Pétertől, hogy korábban miért nem ment be a stúdióba, amikor hívták, és 

amikor Magyar szemtelenül azt állítja, hogy nem hívták, akkor nem szabadna szembesítenie a meghívások számával. Ez ugyanis „lépre csalás” és „provokáció”.

Mérő ezért egyet is értett Vicsek Ferenccel, a Magyar Újságírók Szövetségének alelnökével, aki szerint „ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre.” Az ATV szerinte is „lépre csalta” Magyar Pétert.

Megállapíthatjuk: 

Vicsek Ferenc nem független és nem objektív, lényegében hitet tett amellett, hogy baloldali csatornák a háttérben egyezzenek ki éppen aktuális ellenzéki vezérekkel. Ugyanezt tette Mérő Vera.

Akkor így fogalmaztam: „Bizony Mérő Vera már mentegeti Magyar Pétert. Holott Rónai Egon kérdése teljesen érthető és jogos volt. Máskor pont az ilyen belemenős kérdezést szokták feldícsérni, de hát az aktuális ellenzéki reménységgel kapcsolatban ilyet tilos. Ez abból is látszik, hogy szerinte akivel szemben tilos ilyen kérdőre vonást csinálni, az az épp legerősebb ellenzéki párt vezetője. Mert ugye függetlenek és objektívek! Az mindegy is, ha jól látom, hogy Rónai Egonnak esetleg igaza volt, azaz valóságvitában áll MP-vel szemben. MP meg sms-ekre hivatkozik, bár tévés meghívásnak nem az sms a fő fóruma. Ha kormánypárti politikus csinálna ilyet, már habzó szájjal ítélte volna el mindenki az arrogáns, médiát nem tisztelő viselkedését.”

Most is így fogalmaznék.

Magyar viszont akkor úgy fogalmazott: „Javaslom mindenkinek, hogy messze kerülje el az ATV propagandaműsorait.

Ennél még a Hírtv is jobb, mert ott legalább nem hazudják azt, hogy függetlenek.”

Úgy látszik, a Vicsek–Mérő-tengelyhatalmak által követelt háttérkiegyezés, de legalábbis alkalmi háttéralku megszületett, mert Magyar bement az ATV-be, ahol most nem Rónai Egon beszélt vele egyenesen, hanem Szöllősi Györgyi hajlítva. Vicsek és Mérő valószínűsíthető megelégedésére az ATV nem csalta lépre és nem provokálta Magyart olyan témafelvetésekkel, mint a nevezetes ötkertes buli, a Dunába dobott telefon, a volt feleségéről készített hangfelvétel etikája és hasonlók. Ellenben Magyar elmondhatta egyoldalú hazugságait a kórházakról.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindezzel párhuzamosan jött az Öt augusztus 26-i adásának elmaradásáról szóló hír. Mily meglepő.

A Média1 szerint a műsor biztos nem indul újra szeptember vagy október előtt.

Az ATV-nek szíve joga úgy intézkedni a műsoraival kapcsolatban, ahogy szeretne. Ahogy szíve joga úgy kérdezni a meghívott politikusokat is. De azért mégiscsak az van, hogy 

a csatorna épp akkor titkolódzik az egyik legnépszerűbb műsora, az Öt jövőjével kapcsolatban, bizonytalanságban tartva nézőit, amikor másik legnépszerűbb műsorában, az Egyenes Beszédben alákérdez Magyar Péternek,

aki korábban nehezen viselte Rónai Egon szembesítését. Sőt: valójában pár álkérdéssel megszakított monológot mondhatott Magyar a csatornán.

Adja magát a megfejtés: az ATV becsicskult Magyar Péternek, és ezért cserébe ha üzletileg nem is, de politikailag megéri nekik lebegtetni az Öt sorsát, amelyben a „kormánykritikus értelmiségiek” az ellenzéket, kiemelten Magyar Pétert is sokat kritizálták. Nem mondom, hogy száz százalékig így van, de meglehetősen kézenfekvő a dolog.

Vicsek és Mérő után az ATV is szánalmas húzásokkal próbálja független-objektív módon építeni Magyar Pétert. Pedig ha valaki sosem hajlandó értelmesen reagálni egy műsorvezető kérdéseire, akkor arról az illetőről médiumként hosszú távon érdemesebb lemondani. Az ATV persze egy autonóm csatorna, autonóm döntésekkel. Ugyanakkor mindkét eset (az alákérdezés Magyarnak és az Öt körüli titkolódzás) vagy politikailag kiszámított lépés, vagy amatőrizmus – amit viszont egy ilyen csatorna nem engedhet meg magának.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bokor Gábor

Mandiner

Idézőjel

A kritikus kérdések világa már a múlté, a harag a múlté, Magyar Péter az Isten – csak menjen be, mert kell a nézettség!

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oriza
2024. augusztus 19. 14:53
Mert az még a holdról is làtszik, hogy az M1 nem csicskult be a Fidesznek,közpénzből...
gekk
2024. augusztus 18. 17:30
Szilvaikám, kié is az atv? Csak nem orbit hitgyülis haverjáé? Akkor ki is csicskult be kinek? Mint ahogy te is teszed nap mint nap a kenyéradó gazdádnak.
Haramia
2024. augusztus 18. 13:05
Hasít a baloldal, a nyári szünetben Mérő pina-pina-pina Verácska meg Vicsek Vacak elvtársak viszik a hátukon vagy inkább engedik át lábuk közt a messiás egót. Minden ami számít, az megy a Dunába. 😂 Nincs több bűnjel.
ubulka57-2
2024. augusztus 18. 12:03
Bezzeg Puzsérral nincs semmi problémájuk. Nyáron is minden hétköznap van Önkényes mérvadó a rádióban és az ATV-n is. Puzsér bizonyára félelmetesebb a rendelkezésére álló szektájával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!