Varga Mihály elárulta: ennyivel bővülhet idén a magyar gazdaság

2024. július 31. 13:48

Minden nemzetközi felmérés jelentős növekedést jósol a magyar gazdaságnak.

2024. július 31. 13:48

Nyitókép: Andy Sacks / Getty images

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető – mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában.

Varga Mihály szerint „jó hír” európai összevetésben az éves növekedés, Portugáliát és Spanyolországot leszámítva mindenkit megelőzött Magyarország a második negyedéves növekedési adatok alapján.

Hozzátette: az orosz-ukrán háború még mindig rányomja a bélyegét az európai gazdaságokra, ahogy a versenyképességi problémák és a magas energiaárak is hatással vannak rájuk. A német gazdaság gyengélkedése a magyar gazdaságot is lehúzza, a német modell jelentős kihívásokkal küzd, válságban van  – jegyezte meg. Remélhetőleg a következő félév már arról fog szólni Németországban is, hogy nulla fölé kerül a gazdaság növekedése, és ez „meg tudja húzni” Európát is.

A jövőt illetően a tárcavezető optimista, mert minden nemzetközi felmérés jelentős növekedést jósol a magyar gazdaságnak. 

Az év második felében bővülni fog a gazdaság, ugyanakkor meghatározó lesz, hogy mi történik Amerikában.

Jövőre meghaladhatjuk a 3 százalékot is

Varga Mihály közölte: 3,5 százalékos növekedés 2025-ben mindenképpen elérhető, idén 1,8-2-2 százalékos növekedés reális. A növekedést támogatja a reálbérek emelkedése, amely 9 hónapja tart, emellett bővül a fogyasztás is. „Javuló optimizmust lehet feltételezni”, stabilak a növekedési kilátások – fejtette ki.

A hitelminősítőktől május-júniusban befektetésre ajánlott kategóriát kapott Magyarország, a júniusi kormányzati intézkedések segítik a pozitív értékelések fenntartását ősszel is – mondta Varga Mihály.

(MTI)

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. augusztus 02. 21:03
Varga Misi, nem veszed észre hogy ezekkel az ócska hazugságokkal már csak az agyhalott, fideszbirkákat tudod kábítani, normális embereket nem? Szép lassan már mindent lerohasztottatok ebben az országban ami most pont olyan állapotban van mint egy banán köztársaság amit egy bűnszervezet irányít.
Mócsing
2024. augusztus 01. 07:01
ezt a 9 hónapja tartó reálbér növekedést csak én nem érzem ?
connorj
2024. július 31. 18:16
Hajrá Mihály!
Zjzj
2024. július 31. 17:52
A mult negyedevben zsugorodtunk egy kicsit, de hat az nem nagy dolog….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!