A Welt brüsszeli tudósítója megvédte Orbánt és a békemissziót – miután munkatársa botrányos kérdésekkel provokált

2024. július 08. 20:59

A magyar miniszterelnökkel készült beszélgetés nagy port kavart Németországban: a kormány nem, de az állampolgárok Orbán mellé álltak a béke kérdésében.

2024. július 08. 20:59

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu /AFP

Kijevi, majd moszkvai látogatás, végül pekingi utazás: Magyarország miniszterelnöke európai „ingadiplomata” lett. Ideológiai alapon kritizálhatjuk ugyan, de fel kell ismernünk, hogy a valóságban több hasznot hozott eddig Orbán Viktor békemissziója, mint amennyit ártott az EU megítélésének. Nem is beszélve arról, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak beszélt, hanem tett is valamit az ukrajnai békéért –

állt ki rövid írásában a Christoph B. Schiltz újságíró a magyar miniszterelnök mellett.

Az eset pikantériája, hogy a múlt héten éppen a Welt egyik munkatársa készített interjút a magyar miniszterelnökkel, amelyben botrányos kérdésekkel provokálta a politikust.

Ezt is ajánljuk a témában

A Welt brüsszeli tudósítója szerint Orbán Viktor miniszterelnök járja a világot és nyilvánvalóan arra törekszik, hogy minél több szereplővel megossza a háborúról alkotott véleményét, annak ellenére, hogy továbbra sem szánja rá magát arra, hogy egyértelműen elítélje az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére sikereket ér el.

A Patrióták Európárt nevű új EP-frakció társalapítójaként sikerült véget vetnie pártja ideiglenes elszigeteltségének az EP-ben, illetve most már kulcsszerepet fog játszani a képviselőház harmadik legerősebb csoportjának ellenőrzésében.

De még ennél is fontosabb lenne, hogy 

Orbánnak sikerüljön fegyverszünetet elérnie Ukrajnában a nemrégiben elindított „ingadiplomáciájával”, amit ő maga „békemissziónak” nevez.

Ezeket az erőfeszítéseket el lehet ítélni, mint amelyekről nem állapodtak meg Brüsszellel, de a józan ész szerint 

a magyar miniszterelnök megérdemel egy esélyt. Erdogan török elnök mellett Orbán az egyetlen európai kormányfő a NATO-ban, akinek jó kapcsolatai vannak Kínával és Oroszországgal.

Természetesen fennáll annak veszélye, hogy az Orbán által kívánt tűzszünet végül olyan tárgyaláshoz vezet, amely végül Putyin területi nyereségét eredményezi.

De aki ezzel vádolja Orbánt – Washingtonhoz, Berlinhez és Brüsszelhez hasonlóan – végre tehetne többet ö maga is a békéért – zárja sorait a tudósító.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. július 09. 09:05
balbako_ 2024. július 09. 04:18 Sokadszor is fordítva ülnek a bilin az EU hangadók. Olyan békét követelnek amit a győztes diktálhat csak, azaz Oroszország vonuljon ki a megszállt területekről, fizessen jóvátételt Ti meg olyat, hogy Ukrajna adja meg magát, az EU torolje elaz osszes szankciot, mi lépjunk ki a NATObol. Mocskos hazaárulok vagytok
Lajoss
2024. július 09. 08:08
Már megint kérdésekkel provokált az újságíró…😂😂😂
tésztagyári szakmunkás
2024. július 09. 08:03
Milyen érdekes, hogy az ukránok minden orosz rakétát lelőnek, csak pont azt az egyet nem sikerül, amelyik civil célpontra esik. Ahol aztán nem robban fel, és nem tarol le 50 méteres körzetben minden épületet. Mindezt pont a NATO csúcs előtti napon!
Szerintem
2024. július 09. 06:24
"Pelso j. 2024. július 08. 21:23 A békemisszió eddigi eredménye: " Legalább 20 halálos áldozata van annak az összehangolt támadássorozatnak, amit Oroszország indított hétfőn reggel ukrajnai városok ellen. Egy gyermekkórházat is eltaláltak, ott emberek rekedtek a romok alatt. "" Hát igen. Épp kitörni készült a béke, de jött Orbán és...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!