A francia lap „komoly” oknyomozást végzett, majd megállapította, hogy Magyarországon szörnyű helyzet uralkodik

2024. július 26. 13:53

A Le Monde által idézett egyik „szakértő” Daniel Freund volt.

2024. július 26. 13:53
After the European elections - Alliance 90/The Greens in North Rhine-Westphalia

Nyitókép: Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Le Monde online felülete beszámolt az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről. A cikk szerint a huszonhét uniós tagállam közül egy kilóg a sorból: Magyarország, amellyel kapcsolatban Didier Reynders igazságügyi biztos úgy fogalmazott: „Magyarország egy valódi rendszerhiba jogállamisági szempontból az Európai Bizottság számára”.

A lap beszámolója szerint Reynders az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni küzdelem és a média pluralizációja kapcsán sorolta fel a hiányosságokat.

A jelentés Magyarországról szóló fejezete szerint „az ügyészségre gyakorolt politikai befolyás továbbra is fennáll, az egyedi ügyekbe való indokolatlan beavatkozás kockázatával”. „A bírák véleménynyilvánítási szabadsága továbbra is nyomás alatt van”, míg a korrupció elleni küzdelem terén a magyar kormány nem ér el „szilárd eredményeket a vezető tisztségviselőket és környezetüket érintő korrupciós vizsgálatokban”.

A jogállamiság Magyarországon továbbra is borzasztó”

– emlékeztetett Daniel Freund (EP-képviselő). Szerinte a több tízmilliárd eurós pénzügyi szankciók ellenére az Orbán-kormány nem tett előrelépést a reformok terén. Ursula von der Leyen július 18-án beszédében biztosította, hogy nem szándékozik változtatni a módszerén: ha a párbeszéd nem működik, akkor blokkolja a Budapestnek szánt forrásokat.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. július 27. 10:03
Az aljas liberális médiaterror elég jól működik, s általános ócska rágalmakkal és hazugságokkal próbálják bemocskolni a valói demokrácia népeit és általuk megbízott országvezetést. Ugyanakkor konkrét tényekkel és esetekkel nem képesek elő állni, mert nálunk ilyenek nem léteznek. Viszont mondjuk a sajtószabadsággal kapcsolatosan meg lehetett volna említeni, hogy Magyarországon minden korlátozás nélkül összesen hatvanegy ellenzék jellegű média fórum működik és virágzik, s ráadásul ezek még pénzügyileg is eredményesek, vagy is nyereségesek.
google-2
2024. július 26. 17:18
A media pluralizáció azt jelenti, hogy minden lap ugyanazokat a baloldali lózungokat kell megírja? Plurálisan, többszörösen szajkózniuk kell a semmit, mert ha nem, üldözni fognak az NGO-k! Így tényleg értem, hogy vége a történelemnek: az egész világon, vagy majdnem az egészen, győzött a kommunizmus. Várható volt, Ceausescu is többször elmondta, hogy ez lesz. Mert nincs is ennél jobb rendszer.
kombinator-0
2024. július 26. 16:43
1. "az ügyészségre gyakorolt politikai befolyás" ... kérném tisztelettel a tényeket és bizonyítékokat 2. "a bírák véleménynyilvánítási szabadsága" ... kérném tisztelettel a tényeket és bizonyítékokat 3. "eredmények a vezető tisztségviselőket érintő korrupcióban" ... kérném tisztelettel a tényeket és bizonyítékokat Engem, mint az érintett ország állampolgárát, kérem tájékoztasson brüsszel, de legalább Daniel, ha már ekkora a pofája köszönöm
alexandrosz-2
2024. július 26. 16:42 Szerkesztve
A vétótlan köpcös gecit bárki szabadon rugdoshatja, alázhatja, retorziók, következmények nélkül. Orbán egy gyáva cickány, egy szarra zsarolt sunyi csicska, a zsidók szolgálatában. Sajnos a magyaroknak is ez lett a jussa az uralgásuk alatt! Rohadjon meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!