Micsoda ötlet: a G7 az oroszok befagyasztott vagyonából adna gigahitelt Ukrajnának

2024. szeptember 13. 21:13

Az Európai Bizottság három lehetőséget mutatott be a tagállamoknak a G7-ek tervének teljesítésére.

2024. szeptember 13. 21:13

Nyitókép: Leon Neal / POOL / AFP

A G7-ek megígérték, hogy 50 milliárd dolláros (45 milliárd eurós) hitelt nyújtanak Ukrajnának, de a kezdeményezéshez az Európai Unió 27 tagországa közötti megállapodásra van szükség – olvasható az Euronews hasábjain. Az Európai Bizottság három lehetőséget mutatott be a tagállamoknak a G7-ek tervének teljesítésére, amelynek értelmében a nyugati szövetségesek 50 milliárd dolláros (45 milliárd eurós) kölcsönt vennének fel az ukrán hadsereg és gazdaság támogatására az orosz erők elleni harcban.

A G7-ek júniusi csúcstalálkozóján ideiglenesen megpecsételt terv az orosz központi bank immobilizált eszközeit használja fedezetként. Ezek többsége (210 milliárd euró) a 27 országot tömörítő blokkban van. A szövetségesek ugyan nem kobozhatják el a pénzt, de az abból származó kamatokat felhasználhatják a hitel fokozatos visszafizetésének biztosítására, anélkül, hogy maguk állnák a számlát.

A példátlan ötlet azonban több pénzügyi kockázatot is magában hordoz, amelyek közül a legfontosabb, hogy a visszafizetések teljesítése előtt feloldják a befagyasztást, és a szövetségeseket felelősségre vonják a nemfizetésért.

Az Európai Unió jogszabályai értelmében a szankciókat hat havonta, egyhangú döntéssel kell megújítani, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen ország blokkolja a megújítást és meghiúsítsa a G7 által kidolgozott tervet. Magyarország különösen gyakran akadályozza az Ukrajnának nyújtott döntéseket, és jelenleg is megakadályozza, hogy Brüsszel felszabadítsa a 6,5 milliárd eurós katonai támogatást.

Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülése és a hosszú távú kiszámíthatóság biztosítása érdekében az Európai Bizottság pénteken három különböző lehetőséget javasolt az uniós nagykövetek találkozóján – közölték diplomáciai források az Euronewsnak.

Első lehetőség: Az orosz vagyont öt évre befagyasztják, de évente felülvizsgálják. Ebben az esetben kvalifikált többségre lenne szükség az eszközök felszabadításához.

Második lehetőség: Az orosz eszközökre vonatkozó szankciókat 36 hónaponként újítják meg, míg a többi orosz ellenes szankciókat továbbra is hat havonta frissítik.

Harmadik lehetőség: Minden orosz ellen irányuló szankciót 36 hónaponként újítanak meg.

Ezek a javasolt opciók célja, hogy stabilizálják az EU szankciós politikáját és csökkentsék a nemzeti érdekek okozta zavart, amely megnehezíti az egységes politikai döntéshozatalt. Az Európai Bizottság reméli, hogy ezen intézkedések révén sikerül hosszú távon biztosítani a szankciók következetes alkalmazását.

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baby-12
2024. szeptember 17. 14:08
" Micsoda ötlet: a G7 az oroszok befagyasztott vagyonából adna gigahitelt Ukrajnának..." Ursula tavaly már felvett egy GIGA hitelt - állítólag 35 MRD Euróban, egy SMS szerződéssel legalizálva.. Ezt a hitelt akkor mégem Ukrajna kapta ?? Akkor ki kapta ??
Nasi12
2024. szeptember 14. 13:41
Az emberi természet nem változik. Cortez és Pizzaro óta. A lopás tőlük is távol állt. Raboltak.
Csigorin
2024. szeptember 14. 12:32
es miert kene idegen orszag kedveert eladosodni amugy?
Csigorin
2024. szeptember 14. 12:31
piszkos tolvaj banda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!