Nyilatkoztak a szervezők, ennyien vettek részt a Békemeneten

2024. június 02. 22:21

A Békemenet ismét óriási erőt mutatott fel, mára mozgalomból intézménnyé vált – mondta Fricz Tamás politológus, filozófus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. június 02. 22:21

Kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

A Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója a résztvevők számát 300 ezer és 500 ezer közöttire becsülve azt mondta: az idei Békemenet a nagyobbak közé tartozott, s szerinte 

talán a legnagyobb tömeg most volt”.

Rendkívül bíztatónak tartotta, hogy – az ellenzéki „vészmadárkodókra” rácáfolva – ugyanúgy több százezren vettek részt a Békemeneten, mint az elmúlt tizenkét évben bármikor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény népszerűsége idén azért is volt kimagasló, mert a Békemenet elnevezés talán még soha nem volt ennyire aktuális, mint most, amikor „háborús helyzet” van.

Ezt is ajánljuk a témában

A menet, ahogy eddig mindig, idén is rendkívül nyugodt körülmények között zajlott: egy békeszerető, nyugodt emberekből álló összetartó – érzelmi és értékbeli – közösség, erő jelent meg a budapesti belvárosban – emelte ki. A résztvevők összetétele kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy ezúttal szembetűnő volt a fiatalok komoly aránya a tömegben, ami arra utal, hogy „megvan az utánpótlás, a folytatás lehetősége”, amit az is mutat, hogy a résztvevők mindig várják az újabb találkozás lehetőségét.

A Békemenet a politológus szerint megmutatta azt is, hogy „egy konzervatív, nemzeti beállítottságú, békepárti értékrend mögött óriási társadalmi közösség van, és újratermeli önmagát”.

Annak kapcsán, hogy sokan vidékről vagy a határon túlról érkeztek, hogy az emberek egy részét „buszoztatták”, Fricz Tamás azt mondta: a Békemenet „nem egy budapesti összejövetel”, arra az egész országból és a határon túlról is el akarnak jutni az emberek. 

Szerinte természetes, hogy megszervezik utazásukat azok, akik nem tudnak autóval vagy vonattal érkezni.

Egy német résztvevővel készült bejátszásra és arra a műsorvezetői megállapítására reagálva, hogy az idei rendezvényen „Európa is ott vonult (...) német, svéd, lett, litván és észt zászlók alatt”, a politológus kiemelte: Európa megosztottá vált a jelenlegi háborús légkörben. Szerinte azok az európai állampolgárok, akik a béke pártján állnak, és valóban egy normális európai életmódhoz ragaszkodnak, figyelemmel követik a magyarok Békemenetét és erőt merítenek belőle.

A jelenlegi történések – például a néppárti vezető, Manfred Weber kötelező európai sorkatonaság felállításáról szóló tervei – azt üzenik, amit Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök is mondott a Békemeneten: „a háborúpárti erőket nem meggyőzni kell, hanem legyőzni, akár itthon, akár a nyugat-európai országokban” – vélekedett a politológus.

Szerinte Európa mára a békepártiak és a háborúpártiak táborára szakadt, a június 9-i választás pedig azért nagyon fontos, mert meghatározza e két tábor harcának végső kimenetelét.

Ezt is ajánljuk a témában

Minél nagyobb sikereket érnek el a békepárti erők a választáson, annál inkább van esély arra, hogy legyőzzék a háborúpárti erőket. 

Sorsdöntő választás és sorsdöntő év előtt állunk” 

– hívta fel a figyelmet Fricz Tamás. 

(MTI)

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. június 03. 08:47
Én Kálmánnak hiszek…bár kétmilliónál megállt,nem számolt tovább…😉
chief Bromden
2024. június 03. 07:22
A szavazás meg fogja mutatni, mennyire elnézőek az emberek a hatalmi elit hibáival szemben. Választási lehetőség megint nincs, lehetne még szavazni a kollaboránsokra és az NGO-k embereire. :(
cccbasatu
2024. június 03. 07:06
Beszart a fidesznyik,,tudják hogy buknak. Oda csődítettek sok megvezetett ,megfizetett,lefizetett emberkét.A fiatalok még nyomokba se voltak jelen és a diplomások ,a gondolkodó nép sem volt jelen.Ilyen külföldiekkel megspékelt emberekkel akarnak nyerni a honi magyarság ellen.Ti nem a honi magyarokkal vagytok ti a haza ellenségei vagytok.
istvanpeter
2024. június 03. 06:48
Plusz az a sok millió ember, aki csak lélekben és a szíve melegével tudta támogatni a békét és az emberséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!