Ha a Hegyvidékről van szó, akkor elmegyek a falig, és le is bontom – Fonti Krisztina a Mandinernek

2024. június 03. 16:16

Megtiszteltetésnek tartja a XII. kerületi fideszes polgármesterjelölt, hogy Pokorni Zoltán őt találta a legalkalmasabbnak, aki folytathatja a munkáját. Fonti Krisztina nem gondolja, hogy ellenfeleire kellene koncentrálnia, a hegyvidékiekre annál inkább – állítja, a biztonság fontosabb, mint a politikai háborúskodás. Interjúnk!

2024. június 03. 16:16
null
Béres Sándor
Béres Sándor

Nyitóképen: Fonti Krisztina

Sűrű a kampány? Ilyenre számított?

Sokat találkozom, beszélgetek az emberekkel, sok jó ötletet, javaslatot hallok ilyenkor. Például legutóbb egy kutyatulajdonos vetette fel a toklász problémáját, ami tudjuk, elég veszélyes a kutyusokra. Másnap egyeztettem a kollégáimmal, két nappal később pedig felállt a hegyvidéki toklászkommandó, ami a lakossági bejelentésekre is reagálva irtja a toklászt a kerület közterületein. Ezek a találkozások tehát mindig jó visszacsatolások egyrészt a munkámmal, másrészt a kerület ügyeivel kapcsolatban. De ugyanígy egy hegyvidéki lakos kérdezte meg, hogy miért mindig a büntetés az első, ha valaki rossz helyen parkol, miért nincs figyelmeztetés.

Hiszen, mondta, sokan figyelmetlenségből és nem szándékosan hibáznak. Ő például véletlenül parkolt tilosban, nem vette észre a korlátozó táblát, jött is a büntetés egyből. Ebből a gondolatból született a hegyvidéki Jófej közteres, ami egy applikáció. Tehát nem „izomból” büntetünk, hanem az applikáció egy sms-t küld a szolgáltatásunkra regisztrált kerületi autótulajdonosnak, aki így limitált időn belül még korrigálhatja a szabálysértést. Hiszem, hogy 

ha odafigyelünk a jó szándékú felvetésekre, abból csak jó dolgok születhetnek.

Kritikák is elhangzanak ezeken a beszélgetéseken?

Persze! Gyanús is lenne, ha nem lennének kritikák. Azokból tanulok a legtöbbet. Egy-egy kritikai felvetés hasznos beszélgetések alapja is volt már, amelyek segítettek tisztázni félreértéseket, vagy éppen megcáfoltak hamis információkat.

A kampány országszerte zajos, a botrányoktól sem mentes helyi baloldali előválasztás is nagy nyilvánosságot kapott. Azóta viszont mintha csendesebb lenne a kampány a XII. kerületben. 

Vannak politikusok, akik szerint az a jó választási kampány, ahol megy az adok-kapok, ahol az ellenfelek rágalmaznak, vádaskodnak. A Hegyvidéken is van ilyen szereplő, de mintha érdeklődés hiányában kifulladni látszana ez a stratégia. A plakátjainkat ugyan szorgalmasan rongálják, lopják, átmatricázzák, de úgy látom, itt az emberek nem vevők erre. Itt a nyugalom, a biztonság fontosabb, mint a politikai háborúskodás. Én amúgy sem vagyok ebben partner. Nem félek a konfliktusoktól, de ezt a kesztyűt nem veszem fel.  A gonoszkodó, öncélú, vicceskedésnek álcázott rágalmazásokkal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni, ezeken túllépek.

Ön a közösségi médiában nagyon aktív, a bejegyzéseiben azonban szinte nem is beszél a politikai ellenfeleiről. Ennyire nem számítanak Önnek?

Nem gondolom, hogy az ellenfeleimre kellene figyelnem. A hegyvidéki emberekre viszont nagyon is figyelek. Számomra az ő biztonságuk, nyugalmuk a legfontosabb. Az ellenzék pont ezeken a pontokon támad: bizonytalanságot keltenek, vádaskodnak, valótlanságokat állítanak. 

Nekem az emberek visszajelzése számít, nem a politikai tülekedés. 

Azokkal nem tudok mit kezdeni, akik viccnek tekintik a Hegyvidék életét, gazdálkodását. Az a párt tényleg nem számít, amelyik a megkapott közpénzzel való elszámolást – legalábbis a sajtó szerint – fiktív számlákkal tömi ki. Ebben a kerületben józan, dolgos emberek élnek túlnyomó többségben. Én rájuk figyelek. 

Pokorni Zoltán az amúgy ellenzéki szavazók egy részének szimpátiáját is bírta, polgármestersége alatt a XII. kerület egy prosperáló, sikeres kerületként működött. A leköszönő polgármester azt mondta, szeretné, ha Ön lenne az utódja. Nem fél átvenni a stafétabotot?

Pokorni Zoltán valóban felkészült, nagy tudású vezető, a Hegyvidék nagyon sokan köszönhet neki. Bevallom, én is azok közé tartozom, akik próbálták maradásra bírni őt. De végül is tudomásul vettem a döntését. Megtiszteltetésnek tartom, hogy engem talált a legalkalmasabbnak, aki folytathatja a munkáját. Ez nem előzmény nélküli. Közel másfél évtizede dolgozom vele alpolgármesterként, képviselőként pedig már 18 éve foglalkozom a kerület közügyeivel. Hozzám tartozik minden, ami a gondoskodással, a szociális ügyekkel, az oktatással, az egészségügyi alapellátással, az emberek biztonságával összefügg. A Hegyvidék nem csupán a munkám, hanem a szenvedélyem is. 

Meglehetősen konfliktusos területek, amelyeket említ. Hogyan kezeli az esetleges feszültségeket?

A Hegyvidék ebből a szempontból is kicsit más, mint a legtöbb fővárosi kerület. A gondoskodás nálunk az önkormányzati cselekvés alapja. Az intézményeinkben rendszeresen végzünk felújításokat.

Felújítottuk a háziorvosi és a házi gyermekorvosi rendelőket, a játszótereket, az óvodákat. Az ingyenes szűrővizsgálatokon át a demenciával élők támogatásáig vagy éppen a téli rezsitámogatásig minden a gondoskodásról szól. 

Arról, hogy az önkormányzat könnyebbé, biztonságosabbá tegye az életet. Példaértékű az együttműködés az önkormányzat és a hegyvidéki polgárok között. 

Mondana példát egy ilyen együttműködésre?

Itt van mindjárt a Gondosóra. Ez egy olyan szolgáltatás, aminek köszönhetően idős honfitársaink nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Ezért az egyszerű tájékoztatásnál több kell. Nem elég egy cikk a helyi újságban, vagy az országos tájékoztatás. Mi személyes segítséget nyújtunk a regisztrációtól a Gondosóra beüzemeléséig. Az önkormányzati képviselők, az önkormányzati munkatársak, a szociális intézményeinkben dolgozók személyesen tájékoztatják az időseket: ott vannak, amikor a kérelmet kitöltik.

De ott vannak, amikor a Gondosóra megérkezik és be kell üzemelni, hiszen ez nem mindenkinek egyszerű. A kollégákhoz hasonlóan én is sokaknál jártam és segítettem. Szerettem volna részese lenni a folyamatnak, hogy lássam, működik-e. De leginkább szerettem volna személyesen is támogatást nyújtani az idős embereknek. Öröm volt látni, mennyire hálásak voltak az emberek, hogy ezentúl nem maradnak egyedül, ha bajba kerülnek. Közelebb jött a segítség.

A Hegyvidéken nagyon sok idős ember él, a fővárosban talán itt a legnagyobb a várható életkor. Mi lehet ennek az oka? 

Mindenekelőtt a jó környezet, a nyugalom, a sok zöld felület. Itt egészségtudatosan élnek az emberek. Emellett az idősekre való odafigyelés és gondoskodás a családok részéről is kiemelkedő, de az önkormányzat is a gondoskodásnak teljesen új dimenzióját valósította meg a kerületben.

Ez mit jelent pontosan? Miben nyújt többet idős lakóinak a hegyvidéki önkormányzat, mint az ország más önkormányzatai?

A kerületünk lakosságának több mint negyede, 15 ezer ember elmúlt 65 éves, ők már ledolgoztak egy életet, felnevelték a gyermekeiket, megérdemlik a gondoskodást. Akik személyesen ismernek, tudják, hogy ez nekem szívügyem. Nyilván mindegyik, vagy legalábbis a legtöbb önkormányzat odafigyel a polgáraira, különösen, ha gyerekekről és idősekről van szó. Mi talán abban különbözünk, hogy több, országosan is egyedülálló szolgáltatást nyújtunk. Az egyik, talán a legfontosabb, az Otthon megöregedni programunk, melynek keretében biztonságossá és akadálymentessé tesszük az idősek otthonait.

Azt szeretnénk, hogy az itt élő idős emberek az otthonunkban tölthessék el a nyugdíjas éveiket, ne kelljen csak azért idősotthonba menniük, mert az otthonuk már nem elég biztonságos a számukra. 

A Zöld Receptünk, amire nagyon büszkék vagyunk, eddig egyedülálló volt, elsőként indítottuk el az országban, de – úgy látom – egyre több helyen veszik át. Ennek lényege, hogy az orvos nem, vagy nemcsak gyógyszert ír fel a betegnek, hanem lehetőség szerint különböző mozgásformákat, amelyeket vagy önállóan végez – például kiadós sétákat tesz a Normafán, mondjuk a kardioösvényen, – vagy igénybe veszi az önkormányzat Aktív Hegyvidék programjának szolgáltatásait. Ennek keretében ugyanis már 11 mozgásformát végezhet ingyenesen minden hegyvidéki az úszástól, a túrázástól a pingpongon, a futóklubon át egészen a zumbáig, sőt, aki kedvet érez hozzá, még taekwondozhat is.

Ezek mellett számos egyéb támogatás is jár rászorultsági alapon, van téli rezsitámogatás, van támogatás védőoltásra és rendszeres havi támogatást adunk a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek, hogy csak néhányat említsek. De

az anyagi támogatás mellett sok kulturális, sport és edukációs programot is biztosítunk az idősek, a nyugdíjasok számára.

Ezt azért is tartom fontosnak, mert az, hogy az időseknek van miért felkelni reggel, van hova elmenniük, van kivel találkozniuk, közöségekhez tartozhatnak, segíti őket abban, hogy megőrizzék a szellemi és testi egészségüket.

Nemrég demenciabarát üzleteket avattak a kerületben. Mitől lesz egy üzlet demenciabarát, és egyáltalán, mi dolga egy önkormányzatnak a demenciával élőkkel? A velük való foglalkozás az egészségügyi szféra feladata, nem?

Mára a demencia népbetegséggé vált.  Gyakorlatilag nincs olyan család, amelyik valamilyen módon ne lenne érintett általa. De a legtöbb helyen még mindig tabuként kezelik, vagy nem beszélnek róla, vagy megpróbálják a kezelését teljes egészében az egészségügyi intézményekre hagyni. Mi pont ellenkezőleg gondolkozunk: nem elhallgatunk, hanem cselekszünk, nyíltan beszélünk róla.

Komplex feladatként kezeljük, arról próbálunk gondoskodni, hogy ha például egy demenciával élő elmegy vásárolni, akkor a boltban dolgozók felismerjék a demencia tüneteit. Ezáltal csökken a beteg kiszolgáltatottsága, ami nagyon fontos. Éppen ezért az önkormányzat munkatársainak, tűzoltóknak, rendőröknek, gyógyszerészeknek, rendészeknek és az erre jelentkező üzletek dolgozóinak, vezetőinek képzést tartottunk. Ennek köszönhetően egyre több a demenciabarát üzlet a kerületben, ezt matrica is jelzi a bejárataikon.

Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, vannak szűrőprogramjaink, és támogatjuk a családtagokat is, akiknek szintén meg kell tanulniuk együtt élni a betegséggel. Számukra támogatói csoportot is szerveztünk. A felújított, akadálymentesített Normafa Gondozási Központban pedig integrált ellátást nyújtunk a demenciával élők számára, és a Németvölgyi Gondozási Központot is alkalmassá tettük erre.

Zajlik a főpolgármesteri kampány is. A hegyvidéki programok közül melyiket ajánlaná jó szívvel valamennyi jelöltnek fővárosi szinten is megvalósításra?

Mindegyiket! De ha egyet kell választanom, akkor a Fecskeházunkat. Éveken keresztül komoly nehézséget okozott a Hegyvidéken a megüresedett álláshelyek betöltése. Sokáig kerestük a megoldást arra, hogy kerületünkben vonzóbbá tegyük a közszolgálati pályát, egy Alkotás utcai leromlott épület pedig jó ötletet adott. A teljes körű felújítás után itt nyitottuk meg a Fecskeházat.

Ez egy közszolgálati apartmanház, amelyben közalkalmazottak, köztisztviselők, óvodai és bölcsődei alkalmazottak, szociális területen dolgozók juthatnak alacsony áron bérelhető lakásokhoz. Olyanok, akik a kerületben élőkért dolgoznak, de még csak építgetik az egzisztenciájukat, a magas kerületi albérletárakat viszont nem tudják megfizetni. Nekik nyújtunk kedvezményes díjért albérletet a Fecskeházban. A kedvezmény valóban jelentős és igazságos, ugyanis a bérlő egyszobás lakás esetén az aktuális fizetése tíz százalékát, két- vagy többszobás lakás esetén a 15 százalékát fizeti albérlet díjként. Emellett előtakarékossági kötelezettséget is vállal, tehát bizonyos összeget minden hónapban félretesz a fizetéséből. A Fecskeházban ugyanis maximum öt évig lakhat valaki, ám így, amikor kirepül, biztos alaptőkével teheti.

Milyen tervekkel készül a jövőre? Ha megválasztják polgármesternek, tervezi tovább bővíteni ezt a gondoskodó programot?

Kifejezetten fontosnak tartom a kerület közlekedésének javítását. Ehhez az agglomerációs és átmenő forgalmat kell megrendszabályozni, és kiszorítani a kerület belső útjairól, a lakóövezetekből az erre a célra létesített nagyobb kapacitású utakra. Megnövelem a társasházi és védett épületek felújítására szánt pályázatok összegét, támogatni fogom a körfolyosós házak belső udvarának zöldítését. 

Célom az is, hogy demenciabarát kerület legyen a Hegyvidék. 

Szeretném, ha az ehhez kapcsolódó programjaink tovább bővülnének. 

Az 59-es villamos pályájának megújítása is nagyon fontos, hogy olyan alacsonypadlós villamoskocsik járhassanak, amik az idősek és a kismamák számára is biztonságosak. Bárki is lesz a főpolgármester, nem fogom ezzel békén hagyni, ahogy a libegő korszerűsítésével, a fogaskerekű felújításával és a pályájának meghosszabbításával sem. Azt gondolom, a Hegyvidék dimbes-dombos útvonalai megérdemelnék, hogy ne pöfögő dízelbuszok, hanem elektromos buszok járjanak útjainkon.

Akik ismernek, tudják, hogy ha a Hegyvidékről van szó, akkor nem ismerek tréfát, elmegyek a falig, és ha kell, le is bontom, bárki is emelte.

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 10. 11:08
No ez a ribanc is el lett hajtva a tetves kurva anyjába! Helyes!
connorj
2024. június 03. 22:53
Letílttottátok a linkek elhelyezését a kommentekben. Sértítek a szólás-szabadságomat. NEM MEGYEK EL SZAVAZNI.
pipanszky
2024. június 03. 21:55
Rárohad a lakat a szántódi gyermektáborra, hosszú évek óta nem nyaraltak gyerekek a 12. kerület táborában, mert agyalogtak a felújításon, de addig is bezárták. Szabálytalan engedélyekkel, beépítették a zöldterületeket amelyeket meg kellett volna őrizni. Böszörményi úton pl. Lada niva is tengelytörést kap a kátyúktól, hanyag módon elhelyezett csatornafedelektől. Mocskos, takarítatlan közterületek. Bónusz: a hetekig lezárt Nagyenyed és Alkotás utca kereszteződése, ahol a nemzeti köznyűvek nem csinál semmit. Konkrétan nincs dolgozó munkás a területen. Órák alatt kellene egy ekkora forgalmú helyen egy ilyen lezárással járó munkát elvégezni. Sorolhatnám még...
borzaska-2
2024. június 03. 21:27
Nyomulnak már a duplafarkú ebek, megérezték a húsosfazék illatát ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!