Komoly bajba sodorhatja magát Sallai Roland Törökországban: ezt a nevet nem ejtheti ki a száján

2024. szeptember 19. 13:35

Van egy név, amit nem szabad kiejtenie Isztambulban a Galatasaray új magyar futballistájának.

2024. szeptember 19. 13:35

Nyitókép: Galatasaray/X

 

Egykor Istenként tisztelték a Boszporusz partján, ma már a nevét sem szabad kiejteni. A Galatasaray zseniális labdarúgója UEFA-kupát nyert Koppenhágában az Arsenal ellen a török sztárcsapattal, aztán történt valami, a s ma már sehol egy emlék Hakam Sükürről. És a Galata legújabb igazolása, Sallai Roland is hamar bajba kerülne, ha kiejtené Sükür nevét. A török válogatott gólrekordere, a 2002-es vb-n bronzérmes csapat vezére a pályafutása lezárása után politikai pályára lépett, ám 2015-ben az Egyesült Államokba menekült, miután a szintén Amerikába szökött ellenzéki hitszónak, Fetullah Gülen miatt összekülönbözött Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel. Sükür többször hangoztatta, hogy ő büszke albán, ami komoly ellenszegülést jelentett az uralkodó török nacionalista irányzattal szemben.

Hakan Sükür tehát számkivetett lett, gyűlölt áruló, a fotóit törölték a Galatasaray múzeumából is, ami majdnem olyan, mintha Lionel Messi nevét kiradíroznák a Barcelona történetének aranylapjairól. 

Amikor legutóbb magyar játékosa volt a Galatának, 2003-ban a 18 éves Tőzsér Dánielt még istápolta Sükür, sok mindenben segített neki.

„Törökországban egy évet töltöttem el, pályára nem léptem, de végig az első csapattal edzettem – mesélte a Magyar Nemzetnek Tőzsér 2021-ben. – Ott váltam fiúból férfivá, hiszen addig a szüleimmel éltem Debrecenben, aztán hirtelen egy idegen országban kellett egyedül boldogulnom. Hakan Sükür és Hasan Sas voltak, akik a szárnyaik alá vettek, többször elvittek magukkal vacsorázni, hogy ne érezzem magam egyedül.”

Ma már nem szívesen látnák Sükürt azokban az éttermekben, bár a történtek után talán nem is vágyik már vissza a hazájába. Most Washingtonban taxizásból él, miközben a hazájában börtönbüntetéssel fenyegetik. A mai törökországi viszonyokat jól mutatja az a 2022-es eset, amikor a világbajnokságon a Marokkó–Kanada meccsen Hakim Zijes a negyedik percben betalált, s a török kommentátor, Alper Bakircigil megemlítette az adásban, hogy a leggyorsabb vb-gól rekordját továbbra is Hakan Sükür tartja, majd a második félidőt már más közvetítette. Ez alapján 

Sallai Roland is bajba kerülhetne Isztambulban, ha Sükür felől érdeklődne, 

mint a Galatasaray és a török futball legendáját a gyerekkorából.

Mindenesre a Galata célja most az, hogy újra régi fényében tündököljön, és vélhetően ezt a tervet vázolták fel a Bundesligából, a Freiburtól elcsábított magyar válogatott támadó előtt is, aki elárulta, Európa-ligát szeretne nyerni új csapatával.

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:42
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­ ­­p­u­­n­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
renoman
2024. szeptember 19. 16:09
Ki az a hatökör aki ilyen cikket képes megírni? Sükür egy tetveshazaáruló mocsok, mint a mi libernyáksöpredékünk, csak ott van következménye.
lájkbajnok
2024. szeptember 19. 15:43
A legendás türk szólásszabadság.
johannluipigus
2024. szeptember 19. 15:41
A Boszporusz bikájából így lett taxis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!