Bukás után összeomlás: véget ér a Gyurcsány-koalíció története?

2024. június 21. 08:01

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd hármasa csúfosan leszerepelt, és a szavazatok alig több mint nyolc százalékát megszerezve mindössze két EP-mandátumhoz jutottak.

2024. június 21. 08:01

Nyitókép: Ladóczki Balázs / Magyar Nemzet

Az európai parlamenti választásokkal őrségváltás történt a baloldalon, miután a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, valamint a velük szövetségben induló MSZP és Párbeszéd mindössze a szavazatok nyolc százalékát tudta megszerezni. Ezek alapján a 2026-os országgyűlési választáson a DK kieshet a magyar parlamentből – írja a Magyar Nemzet.

Hatalmas vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson a Gyurcsány Ferenc vezette óbaloldal. 

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd hármasa csúfosan leszerepelt, és a szavazatok alig több mint nyolc százalékát megszerezve mindössze két EP-mandátumhoz jutottak. 

A történelmi bukás után Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, feloszlatta árnyékkormányát, Gyurcsány pedig furcsa magyarázatot adott a történtekre. – Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, vereséget szenvedtünk – mondta a DK elnöke egy héttel a választások után egy videóban. Szerinte a DK és a vele szövetséges mikropártok bukása nem függ össze az ellenzékváltó hangulattal a közéletben, és nem szolgált magyarázattal Magyar Péter pártjának előretörésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány arról is beszélt, hogy zajlanak a párton belüli egyeztetések,  közösen értékelik a hatalmas vereséget. Gyurcsány azonban azt is kijelentette: „vissza fogok jönni” 

ez alapján pedig aligha várható, hogy lemond a pártelnökségről.

A Magyar Nemzet emlékeztet, már a saját pártján belül is kritikákat kap Gyurcsány Ferenc. A gyulai Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapítója például a közösségi oldalán úgy fogalmazott: ideje lenne emlékiratokat írni a DK vezérének. Eközben Lamperth Mónika, aki a Gyurcsány-kormányok idején volt belügyminiszter, az ATV műsorában nem teketóriá­zott, lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit is.

Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták alapító elnöke, az MSZP korábbi vezetője a Hír TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ha egy parlamenti választás lett volna, akkor a DK–MSZP–Párbeszéd hármas nem tudta volna megugrani a parlamenti küszöböt, ami a három párt közös indulása esetén 15 százalék. Ez pedig egy nagyon súlyos vereség, ilyenkor a pártelnök szokta vállalni a felelősséget és lemond.

Ezt is ajánljuk a témában

Meglehetősen ironikus, hogy a választásokat megelőzően Dobrev Klára azzal kampányolt, hogy előre hozott országgyűlési választások kiírását követelik, ha a kormánypártok vereséget szenvednének az európai parlamenti voksoláson, ám ehhez képest éppen a DK szenvedett óriási vereséget. A felvetés vélhetően egy elkeseredett próbálkozás volt arra, hogy az ellenzéki oldalon Gyurcsányék átvegyék a tematizálást Magyar Pétertől, akinek a feltűnése végül odáig vezetett, hogy az óbaloldal támogatottsága összeomlott – írja a lap.

Mindezek után kezdenek kirajzolódni az új erőviszonyok, amelyek alapján Magyar Péter és a Tisza Párt lehet a baloldal meghatározó ereje, Gyurcsányék pedig kis párttá váltak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13-3
2024. június 25. 08:04
Az Orbán fóbiások Gyurcsány/Dobrev falkavezérelte elvtelen és katyvasz siserahada tulajdonképpen már 2010 ben elszenvedte azt a nagyon súlyos vereséget, aminek a makacs tényét a világszélhámos szemfényvesztő Gyurcsány még 14 évvel annak utána sem akar még az Istennek sem belátva, a háza egész népével, tokkal és vonóval a távozás hímes mezejére lépni a politikai közéletből?
bajai__
2024. június 24. 06:19
Ostoba elemzés. MP csak egy tiszavirág.
nyoooc
2024. június 21. 15:57
A kép egyébként kiváló illusztráció. Mennek lefelé. Párbeszéd és egyebek már sehol. Alul az MSZP, éppen csak felette a DK.
gyaloggos
2024. június 21. 12:47
ÁGIKA, drága, a VIZSLA hol kötött ki? AZ tényleg MAGYAR !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!