Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Erőszakos tartalom és Fekete Pákó megalázása: többmilliós bírságot kapott az RTL

2024. február 06. 11:45

Az RTL Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott a csatorna.

2024. február 06. 11:45
RTL

Az emberi méltóság megsértéséért és egy show-műsor helytelen korhatárbesorolása miatt szabott ki többmillió forintos bírságot az RTL tévécsatornára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Az RTL Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott a csatorna.

Bartóki-Gönczy Balázs, a médiatanács tagja elmondta, az egyik esetben a testületnek elsősorban arról kellett döntenie, hogy a Sztárbox milyen típusú műsor, hiszen amennyiben sportműsorról van szó, akkor a médiaszolgáltató nem köteles alkalmazni a korhatárbesorolást.

A hatóság szerint azonban az elemzett műsor szórakoztató műsor volt, ezt támasztja alá egy 2005-ös bírósági döntés is, amely kimondta, hogy nem sportműsor az, ahol az alapvető cél a show maga. Hozzátette: a műsor 13,6 százaléka szólt csak a boxról, a többi kiegészítő show-elem volt.

Továbbá, ha egy ilyen, fokozott veszéllyel járó sporttevékenységet szerveznek, akkor ahhoz a sportszakág írásbeli engedélyére is szükség lett volna.

Onnantól, hogy ez nem sportműsor, megfelelő korhatári besorolással és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető – emelte ki Bartóki-Gönczy Balázs.

A médiatanács tagja hozzátette: a műsorban az erőszak „explicit módon jelent meg”, a vér látványa, a trágár, szexuális tartalmú kifejezések elhangzása a hatóság szerint a 16 éven aluliakban „nem biztos, hogy megértésre talál”. A médiatanács szerint az sem jó üzenet a műsorszám gyermekkorú nézőinek, hogy – téves következtetésként – konfliktusaik kezelésének elfogadott módja az agresszió – mondta.

Bartóki-Gönczy Balázs kitért arra, hogy műsor miatt kiszabott 10 millió forintos bírság a maximális büntetés öt százaléka, de arányban áll azzal, amekkora előnyt a médiaszolgáltató el tud érni a műsor bevételeivel.

A médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés

– közölte.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. február 06. 14:32
Amikor a szar a fossal mérkőzik...................
mitfizetsky-2
2024. február 06. 12:46
Remélem a majom kapta meg a pénzt.
johannluipigus
2024. február 06. 12:35
Aztán mivel lehetett megalázni ezt a rakás szerencsétlenséget?
Dictator
2024. február 06. 12:15
Mi tudtok Pákóról, odaadta már valaki neki a didit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!