Szívhez szóló üzenetekkel búcsúznak Potápi Árpád Jánostól kollégái, politikustársai – határon innen és túl

2024. október 17. 20:29

A kormánypárti politikusok mellett számos ellenzéki párt is részvétet nyilvánított.

2024. október 17. 20:29
null

Nyitókép: Dömötör Csaba Facebook-oldala

Amint arról a Mandiner is beszámolt: 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A tragikus hírre számos fideszes és ellenzéki politikus reagált. Mutatjuk! 

Bajtársai búcsúznak a politikustól

A fideszes politikustól elsőként Orbán Viktor miniszterelnök búcsúzott Facebook-oldalán.

Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz

– írta a miniszterelnök.

Nem sokkal később Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is kifejezte részvétét.

***

Dömötör Csaba a Fidesz EP-képviselője közösségi oldalán így emlékezett meg:

Nehezen felfogható tragédia és óriási veszteség. A közösségünknek és a magyar nemzetpolitikának. Osztozunk a család fájdalmában, Isten veled, Árpád.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt írta: „Potápi Árpád 15 millió magyarért dolgozott. Köszönünk mindent, Árpád! Isten Veled!”

Egymás után érkeztek az egykori kollégák részvétnyilvánításai.

Potápi Árpád az elmúlt másfél évtizedben a nemzetpolitika meghatározó szereplőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett. Mindent megtett azért, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának vezérelve, a nemzeti összetartozás minden magyarnak a világ minden táján kézzelfogható valóság legyen. Isten nyugosztaljon!

– írta Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető minisztere a közösségi oldalán

Búcsúznak az erdélyi szervezetek is

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Facebook-oldalán közzétett búcsúüzenetében „régi barátnak” nevezi a hirtelen távozó államtitkárt. „Tevékenyen szolgálta és kitartóan alakította az elmúlt másfél évtized nemzetpolitikáját. Ahol tudott, segített. Gyászolja őt minden erdélyi magyar közösség, ahol az elmúlt években megfordult. Isten veled, Árpád!” – írta az RMDSZ elnöke, akinek üzenetét a szövetség oldalán is megosztották.

Potápi Árpád János halálhíréről az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is beszámolt közösségi oldalán. „Élete és munkássága egyet jelentett azzal, amire felesküdött: nemcsak ismerte, hanem szolgálta is a Kárpát-medence magyarságát és közös nemzeti célkitűzéseinket. Az erdélyi magyarok mindig, minden körülmények között számíthattak rá. Emlékét megőrizzük!” – fogalmazott az üzenetben a kisebbik erdélyi magyar párt.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) is megdöbbenésének adott hangot az államtitkár váratlan halála kapcsán. „A Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatását nemcsak munkájának, hanem hivatásának tekintette, ezen tevékenysége elismeréseként, megtiszteléseként az EMKE 2023-ban Kötő József-díjjal tüntette ki, melyet alázatosan, tovább munkálkodva köszönt meg” – írta a rangos erdélyi civil szervezet az MTI beszámolója szerint.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

„Egy interjú miatt telefonálok...”

Potápi Árpád Jánostól a marosvásárhelyi magyarság rendezvényének, a Vásárhelyi Forgatagnak a szervezői is Facebook-oldalukon búcsúztak. „Mindig velünk, mindig mellettünk volt. Támogatással, jó szóval, jelenlétével erősítette a marosvásárhelyi közösséget és a Vásárhelyi Forgatagot” – írták. Emlékeztettek, hogy tavaly Bethlen Zsuzsanna-díjjal tüntették ki a fideszes politikust, aki – mint fogalmaztak – „az egész Kárpát-medence jóakarója volt”.

Potápi Árpád János haláláról Magyarország Kolozsvári és Csíkszeredai Főkonzulátusa is megemlékezett Facebook-oldalán, és több székelyföldi politikus is ily módon búcsúzott tőle. „Az örök vadászmezőkön lovagolsz tovább, kedves Árpád. Isten veled!” – írta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök emlékeztetett: az államtitkár idén is a lovas zarándoklat élén érkezett a csíksomlyói nyeregbe. „Ő volt a magyar-magyar együttműködés egyik jó példája. Intézményes gyászunk jeléül fekete zászlót teszünk ki” – írta. Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök úgy fogalmazott: Potápi Árpád János áldozatos munkája meghatározó volt az erdélyi magyar közösség számára.

A határon túli magyarok is megemlékeztek

Az egységes magyar nemzetben nemcsak hitt, hanem tett is az érdekében nap mint nap” – írta közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. 

Köszönünk mindent, Államtitkár úr! Isten veled, Árpád! 

– zárta bejegyzését a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint Potápi Árpád Jánost szinte minden kárpátaljai magyar ismerte, hiszen igen gyakran járt náluk, amíg ki nem tiltották Ukrajnából. Minden a kárpátaljai magyarság helyzetének javítására irányuló kezdeményezésüket támogatta. Nyugodt, megfontolt, elkötelezett, jó ember volt. Sok szép dolog maradt utána - áll Brenzovics bejegyzésében.

Gubik László, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke azt írta, Potápi Árpád János és Kozma Imre halála kapcsán, hogy két rendíthetetlen katonáját rendelte magához a Jóisten. A Kárpát-medence és a világ magyarságát érő veszteséget azonnal átérzi mindenki, de a közös gyászban mindig jusson eszünkbe, mennyi mindent köszönhetünk áldozatkészségüknek, és merítsünk erőt mindabból, amit ránk hagytak. Ismerve örökös jókedvüket, alighanem ők is ezt akarnák.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke pedig azt írta közösségi oldalán Potápi halála kapcsán, hogy az Isten a legjobbakat magához hívja...

Az ellenzéki politikusok is részvétet nyilvánítottak

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja részvétét fejezi ki az 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János minden hozzátartozójának és politikai közösségének.

Közszolgálati tevékenysége és a nemzetpolitika terén végzett munkája maradandó nyomot hagyott minden magyarban, érdemei a határon túli magyarok és az anyaország közötti kapcsolatok elmélyítésében elévülhetetlenek

– közölte a párt sajóosztálya az MTI-vel. 

Magyar Péter is részvétet nyilvánított a Tisza Párt nevében a politikus családjának és politikai közösségének. „Államtitkár Úr, kedves Árpád, Isten veled!” – írta a közösségi oldalán.

A Mi Hazánk Mozgalom vezetése mély megrendüléssel értesült Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár haláláról. 

A Mi Hazánk nevében őszinte részvétünket fejezzük ki családjának. Isten nyugosztalja!

– fogalmazott közleményében a radikális párt elnöksége. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 17. 23:06
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
simonpali
2024. október 17. 22:13 Szerkesztve
Isten nyugosztalja Potápi Árpádot. Off: Nem értem hogy 60 hoz közeledő emberek mit keresnek futó padon. Eleve ezt a futás mániát sem értem. Gyaloglás ; napi 5-10 km, rendben. De minek terhelni így egy korosodó szervezetet? Hányan halhatnak meg így? Stresszes munkából lazítani 50 felett nem biztos hogy futópadon kellene.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 21:55
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­­l­­d­ ­­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
karakter-2
2024. október 17. 21:50
Fájdalmasan korán ment el. Isten nyugosztalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!