Egy kézfogás mélylélektana

2024. október 10. 17:49

Magyar Péter minden skrupulus nélkül kezet nyújtott a nála idősebb Orbán Viktornak.

2024. október 10. 17:49
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

Nyitókép: Csudai Sándor / Magyar Nemzet

„Már a sumerok is kezet fogtak – 3000 évvel ezelőtt. S ők is jobb kézzel, mert a férfi általában jobb kezében fogta a fegyvert, s a jobb kézzel történő kézfogás azt jelezte, fegyvertelen vagyok, békés szándékkal jöttem. A hazai kultúrkörben az is fontos, hogy amikor kezet fogunk valakivel, nézzünk a szemébe – bár szerintem ez máshol is így van. S persze van még sok-sok dolog, amit illik tudni.

Én például hatévesforma kisfiú lehettem, amikor apámmal mentünk a munkahelyére – ritka ünnep volt nekem az ilyesmi, boldogan és elfogódottan meneteltem apám mellett. S amikor megérkeztünk, apám kezet fogott mindenkivel, s amikor az első kollégája felém fordult, hogy hát én ki vagyok, a látottak alapján büszkén – bár megilletődve – nyújtottam a kezem felé, hogy hát akkor én is itt vagyok, és én is kezet rázok a nagyokkal.

Apám pedig leguggolt mellém, és nyugodt határozottsággal ennyit mondott:

Kisfiam… jegyezd meg egy életre: nálad idősebb embernek és nőnek soha nem nyújtasz előre kezet, hanem megvárod, amíg ő nyújtja a kezét, s akkor illedelmesen elfogadod a kézfogást. S ha kezet fogsz valakivel, akkor a szemébe nézel. És a kezed soha ne legyen döglött hal, mert csak a rongyemberek, a férfiatlan férfiak keze puha és erőtlen kézfogáskor. Az egyszerűen undorító. Megjegyezted?

És én megjegyeztem.

Megjegyzi az ember az ilyesmit, hatévesforma korában. Viszont arról nem szólt semmit az apám, hogy úgy általában, vagy éppen kézfogás előtt szoktuk-e matatni, gyűrögetni, igazgatni a farkunkat, s hogy illik-e ilyesmit csinálni. Nem beszélt erről az apám, valószínűleg azért, mert nem jutott eszébe, hogy erről egyáltalán szót kell ejteni. Hogy ilyen egyáltalán van. Úgy lehetett ezzel, mint amikor a rendszerváltás hajnalán hatpárti küldöttség utazott Angliába, s a Lordok Házában volt este fogadás és vacsora. S az egyik kisgazda képviselő odalépett egy angol úrhoz, aki mélázva kevergette a kávéját vagy a teáját, és megkérdezte: Elnézést, rá lehet itt gyújtani? Az angol tanácstalanul nézett néhány másodpercig, majd így szólt: Fogalmam sincs… Ilyesmi itt még soha nem fordult elő…”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

Ursula… Ez a nyomorult fogja lekapcsolni az EU-ban a villanyt.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. október 10. 20:21
Sajnálom Orbánt. Rossz lehet egy meztelencsigával kezet fogni. Amúgy érdekes, hogy a Pol Pet The Kan most nem szaros gatyában ment.
llnnhegyi
2024. október 10. 19:59
ATV Egyenes Beszéd című műsorában Nyugati Fény újságírója , szemben Egon. Hatalmas siker volt a libbcsikommcsiknak tegnap. A háború pártiak , mind Orbán Viktor miniszterelnök ellen. Rettegnek a békétől! Fegyvert pénzt öntik a háborúban. Dóra legszívesebben becsókolt volna MP -nek. Világbajnok kézfogás volt!-:)) Hú bazdmeg Dóra. Totális bukást láttunk a háború párti és a Patrióták összecsapás után. A libbcsikommcsik padlón. Ursula Wéber beszartak. Sápadtan hallgattak dr miniszterelnököt. Ezek dögevők!
sexykitty-5000108
2024. október 10. 19:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­k­­­e­­l­d­ ­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­ ­­p­u­­n­­­c­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Novicsok-5
2024. október 10. 19:30
Ja tényleg, dulifuli morci lett Viktorka, amikor Hódmezővásárhely polgármesterével bunkó módon nem fogott kezet, mert az lealázta Lázár csicskáját. Megsértődött a Viki, oá, oá. Sír a nagy baba, oá.🤣🤣🤣 Egy kézfogás mélylélektana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!