Bűnbakképzés

2024. október 23. 23:22

Ha így folytatódnak a dolgok, akkor az európai ember elveszíti önmaga irányításának szabadságát.

2024. október 23. 23:22
Lánczi András
Lánczi András

A szerző filozófus

Minden emberi közösség annyi feszültséget, ellentétet halmoz fel viszonylag rövid idő alatt, hogy valamilyen módon rendre le kell vezetni, különben kaotikus körülmények között felbomlik a közösség. A sokak által csodált antik Athénban évente egy férfit és egy nőt a csúnyaságuk vagy más rossz tulajdonságuk miatt meghurcoltak, nyilvánosan megszégyenítettek, kizártak a közösségből, és gyakran halálra köveztek. Ők voltak a bűnbakok. Hasonló rituálék zajlottak más görög városállamokban is. A bűnbakképzés mindig egy közösség kudarcának a közvetett elismerése. Nemcsak a történelem, de az európai szellemi hagyaték is tele van a bűnbakképzés eseteivel a mítoszoktól kezdve a népmeséken és a Biblián át a politikai gyakorlatig. Bogárdi Szabó István egyik igehirdetése során ezt mondta a bűnbak­képzésről: „mióta világ a világ, és mióta az emberi közösségek küszködnek a rosszal, a gonosszal, a zűrzavarral, ez az intézmény nemcsak vallási keretben, sőt a legkevésbé vallásos keretben, hanem leginkább közéletileg, politikailag, történelmileg, társadalmilag működik. Minden napra, minden hétre, minden hónapra, minden történelmi korszakra jut bűnbak.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 23:27
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­a­ ­­­s­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!