Új motorvonatok beszerzésére vállalt garanciát a kormány

2024. szeptember 09. 22:48

Megjelent a kormányrendelet, feleslegesen pánikolt a Telex és alaptalanul hergelt Magyar Péter is.

2024. szeptember 09. 22:48
Gysev

Nyitóképünk illusztráció, forrása: Facebook/Gysev

Jóváhagyta a kormány a GYSEV Zrt. új intercity motorvonatokra kiírt közbeszerzését, amelynek köszönhetően 9 darab, továbbá opcionálisan 2 darab motorvonat beszerzésének finanszírozását célzó, legfeljebb 160 millió euró tőkeösszegű hitelszerződéshez kapcsolódóan 100 százalékos egyedi állami garanciát vállaljon a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre – írta a Telex a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva.

A portál korábbi, szintén hétfői cikkében még arról írt, hogy a magyar vasút megint lecsúszhat az új szerelvények beszerzéséről, noha ez csak abban az esetben fordult volna elő, ha a kormány a határidőig, szeptember 19-éig nem ad garanciavállalást. 

A Telex korábbi cikke tehát vaklárma volt. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmi sem történt, Magyar Péter is reagált, Facebook-bejegyzésében azt feltételezte, hogy a beszerzés kútba eshet, és mindezért Lázár János miniszter lehet a felelős.

Még márciusban kötött szerződést FLIRT Intercity villamos motorvonatok szállításáról a Stadler és a GYSEV. A járműveket a vasúttársaság 2027-től a Sopron-Budapest és a Szombathely-Budapest viszonylaton állítaná forgalomba. A beruházás vasúttörténeti jelentőséggel bír, mivel harminc éve nem volt hasonló beszerzés hazánkban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
F H-r_
2024. szeptember 10. 08:51
Erre mondják, hogy cigány munka, tehát 3 év múlva állnak szolgálatba és akkor is az ország nyugati felében....ez ám a gyors fejlesztés :) !
Osztap_Bender
2024. szeptember 10. 07:33
Új motorvonatok beszerzésére vállalt garanciát a kormány Csoda történt, de még visszavonhatja. Egyébként meg Nagykáta felé nem fog járni, csak a labancok felé.
fideath-7
2024. szeptember 10. 07:05
Az kemény, bazdmeg. 9 mozdony, az is 3 év múlva, és mindössze 2 vonalon. Na ez aztán kurvára megoldja a vasút problémáit, bazdmeg.
palicsi-2
2024. szeptember 10. 06:41
Há várjá mán! Aszondtátok, hogy használtakat vesznek! Ja, azt a Kóka János csinálta a Gyurcsányék idején!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!