Évente több mint három kiló sütőtököt fal a magyar
Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.
A kezdő konyhatündérek is elkezdhetik, a hatás nem marad el!
Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/webdesignnewcastle
Az ősz beköszöntével a legtöbb vendéglátóhely és kávézó felhozatalában megjelenik a szezon sztárja, a sütőtök. Ezt a zöldséget a reformkonyha is kezdi magának egyre inkább felfedezni, így az olyan klasszikusok mellett, mint a „sima” sütőtök vagy a sütőtökkrémleves egyre több hús- és tésztaételben is feltűnik. Szerencsére megannyi olyan recept akad, amelynek az elkészítése nem nagy ördöngösség, így férfiak is kísérletezhetnek az elkészítésükkel egy-egy hűvösebb estén. A hatás nem marad el!
***
A sütőtök a 16. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is, őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi része. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsai miatt is kedvelt őszi-téli csemege. Gyomorbarát és alakbarát is, hiszen 100 grammjában mindössze 45-50 kcal van.
Ezt is ajánljuk a témában
Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.
Bébiételek és ivólevek is készülnek belőle, mivel kellemesen édeskés ízű.
A sült sütőtökhöz a méz mellett olyan melegítő fűszerek illenek, mint a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy a kardamon.
A belőle készült krémleveshez jól illik a narancs, a chili, a szerecsendió vagy a curry is. Burgonyapüré helyett sütőtökpürével is kísérletezhetünk, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. S a nagy kedvencet, a fűszeres melegitalt, a pumpkin spice latte-t még nem is említettük!
A következőkben ajánlunk néhány olyan receptet, amelyet rövid idő alatt még egy kezdő konyhatündér is elkészíthet.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 darab burgonya
víz
4 darab darab erőleveskocka
gyömbér
só
bors
2.5 dl tejszín
Elkészítés:
A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Ezután a a zöldségeket fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Amikor gyöngyözni kezd, belemorzsoljuk az erőleveskockákat és fedő alatt, takarék lángon 15-20 perc alatt puhára főzzük.
Majd 10-15 kocka főtt burgonyát kiveszünk a levesből, a többit turmixgépben a tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kis gyömbért, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd az egészet összerottyantjuk.
Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk.
***
Sütőtökös gnocchi sajtmártással
Hozzávalók:
1 marék zsálya
5 dkg vaj
15 dkg sütőtök
10 dkg krumpli
só
szerecsendió
15 dkg liszt
1 darab tojás
3 dkg vaj
1 teáskanál liszt
1.5 dl tej
só
őrölt fehérbors
10 dkg sajt
Elkészítés:
A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a friss zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, tegyük félre.
Először süssük meg a sütőtököt, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki. A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón, majd hagyjuk kihűlni.
Ezután keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és szerecsendióval, adjuk hozzá a liszt felét és a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy könnyebb tésztát kapjunk: kicsit lágyabb legyen a tészta, de már ne ragadjon.
Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, ezeket daraboljuk 1,5 cm-es falatokra, majd egy villa hátulján görgessük végig.
Forrásban lévő vízbe tegyünk egy mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchit, és addig főzzük, míg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsályás vajba, forgassuk össze.
A sajtmártáshoz hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, készítsünk világos színű rántást.
Miután levettük a tűzről, öntsük hozzá a tej felét, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel keverjük simára. Ezt követően tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd apránként adjuk hozzá a maradék tejet is.
Tálaláskor a gnocchit szedjük tányérra, locsoljuk meg sajtmártással, és szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel.
***
Pumpkin spice latte
Hozzávalók:
100 g sütőtök
2 kávéskanál fahéj
0.5 teáskanál szegfűszeg
0.5 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál vaníliaaroma
2 teáskanál barna cukor
3 dl tej
3 evőkanál tejszínhab
100 ml feketekávé
Elkészítés:
A recept kulcsa a sütőtökpüré, amihez azonban nem muszáj megsütni egy egész tököt. A legtöbb boltban kapható a bébirészlegen natúr püré, a célnak ez is tökéletesen megfelel.
Miután kimértük a pürét, beleszórjuk az őrölt fűszereket.
Ezután lefőzünk egy adag friss kávét, majd felhabosítjuk hozzá a tejet. (Lehet növényi tej is.)
Egy 3-4 dl-es bögre aljára három teáskanálnyi fűszeres pürét teszünk, majd rászórjuk a barna cukrot, ráöntjük a kávét, a tejet, elkeverjük, és kész is.
+1 tipp
Ha nem szeretnénk mindig a fűszeres pürével dolgozni, akkor érdemes szirupot készíteni, amely közel egy hétig eláll a hűtőben az üvegben. Így bármikor feldobhatjuk vele a kedvenc presszónkat vagy cappuccinonkat.
Az alábbi videó segítségével bárki könnyedén elkészítheti otthon:
***
További sütőtökös fogásokért látogassa meg a Mindmegette oldalt.