Itt van az ősz és berobbant sütőtökszezon – ezeket a pofonegyszerű recepteket bárki kipróbálhatja

2024. szeptember 30. 20:11

A kezdő konyhatündérek is elkezdhetik, a hatás nem marad el!

2024. szeptember 30. 20:11

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/webdesignnewcastle

Az ősz beköszöntével a legtöbb vendéglátóhely és kávézó felhozatalában megjelenik a szezon sztárja, a sütőtök. Ezt a zöldséget a reformkonyha is kezdi magának egyre inkább felfedezni, így az olyan klasszikusok mellett, mint a „sima” sütőtök vagy a sütőtökkrémleves egyre több hús- és tésztaételben is feltűnik. Szerencsére megannyi olyan recept akad, amelynek az elkészítése nem nagy ördöngösség, így férfiak is kísérletezhetnek az elkészítésükkel egy-egy hűvösebb estén. A hatás nem marad el!

***

A sütőtök a 16. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is, őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi része. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsai miatt is kedvelt őszi-téli csemege. Gyomorbarát és alakbarát is, hiszen 100 grammjában mindössze 45-50 kcal van.

Ezt is ajánljuk a témában

Bébiételek és ivólevek is készülnek belőle, mivel kellemesen édeskés ízű. 

A sült sütőtökhöz a méz mellett olyan melegítő fűszerek illenek, mint a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy a kardamon.

A belőle készült krémleveshez jól illik a narancs, a chili, a szerecsendió vagy a curry is. Burgonyapüré helyett sütőtökpürével is kísérletezhetünk, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. S a nagy kedvencet, a fűszeres melegitalt, a pumpkin spice latte-t még nem is említettük!

A következőkben ajánlunk néhány olyan receptet, amelyet rövid idő alatt még egy kezdő konyhatündér is elkészíthet.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 darab burgonya
víz
4 darab darab erőleveskocka
gyömbér

bors
2.5 dl tejszín

Elkészítés:

A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.

Ezután a a zöldségeket fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Amikor gyöngyözni kezd, belemorzsoljuk az erőleveskockákat és fedő alatt, takarék lángon 15-20 perc alatt puhára főzzük.

Majd 10-15 kocka főtt burgonyát kiveszünk a levesből, a többit turmixgépben a tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kis gyömbért, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd az egészet összerottyantjuk.

Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk.

***

Sütőtökös gnocchi sajtmártással

Hozzávalók:

1 marék zsálya
5 dkg vaj
15 dkg sütőtök
10 dkg krumpli

szerecsendió
15 dkg liszt
1 darab tojás
3 dkg vaj
1 teáskanál liszt
1.5 dl tej

őrölt fehérbors
10 dkg sajt
Elkészítés:

A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a friss zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, tegyük félre.

Először süssük meg a sütőtököt, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki. A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és szerecsendióval, adjuk hozzá a liszt felét és a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy könnyebb tésztát kapjunk: kicsit lágyabb legyen a tészta, de már ne ragadjon.

Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, ezeket daraboljuk 1,5 cm-es falatokra, majd egy villa hátulján görgessük végig.

Forrásban lévő vízbe tegyünk egy mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchit, és addig főzzük, míg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsályás vajba, forgassuk össze.

A sajtmártáshoz hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, készítsünk világos színű rántást.

Miután levettük a tűzről, öntsük hozzá a tej felét, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel keverjük simára. Ezt követően tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd apránként adjuk hozzá a maradék tejet is.

Tálaláskor a gnocchit szedjük tányérra, locsoljuk meg sajtmártással, és szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel.

***

Pumpkin spice latte

Hozzávalók:

100 g sütőtök
2 kávéskanál fahéj
0.5 teáskanál szegfűszeg
0.5 teáskanál szegfűbors
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál vaníliaaroma
2 teáskanál barna cukor
3 dl tej
3 evőkanál tejszínhab
100 ml feketekávé

Elkészítés:

A recept kulcsa a sütőtökpüré, amihez azonban nem muszáj megsütni egy egész tököt. A legtöbb boltban kapható a bébirészlegen natúr püré, a célnak ez is tökéletesen megfelel.

Miután kimértük a pürét, beleszórjuk az őrölt fűszereket.

Ezután lefőzünk egy adag friss kávét, majd felhabosítjuk hozzá a tejet. (Lehet növényi tej is.)

Egy 3-4 dl-es bögre aljára három teáskanálnyi fűszeres pürét teszünk, majd rászórjuk a barna cukrot, ráöntjük a kávét, a tejet, elkeverjük, és kész is.

+1 tipp

Ha nem szeretnénk mindig a fűszeres pürével dolgozni, akkor érdemes szirupot készíteni, amely közel egy hétig eláll a hűtőben az üvegben. Így bármikor feldobhatjuk vele a kedvenc presszónkat vagy cappuccinonkat.

Az alábbi videó segítségével bárki könnyedén elkészítheti otthon:

 

***

További sütőtökös fogásokért látogassa meg a Mindmegette oldalt.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2024. szeptember 30. 22:06 Szerkesztve
Utálom a sütőtököt! És érdekes, az édesburgonyát szeretem.
salátás
2024. szeptember 30. 21:56
sütőtök helyett lehet lila édesburgonyát is használni ,nagyon egyedi
orbanbalazshazaarulo
2024. szeptember 30. 20:21
Latte avokádó recept mikor lesz?
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 20:18
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­e­­­l­­d­­ ­­a­ ­­s­­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!