Hegedűs D. Géza lett a Nemzet Színésze

2024. szeptember 03. 14:44

Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

2024. szeptember 03. 14:44
null

Nyitókép: Vígszínház

Hegedűs D. Géza (eredetileg Hegedűs Géza, Ibrány, 1953. május 7. ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett a Nemzet Színésze – tudatta a Nemzeti Színház közleményben.

Mint írják: a magyar színművészet; a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése; a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg egy a címet az adott művész. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 04. 11:27 Szerkesztve
Koncz Gábor ? Reviczky már sosem éri meg?
lendvaiildiko
2024. szeptember 04. 06:36
Ennyi év távolából nem annyira az zavar, hogy Hegedűs a Magyar Szocialista Munkáspárt vígszínházi alapszervezetének párttitkára volt. Az zavar, hogy nem a legjobbak között van!!! A mai generáció nem élte meg azt, amikor kevésbé tehetséges emberek párt tagok lettek. Ha párttitkár lett valaki, akkor automatikusan az úgynevezett "üzemi" négyszög (igazgató, MSZMP titkár, KISZ-titkár, szakszervezeti titkár) lett. Üzemi négyszög tagként Hegedűs D Géza a vezetés minden lényeges kérdésébe beleszólhatott, a fizetésemelésen kívül - gondolom egy színházban - erősen kellett képviselje a párt álláspontját. Hogy süllyedhet le ennyire a Nemzet Színésze intézmény, hogy ilyen és hasonszőrű alakok egymás után választatnak meg e társulatba.... Itt valami nagyon félrecsúszott. Ha Major Tamásra, Várkonyi Zoltánra, Gobbi Hildára emlékezete, ők is nyakig belesüllyedtek a kommunizmus világába, de, DE tehetségesek voltak. A Jókai filmek, stb, színészmúzeum, de Mitt tett HEGEDŰS?
Lakat1983
2024. szeptember 03. 23:28 Szerkesztve
Furcsa módon ebből a kis életút-összefoglalóból kimaradt Hegedűs Dézsa gazdag életútjának legkiugróbb alakítása, ti. hogy a Vígszínház párttitkára volt. Szóval hogy egy büdös komcsi.
ipolypart2
2024. szeptember 03. 22:00
Ez a lepukkant alkoholista? Szépen vagyunk, dehát a libsik egymást nyalják, választják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!