Ezekről a témákról biztosan beszélni fog Orbán Viktor az idei kötcsei találkozón az elemző szerint

2024. szeptember 06. 08:20

Az eseményen komplex külpolitikai helyzetértékelést ad majd a miniszterelnök, illetve a háború jelen állásáról is elmondja a véleményét, de belpolitikai áttekintés is várható tőle – értékelt Deák Dániel.

2024. szeptember 06. 08:20
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

„A kötcsei találkozó mindig a jobboldali szellemi holdudvarnak szól, vagyis azoknak a meghatározó értelmiségi szereplőknek, akik a jobboldal mellett szólalnak meg a nyilvánosságban” – nyilatkozta a találkozó kapcsán az Indexnek a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon aktivistája, Deák Dániel, aki idén is részt vesz a zártkörű eseményen.

A kormányfő várhatóan „elmondja, hogyan látja Magyarország állapotát, a globális folyamatokat, és hogy mire kell felkészülni az elkövetkezendő hónapokban, kijelöli a kormányzás horizontját” – tette hozzá. Deák szerint a kötcsei pikniken komplex külpolitikai helyzetértékelést ad majd a miniszterelnök, illetve a háború jelen állásáról is elmondja a véleményét, de belpolitikai áttekintés is várható tőle.

Az Index szerint egyébként „Orbán Viktor kötcsei előadásának bizonyos elemei vissza szoktak köszönni az őszi parlamenti ülésszak első napján tartott felszólalásában, de a legfontosabb állítások általában ki is szoktak szivárogni. Sajtóinformációk szerint szeptember 30-án tartja nyitó ülését az Országgyűlés, és a miniszterelnök napirend előtt ad tájékoztatást a parlamentnek.”

Elemző: a Magyar Péter-jelenségre a Fidesznek tudnia kell valamilyen választ adnia

Deák az Index kérdésére válaszolva rámutatott arra is: „a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választás után átalakult a magyar belpolitika szerkezete”. A szakértő szerint „a régi baloldali pártok gyakorlatilag eltűntek vagy megszűntek”.

Deák szerint „teljes mértékben új helyzet alakult ki, és értelemszerűen a jobboldali politikai közegből sokan várják, hogy Orbán Viktor választ adjon arra, hogyan alkalmazkodik a Fidesz politikája, milyen irányba indul el, milyen új eszközöket vet be, illetve milyen új lehetőségeket lát. A miniszterelnök vélhetően ezeket a szempontokat és elvárásokat is figyelembe veszi a beszédére készülve.” 

Az elemző hozzátette azt is:

a Magyar Péter-jelenségre a Fidesznek tudnia kell valamilyen választ adnia.”

Ugyanakkor Deák aláhúzta: „a Fidesz egy innovatív politikai erő”, választásról választásra képes megújulni, és teljesen más technikákat alkalmazni egy kampányban.

„Az már látható, hogy 2026-as kampányban más lesz a politikai szituáció, illetve a következő másfél évben ennek megfelelően, másként kell majd politizálni. Az is kérdés, hogy az olyan, most újra felszínre kerülő szakpolitikai ügyekben, mint például a kórházi állapotok vagy a közlekedés problémái, mi a Fidesz válasza. Vélhetően egy vitákkal telibb politikai időszak következik. Ennek jeleit már most láthatjuk: például, hogy Lázár János találkozóra hívta Magyar Pétert. Az ilyen politikai húzások korábban nem nagyon jellemezték a kormányoldal és az ellenzék viszonyát” – részletezte az elemző.

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. szeptember 06. 13:36
"kijelöli a kormányzás horizontját”...........:))
greg
2024. szeptember 06. 12:00
Talán arról kellene beszéljen hogy elkúrták, nem kicsit. A Csótány legalább kimondta, hogy hazudtak.
tintapaca
2024. szeptember 06. 11:18
Van néhány nevesíthető ballaszt a FIDESZ léghajón. Rogán, Navracsics, Lázár Szalay-Bobrovniczki, Lantos, Kubatov.
files32
2024. szeptember 06. 10:54
Hatalmas probléma előtt áll a Fidesz – Orbán Viktornak ki kell valamit találnia A kormányoldal holdudvarában kíváncsiak arra, hogy mi a miniszterelnök válasza a belpolitikai változásokra: a Magyar Péter-jelenségre és az új pártfelállásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!