Azt mondják az elemi szövegértésre képtelenek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák

2024. szeptember 26. 13:05

Magyarul érteni nem kötelező, de igen hasznos. Kohán Mátyás írása.

2024. szeptember 26. 13:05
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

Az úgy volt, hogy beszélgettünk Orbán Balázzsal közös műsorunkban, a Stratégiai részlegben, amelynek széleskörű reklámozását a TISZA Párt médiagépezetének ezúton is köszönjük. Az első epizódban a kötcsei beszédről, a másodikban a migrációról beszélgettünk, a tegnap kikerült harmadikban eljátszottuk, mit mondott volna Orbán Balázs Magyar Péternek akkor, ha utóbbi ki mert volna állni vele egy vitára – és szóba került David Pressman amerikai nagykövet is,

aki ezredszerre is előhozakodott gyomorforgató konzervpárhuzamával arról, hogy a magyarok 1956 népeként igazán tekerhetnének néhányat az Ukrajna színét-virágát felemésztő háborús húsdarálón.

Balázs ekkor azt találta mondani: épp 1956 miatt tudjuk, hogy háborús veszélyben nem úgy érdemes cselekedni, ahogy Volodimir Zelenszkij tette. S emiatt azt mondják az elemi szövegértésre képtelenek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák. Propaganda, persze – de választ érdemel.

Józan ember nem vonja kétségbe, hogy akit egyszer megtámadtak, annak védekeznie szent kötelesség. De józan ember – pláne olyan, aki 1956 népéből származik – nem felejt el háborús veszélyben konzultálni Lukács evangélistával, 14. fejezet 31-32. vers: „Vagy valamely király, mikor háborúba megy, hogy egy másik királlyal megütközzék, nemde leülvén először tanácskozik, hogy tízezerrel szembeszállhat-é azzal, a ki ő ellene húszezerrel jött?

Mert különben még mikor amaz távol van, követséget küldvén, megkérdezi a békefeltételeket.”

Ennyi az üzenet, a hősiesség mellett ez 1956 másik tanulsága – hogy nem csak az a hős, aki a ruszki tankra kardot ránt, hanem az is, aki még az első fegyver eldördülte előtt elkerül egy elkerülhető vesztes háborút.

Ez a kulcs: az elkerülhetőség. Volodimir Zelenszkij a harctéri helyzet állása szerint messze rosszabb feltételek mentén fejezi majd be ezt a háborút, mint amit maga és országa számára elérhetett volna akár a 2021 végi orosz ultimátum, akár az isztambuli békefolyamat idején. Tárgyaláson nem hagyta Ukrajna és szövetségesei, hogy Oroszország megvétózza az ukrán NATO-csatlakozást – megvétózták hát a harcmezőn. A háború minden áldozata hiába halt meg akkor, ha Ukrajna a háború végkifejleténél jobb megoldási lehetőségeket hagyott a tárgyalóasztal mellett veszni. Márpedig emberi számítás szerint ez lesz a vége; így aztán az a politika, amely merő gőgből nem kerülte el a háborút, hibás. Zelenszkij hibázott – nem 2022. február 24-én, hanem 2021-2022 telén, majd ismét 2022 tavaszán. Ezt mondta Orbán Balázs, nem mást; én ültem vele szemben, nem azok, akik most előadják a nemzethalált. Magyarul érteni persze nem kötelező, de alkalomadtán azért hasznos lehet.

 

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Exiter
2024. szeptember 26. 23:28
Csak hogy tudjátok mi hangzott el: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.” A többit a bal oldali gyűlölködők találták ki.
ivanhoe-2
2024. szeptember 26. 21:40
Bízom benne ha engednek a ruszkiknak akkor először a Fideszes picsákat fogják megfarkalni!! Mocskos szemét gyáva Férgek!! Szájkaratésok!!
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 21:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­­l­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­­i­ ­­p­u­­n­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
..--..
2024. szeptember 26. 21:22
-zsoltkom- Sulammit részére 2024. szeptember 26. 15:01 Ha már ennyire belelovaltad magad a témában: Harcolnál a hazádért, ha az oroszok elfoglalnák Kelet-Magyarországot? Igen vagy nem? Témázás... Görgei nem maga döntött a fegyverletételről. Ha már Görgei, akkor az osztrákok is eszedbe juthatnának, akik a ráhozták az orosz túlerőt a magyar 48-as forradalomra. Nem fáj ez neked? Ki kellene kelned magadból, hogy ilyen erők szövetkezésével elveszett a magyar szabadságharc. Itt harcolt Petőfi is és egy csomó kortársa író, költő ált a szabadságharc mellé. Olyanok, akik műveit Orbánék szavaltatják a maguk ünnepeltetésére és teszik kötelező olvasmánynak... általános műveltség alapjának. Tehát szemérmetlenül hazug ellentmondás van Orbánék háborúellenességében és ahogy a háborúval-fegyverrel harcolt szabadságot bitorolják, aközött!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!