Újraéledt a Covid, már új vakcináról is beszélnek

2024. augusztus 12. 12:22

A szennyvízmintákból idehaza is kimutatták a fertőzés gyorsan terjedő alváltozatát.

2024. augusztus 12. 12:22

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Az Egyesült Államokba, de több nyugat-európai országban is visszatérni látszik a Covid-járványhullám. Ez a szakértők szerint azzal függ össze, hogy 

a korábbiaknál még fertőzőképesebb variánsok terjedhetnek az utazások, a tömegrendezvények vagy a több klímázás miatt

– írta a Portfolio.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy több jel mutatkozik arra is, hogy Magyarországon is elkezdődött a betegség terjedése, miután megjelent az új variáns. Úgy tűnik, hogy már nem igaz az a régi szabály, hogy a felsőlégúti megbetegedések az ősz beköszöntével futnak fel, és ez a koronavírus jellegéből fakad.

Az USA-ban naponta egymillió új fertőzött is lehet

Ismertették, hogy az elmúlt hetekben egyre több hír és jelentés látott napvilágot az Egyesült Államokból, miszerint ismét nyári járványhullám kezdődött. Idézték Eric Topol amerikai kutatót is, aki nyomon követi a fertőzés terjedését az Egyesült Államokban. A szakember a legutolsó szennyvíz-adatokból arra következtet, hogy 

az USA-ban naponta 900 ezer új fertőzött lehet.

Topol az adatok alapján azt állítja, hogy az amerikai kórházak sürgősségi osztályain a fertőzéssel összefüggésben szintén megnövekedett a terhelés: az összes sürgősségi osztályos eset 2,2 százaléka a Coviddal függ össze. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megjegyezték, hogy hasonló jelentések érkeznek Németországból is, 

hetek óta ott is jelen van a Covid-fertőzések felfutása,

 ez pedig megcáfolja azokat az általános vélekedéseket és vírusszkeptikus hangokat, miszerint a járványnak állítólag vége lenne.

Mi a helyzet idehaza?

A Portfolio természetesen a magyar helyzetről is beszámolt. Mint írták, a szennyvízminta-jelentésből kiderült, hogy a 31. héten idehaza is kimutatták a KP.3 alvariánst, vagyis 

a gyorsan terjedő alváltozat megérkezett Magyarországra is.

A lap megkereste Békássy Szabolcsot, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító elnökét is, aki kifejtette, hogy 

a nyári hónapokhoz viszonyítva szokatlanul sok a beteg a rendelőkben, 

ami például a szamárköhögéssel, de a terjedő Covid-fertőzéssel is összefügg. A szakember továbbá arra is kitért, hogy részben szezonális problémáról is beszélünk, ugyanis ilyenkor betegednek meg sokan a nagy melegben a klímahasználat miatt is.

A Portfolio ezután felsorolta az új variánsok esetében tapasztalható tüneteket is, melyek a következők lehetnek: tüsszögés, orrdugulás, fejfájás, izomfájdalom, hányinger vagy hányás. A szakértők hangsúlyozták, érdemes ezekre a tünetekre figyelni, főleg ha nagyobb tömegrendezvény után érezzük magunkat betegnek, vagy egy külföldi nyaralás után.

Nulladik lépésként javasolt egy gyorsteszt elvégzése is.

Ha pedig nem vagyunk betegek, de nem is szeretnénk megbetegedni, akkor érdemes elgondolkodni a Covid elleni védőoltás rendszeres, ismétlő felvételén – húzta alá a portál.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. szeptember 13. 18:17
Ursula von der Satrapina már gyakorolja az sms-ek törlését.
törölt felhasználó
2024. augusztus 13. 20:09 Szerkesztve
Egy dolgot tisztázzunk: a szennyvízből semmiféle vírusnak nem lehet kimutatni az "örökítőanyagát"... mivel a vírusok NEM élőlények, így "örökítőanyaggal" se rendelkeznek. Tisztázzunk egy másik dolgot is: a "virológia" egy ELMÉLETI jellegű "tudományág", amely 100%-ban FELTÉTELEZÉSEKRE építette fel a saját MESEVILÁGÁT, anélkül, hogy akár csak egyetlen állítását is bizonyítani tudná.
olajfa-0
2024. augusztus 13. 16:22
Szerintem Toroczkai (azelőtt Tóth) szóljon az amerikaiaknak, hogy nincs is vírus és nem kell oltás.
virag-os
2024. augusztus 12. 20:02
Jön a választás, megérkezett a covid. Már nem hisz nekik ez emberek egy nagy része. Aki akarja oltassa magát, de legyen választási lehetőségünk. Én az oroszt választottam, még nem tudok oroszul de semmi bajom tőle. Viszont a környezetemben a pfizeresek krónikus betegségben szenvednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!