Láthatáron a Gyurcsány Ferenc-Magyar Péter szövetség a szakértő szerint

2024. augusztus 18. 13:18

A Századvég tudományos igazgatója úgy véli, Karácsony Gergely számára elengedhetetlen Magyar Péter támogatása, azonban egy ilyen megállapodás csak Gyurcsány Ferenc áldásával jöhet létre.

2024. augusztus 18. 13:18
null

Nyitókép: NurPhoto/Balint Szentgallay

Magyar Péter és Karácsony Gergely között egy olyan politikai megállapodás van formálódóban, amelyben kölcsönösen segítenék egymást különböző kérdésekben – erről beszélt ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója – olvasható az Origón. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere számára elengedhetetlen Magyar Péter támogatása, hiszen nélküle nem lenne képes többséget szerezni a fővárosi közgyűlésben. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodás csak akkor valósulhat meg, ha Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is áldását adja rá. Gyurcsány támogatása nélkül Karácsony nem lenne képes stabilizálni városvezetői pozícióját, ami kulcsfontosságú a jövőbeni politikai sikere szempontjából.

„Bár a szavak szintjén támadják egymást, azonban Gyurcsány Ferenc a hosszú, Magyar Péter pedig a rövid politikai múltja alatt egyaránt bizonyították, hogy a politikai siker érdekében hajlandóak az elvtelen lépésekre és szövetségek megkötésére. Ezekből alappal következtethetünk arra, hogy amennyiben a (vélt) politikai érdekeik úgy kívánnák, összeállnának (ahogy láthattuk a szélsőbaltól szélsőjobbig tartó koalíciót 2022-ben), de legalábbis bizonyos kérdések, témák mentén együttműködnének” – mondta ifj. Lomnici Zoltán. 

Az elmúlt hetek eseményei alapján egyre világosabb, hogy Karácsony és Magyar Péter között intenzív tárgyalások folynak. Bár egyik fél sem részletezte a találkozók témáját, a kiszivárgott információk alapján mindketten Budapest zavartalan működésének biztosítását tartják szem előtt. Magyar Péter az elmúlt időszakban nemcsak Karácsonnyal egyeztetett, hanem találkozott Vitézy Dáviddal és Kovács Gergellyel is, jelezve, hogy komoly szándékok húzódnak meg a háttérben egy széleskörű együttműködés kialakítására.

A fővárosi közgyűlésben jelenleg senkinek sincs egyértelmű többsége: a Fidesz-KDNP és Magyar Péter pártja egyaránt 10 képviselővel rendelkezik, míg a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 7 mandátummal bír. Ebben a helyzetben Gyurcsány Ferenc nélkülözhetetlen szereplővé válik, hiszen a DK elnökének támogatása nélkül Karácsony képtelen lenne biztosítani városvezetői pozícióját. Gyurcsány politikai befolyása révén továbbra is meghatározó tényező, és bár sokszor a háttérben marad, döntései kulcsfontosságúak Karácsony jövője szempontjából – véli ifj. Lomnici Zoltán.

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 19. 07:58 Szerkesztve
Ugyan már, Karácsony tetűcske átugrik Magyar Péterre. Ennyi.
gekk
2024. augusztus 18. 19:44
Lomnici ismét behajol a közpénzéért. Orbitcsicskaként ez a feladata. Ott szopja fel a gazdáját, ahol teheti. Itt pl. sokszor teheti...
Sztrovacsek
2024. augusztus 18. 18:47 Szerkesztve
Szóval Gyurcsány engedélye kell ahhoz, hogy a Tisza párt képviselői megszavazzanak valamit fővárosi közgyűlésben. Ezt már az agyfasz okozza, vagy csak a hőség ment az agyatokra? Értem én hogy mindenképpen össze akarjátok mosni Magyar Pétert Gyurcsánnyal, de ekkora baromságot mégis kinek akartok beadni? Ja, feltételezitek a szavazóitokról, hogy ezt is elhiszik. Akkor megértem. (hogy ennyire hülyének nézitek őket) vagy mégsem?
Szerintem
2024. augusztus 18. 18:01 Szerkesztve
"gekk 2024. augusztus 18. 17:24 Gondolom a lomnici nevű öközpénzen tartott orbitcsicskának megint megmondták, miről és hogyan is kell beszélni." Nem kell azt megmondani. Még te is látod, hogy ezek ugyanazon az oldalon állnak, csak egy kicsit évődnek a látszat kedvéért, mielőtt összeborulnak. Persze, hogy tudod, különben nem tekintenéd őket egymással csereszabatosnak. Eddig jó volt neked az egyik, most meg ugyanúgy jó a másik is. A különbség csak annyi, hogy az egyik behugyozni szokott, a másik be is szarik a gatyájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!