Akár 80 ezer forintra is büntethetik a balesetes videók készítőit

2024. augusztus 07. 11:23

A sokszor kegyeletsértő felvételek gazdái a pszichológus szerint alacsony önértékeléssel rendelkeznek.

2024. augusztus 07. 11:23

Nyitókép: Sajnos sokan lassítanak és videóznak egy súlyos balesetnél. Fotó: MTI/Lakatos Péter/a kép illusztráció.

Nem először fordult elő a magyarországi autópályákon, hogy a szemközti sávban haladók a kíváncsiságtól hajtva lelassítanak és alaposan megnézik a baleset helyszínét. A kíváncsiság még nem bűn, azonban az, ha valaki videófelvételt készít a balesetről és fel is tölti azt valamelyik közösségi platformra, több szempontból is visszás. Részben, hogy 

a felvétellel akár kegyeletsértést is elkövethet, a másik gond viszont az, hogy a készítőik megsértik a KRESZ szabályait. Vezetés közben mobiltelefonnal videót vagy fényképet készíteni ugyanis tilos.

Vezetés közben a KRESZ szerint tilos mobillal felvételt készíteni.
MTI/EPA/Cristobal Herrera/a kép illusztráció

A múlt héten, az M7-esnél a szembe sávból videózó katasztrófaturisták komoly torlódást okoztak, ráadásul a KRESZ-t is megszegték. Az autókezelő felvételei alapján a rendőrség 15, mobillal videózó vagy fényképező autós ellen indított szabálysértési eljárást. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az RTL Híradójának elmondta, a szabálysértők akár 80 ezer forint bírságot is kaphatnak az eljárás során. A tévécsatorna egy pszichológus véleményét is kikérte, a szakember nem kertelt, szerinte a felvételt készítők valószínűleg 

az alacsony önértékelésükön próbálnak javítani a sokszor kegyeletsértő felvételekkel, 

hiszen videók feltöltése után a középpontba kerülhetnek.

Ezt is ajánljuk a témában



 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. augusztus 08. 06:33
Néhány újság meg 150e fizet egy ilyen videóért...DDD
atti64
2024. augusztus 07. 20:13
HELYES A MARHÁK NE BÁMULJANAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kir2vik
2024. augusztus 07. 17:36
Na menjetek a sunyiba.
herceg-3
2024. augusztus 07. 16:01
"Vezetés közben mobiltelefonnal videót vagy fényképet készíteni ugyanis tilos." Tééényleg...? :D És mi van akkor, ha nem a sofőr csinálta a videókat, hanem a hátsóülésen helyet foglaló utas..? Most komolyan, a magyar rendőrségnek is be kell állnia a nyugati, hülye kollégáik sorába...? :D :D :D Ha valaki hülye és balesetet csinál, netán közben beledöglik, arról videót készíteni nem kegyeletsértés! A temetéseken is csinálnak videókat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!