Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kapitány a hídon!

2024. július 01. 09:52

Európa újra naggyá tehető.

2024. július 01. 09:52
Magyar EU elnökség
Mernyei Ákos Péter
Mernyei Ákos Péter
Ludovika

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter 

„A magyar elnökség első feladata tehát, hogy tisztán lásson a pályán. Helyzetfelmérés, helyzetértékelés és cselekvés, illetve az Unió cselekvésre sarkallása – mégpedig egy mindenki számára elfogadható, kompromisszumos módon. S ez még mindig könnyebb lenne, ha olyan időszakban lennénk, amikor az intézményi-politikai háttér adott. Most nem ez a helyzet.

A magyar elnökség nulladik lépésként le kell, hogy vezényelje az intézményi átmenetet, le kell folytatnia a Bizottság által nem olyan régen elfogadott éves költségvetési tervezet vitáját,

azaz operatív (és nem csak politikai-szakpolitikai) szinten is működésbe kell hoznia és mozgásban kell tartania az Uniót.

Mivel az idő szorít, így mindezzel párhuzamosan kell tennie az európai versenyképességért:

a magyar elnökségi program legfontosabb célkitűzése ennek megfelelően Európa gazdaságának megerősítése és egy ún. Versenyképeségi Paktum tető alá hozatala. 

Ehhez a munkához komoly szakmai hátteret jelent az Enrico Letta által jegyzett, áprilisban bemutatott, jelentés, valamint az Európai Tanács néhány nappal ezelőtt kialakított következtetései. A következtetésekben foglalt ún. «stratégiai menetrend» rögzíti, hogy Európa a «cselekvők, alkotók és innovátorok kontinense», és fel kell szabadítanunk az európai vállalkozói szellemet.

Igenám, de hogyan? A stratégiai menetrend külön alcímet szentel a versenyképességi kérdéseknek «Virágzó és versenyképes Európa» cím alatt. A dokumentum kifejti, hogy cél az európai polgárok vásárlóerejének növelése, számukra jó munkahelyek megteremtése, és az áruk és szolgálatatások minőségének biztosítása Európában. Továbbá a stratégiai ágazatokban a szuverenitás megerősítése és Európa technológiai és ipari nagyhatalommá tétele. Mindennek érdekében a következtetések azt irányozzák elő, hogy az egységes piacot fejleszteni és erősíteni kell, különösen az energetika, távközlés és a pénzügyek terén, azzal, hogy a KKV-knek továbbra is központi szerepet szánnak a politikai vezetők. Mindehhez az EiT szerint szükséges megerősíteni Európa gazdasági biztonságát, a stratégiai ellátási láncokat és saját, európai kapacitások kiépítését számos kulcsfontosságúnak ítélt iparágban – így többek között a védelmi iparban, űriparban, mesterséges intelligenciával kapcsolatban, hogy csak néhány példát említsünk. Ehhez társul továbbá a zöld és digitális átállás megvalósításának szükségessége, a határkeresztező infrastruktúrák fejlesztése, és az adatalapú gazdaság, mint horizontális szempont, valamint a versenyképes, ám egyúttal fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

A célok tehát számosak, s abban az európai vezetők között egyetértés látszik. Ami a végrehajtást illeti, abban most, elsőként a magyar elnökségre hárul a főszerep: le kell fordítani mindezt a magas szinten megfogalmazott, politikai célkitűzés-csokrot a gyakorlat és a kivitelezhetőség nyelvére – ezt fogja szolgálni az ősszel megjelenő Versenyképességi Paktum, amely révén, reményeink szerint, Európa újra naggyá tehető.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­ ­s­z­­e­x­i­­­ ­­p­­u­­n­­c­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Pelso j.
2024. július 01. 18:21
"a magyar elnökségi program legfontosabb célkitűzése ennek megfelelően Európa gazdaságának megerősítése és egy ún. Versenyképeségi Paktum tető alá hozatala. " te pubi, óriási röhögés tör majd ki az EP-ben, ET-ben, ha ezt a mondaodat valaki felolvassa nekik.
MaBaker
2024. július 01. 16:07
Az egész semmit nem ér ha ott figyel a végén a "zöld" átállás bullshit, ami minden eredményt versenyképtelenné tesz és a digitalizáció, amin csak az emberek totális kontrollját értik.
Pelso j.
2024. július 01. 15:58
"a magyar elnökségi program legfontosabb célkitűzése ennek megfelelően Európa gazdaságának megerősítése és egy ún. Versenyképeségi Paktum tető alá hozatala. " te pubi, óriási röhögés tör majd ki az EP-ben, ET-ben, ha ezt a mondaodat valaki felolvassa nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!