Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Újít a MÁV: megváltoztatják a kutyaszállítás szabályait a balatoni vonatokon

2024. június 27. 08:52

Mutatjuk, hogyan szállíthatja négylábú kedvencét a „magyar tengerre”!

2024. június 27. 08:52
null

Nyitókép: MÁV

A nyári időszakban az átlagosnál többen kelnek útra négylábú kedvencükkel. A MÁV közleményében azt írja: a tavalyi év tapasztalatai és visszajelzései azt mutatták, hogy megnövekedett az igény a Balatonra utazók körében is, hogy kutyájukat is magukkal vigyék. 

Azonban az eddigi szabályozás szerint a kutyák szállítása csak zárt szállítóeszközben volt megengedett a helyjegy köteles vonatokon. Ezen változtat most a MÁV-START: az utaskéréseket figyelembe véve – 2024. június 26-tól tesztjelleggel – 

már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használata mellett is lesz lehetőség a balatoni InterCity és expressz járatokon négylábú kedvenceinkkel utazni.

A MÁV-START jelenlegi szabályzata szerint a 20 kg-nál nem nehezebb kutyák szállítása, viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegy köteles vonatokon megengedett, szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon jelenlegi szabályzat szerint a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

Pontosan melyik vonatokra vonatkozik az új szabályozás?

Az elmúlt időszak és a tavaly nyári balatoni menetrend idején beérkezett utas-észrevételek alapján a vasúttársaság az idei nyári szezonban pilot program keretében vizsgálja a kutya szállítás lehetőségének szélesítését a Balatonra közlekedő vonatokon.

Ennek köszönhetően június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik meg a kutyával utazni vágyók előtt. A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok 2. kocsiosztályán bármely utas bevihet az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kg-nál kisebb tömegű kutyát úgy, hogy az ne zavarja a többi utast és/vagy kutyát. 

A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, a pórázt az utasnak a kezében kell tartania. 

Az utazás során a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

A 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 340 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. június 27. 15:12
Lassan már a kutyák ülnek az ülésen, az emberek meg a padón! Elmebeteg díszkutyatartók, gyerek helyett!!!
bunko-jobbos
2024. június 27. 13:05
A nyugati társadalmaknak végük van, mert a jólét felzabálta az agyukat. Idősek esetében el tudom fogadni, hogy a kutyák a társuk, de a fiatalok igazi emberi társ helyett tartják őket. Nem baj, majd jönnek a kínaiak, oszt nem lesz annyi kutya. :-)
formaegy-2
2024. június 27. 13:03
Gratulálok! Ahelyett, hogy egy erre kijelölt vagont biztosítanának a kutyásoknak! Komolyan hihetetlen, hogy már a kutyáknak több jogai vannak, mint az embernek! Igen, én is találkoztam olyan esettel, hogy a villamosra akart felszállni egy gyerekes anyuka, de a gyereke (kb 5éves) úgy megijedt a már fent lévő kutyától, hogy ordítva majd rájött a változás.... a kutya tulajdonosa élvezettel nevetett - na amit kapott tőlem (szóban) azt nem tette zsebre. Hála le is szállt a mocskos. A többi utas is fel volt háborodva. Gyalázat ami megengedett. A MAV egy kijelölt vagont biztosítson! - erre legyen esze! Nem beszélve az allergiás emberekről. Ne utazzon, mert a kutyának jogai vannak??? Komolyan felháborító!
auditorium
2024. június 27. 10:57 Szerkesztve
A kutyákról jut eszembe, manapság már nem botránkozunk meg semmin. Többször előfordult, hogy a buszont kutyát is vittek, persze szájkosár nélkül és a kutyust engedte gazdája az egyik üres székre ülni, a többi utas pedig állt. Senkinek nem jutott eszébe szólni,h. nem éppen higienikus a kutyafeneke után ráülni az ülésre . Vendéglőkben is előfordult, hogy asztalunk alatt egy idegen kutya szaglászta végig lábunkat és várt ételre. Sőt még a gyógyszertárba is beviszik a kutyulit idősebb hölgyek és a pult mellé ültetik, miközben nyáladzik. A kutyatulajdonosok velük alszanak, eszenek, nekik ez "természetes", de mást zavarhat a kutyaszag, ürülék, szőr és nyál....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!