Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Hivatali hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az óbudai DK-s polgármester ügyében Bús Balázs

2024. június 07. 21:01

A Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje szerint a kerület vezetésében egy konkrét bűnözői kör működik.

2024. június 07. 21:01
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Kiss László a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

Elképesztőnek nevezte a Mandinernek nyilatkozva Bús Balázs, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje azt a napokban megjelent hírt, miszerint az óbudai korrupciós botrányban kiderült: nem csak fiktív szerződésekért, el nem végzett munkákért fizetett az önkormányzat, hanem hogy a bűnügy szálai egészen a polgármesterig érnek. 

A PestiSrácok által a napokban megszerzett egyik vallomás szerint az ügy egyik szereplője kihallgatásán azt mondta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. A vallomás szerint ezt egybehangzóan állították neki az ügyben meghallgatott gyanúsítottak.

Bús szerint ezek után teljes mértékben a DK-s polgármester Kiss Lászlót terheli a felelősség. 

Megkérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), hogy esetleg meghallgatták-e az az ügyben tanúként a polgármestert, de az ügyészség azt közölte, hogy folyamatban lévő büntetőügyben sajtóérdeklődésre számot tartó fejlemény nem történt legutóbbi közlésünk óta.

Befolyással üzérkedés

A KNYF még márciusban gyanúsított meg négy személyt, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt az óbudai korrupciós botrányban.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a  III. Kerületi Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

Mint kiderült, az egyik gyanúsított a korábban a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter szolgálatában álló P. Gábor, aki a magát Anonymusnak hívó ismeretlen által 2022-ben nyilvánosságra hozott felvételek egyikén is szerepel, mint aki éppen korrupciós pénzeket számol el társával. Neve a kispesti fehér poros ügyben is felmerült, de ő volt az, aki Karácsony Gergely 2022-es előválasztási kampányát is szervezte.

Nincs min csodálkozni

A kerület egykori polgármestere azt is felháborítónak tartja, hogy a baloldal az egyik körzetben az egyik gyanúsított élettársát indítja DK-s jelöltként.  

Ugyanakkor Bús Balász szerint nem is igazán lehet csodálkozni ezeken a botrányokon, amikor Kiss László egyik alpolgármestere nem más mint az a Czeglédy Gergely, aki a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt 2017-ben jogerősen elítélt egykori szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós irodavezetője volt. A másik alpolgármester pedig Béres András, aki korábban több százmillió forintos adócsalás és adóelkerülés vétségének gyanúja miatt fél évet ült előzetes letartóztatásban

Az óbudai városvezetésben egy konkrét bűnözői kör működik 

– fogalmazott összegezve Bús Balázs.

Feljelentést tett

Emlékeztetett arra, hogy már kétszer kezdeményeztek rendkívüli testületi ülést, hogy meghallgathassák Kiss Lászlót a korrupciós ügyről, de a baloldali többség egyszer sem volt hajlandó ezt napirendre tűzni. Most újra kezdeményeztük ezt, a polgármester pedig képes volt péntek este hét órára kitűzni az ülést – mondta a Fidesz jelöltje. 

Bús Balázs ezzel együtt felhívta a figyelmet: a Kúria május 30-án hozott végzésében megállapította, hogy az önkormányzat megsértette a választási törvényt, amikor Kiss László mellett folytatott kampánytevékenységet . 

Emiatt hivatali hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tettem 

– közölte Bús Balázs, aki szerint egészen elképesztő, hogy az Óbudai Önkormányzat közpénzből Kiss mellett kampányol. 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-99
2024. június 24. 23:32
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­p­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
bazilka
2024. június 08. 06:50
Az hogy lehet, hogy valaki egy 2022-es videó kokainozás közben korrupciós pénzt számolgat, de 2024-ben nincs börtönben?
iphone-13
2024. június 08. 03:21
BÖRTÖNBE A ROHADÉKKAL
akiaki
2024. június 07. 23:23
a jóllakott óvodás böribe megy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!