Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Több tucat fát vágnának ki Óbudán, tiltakoznak a civilek

2024. május 23. 20:15

A kerület volt polgármestere is felszólalt az önkormányzat döntése ellen.

2024. május 23. 20:15

Nyitókép: Facebook

Az önkormányzati kampány hajrájában tizedelnék meg a Rozgonyi Piroska utca fasorát Óbudán:

a Főkert 184 darab fából 35-öt kivágna a tervek szerint.

Az illetékes szakmai érveket sorol, a civilek a helyszínre demonstrációt hirdettek csütörtökön – számolt be az Index.

A lakosok az „Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit” nevet viselő Facebook-csoportban felhívást tettek közzé, melyben azt írták, „aki szeretne segíteni, megakadályozni a Római fürdő védett 100 éves gesztenye fasorának lemészárlásat, csütörtökön ha tud, jöjjön Rozgonyi Piroska utca 18/B-hez fèl 5-re. Fontos,hogy pontosan érkezzetek!!! (...) 

Segítsetek! Most még nem jönnek a fűrészek!!!”

Több mint 2500 fával lett szegényebb Óbuda

Az ügyben megszólalt Bús Balázs, – aki most is megmérettetti magát a helyhatósági választáson –  Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere. Bús azt állította, hogy 

a III. kerületben az önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki az elmúlt 5 évben. 

Ez véleménye szeint olyan, „mintha kiirtották volna a Városligeti fák egyharmadát”

Legutóbb az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg 100 fát a Kossuth Lajos Üdülőparton. 

A politikus azt is megjegyezte, hogy a favágás a vegetációs időszakban történne. Sőt, arra is utalt, hogy a választások után a Nánási-Királyok útján húzódó platán- és fasort is ki akarja vágatni az önkormányzat.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Bús Balázsazt kérte, hogy 

azonnal állítsák le Rómaifürdőn a Rozgonyi Piroska utcában, az 1896-ban alapított Római Fürdőtelep Egyesület által a XX. század elején ültetett gesztenyefasor kivágását, 

Óbuda jelenlegi városvezetését pedig felszólította, hogy lépjen fel Bardóczi Sándornál, Budapest fő tájépítészénél az ügyben, és mentse meg a zöld környezetet – idézte a portál.

Bús Balázs továbbá kijelentette, hogy a most zajló önkormányzati kampány miatt az értelmes, szakmai vita teljesen ellehetetlenült. Így azt javasolta, hogy 

a fák sorsát megpecsételő végső döntést halasszák el a június 9-ei választásokat követő időszakra.

Balesetveszélyes állapotra hivatkoznak

Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője az Index megkeresésére közölte, hogy a Főkert a Rozgonyi Piroska utcában található 184 darab fából 35 fánál azonosított balesetveszélyes állapotot. Erről tájékoztatták is az utcában élőket. A 35 fáról favédelmi adatlap készült, minősített faápoló szakmérnök vizsgálták végig a teljes fasort. A fasornak egyébként a Főkert az üzemeltetője, az ő feladata és felelőssége a balesetveszély elhárítása – áll a tájékoztatásban.

Egy másik óbudai favédő szervezet a Maradjanak a fák a Rómain csak annyit reagált az Index megkeresésére, hogy „ha egy fa egyszer elér az életciklusának a végéhez, akkor onnantól kezdve veszélyt jelenthet”. Továbbá azt javasolták, hogy a május 23-i helyszíni bejáráson kerüljön szóba, mit tehetnek a helyi lakosok a környezetükben élő fák életének meghosszabbításáért.

Szóvivő: Nem szerencsés a madarak költési időszakában fészkelőhelyüket kivágni 

Az összeállításban megszólaltatták Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivőjét is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 

alapesetben március 15. és augusztus 15. között, a madarak költési időszakában fészkelőhelyüket kivágni nem szerencsés.

„Márpedig gesztenyefasorok esetében akár két tucat faj – köztük a védett denevérek, füles kuvik, fekete rigó, erdei pinty, macska bagoly, különböző harkályfajok – is fészkelhetnek” – sorolta.

Az MME munkatársa emlékeztetett, hogy már évekkel ezelőtt megállapodást kötöttek a Főkerttel, melyben a cég vállalta, hogy a kivágási munkálatokat lehetőség szerint a madarak költési időszakán kívül végzi.

A megállapodás része, hogy nagyobb volumenű kivágás esetén a Főkert értesíti az MME-t, amelynek munkatársa kimegy a helyszínre, és előzetesen átvizsgálja a fákat. Itt is ez történt, a múlt héten a szóban forgó fákon csak egy elhagyott fészket találtak – hangzott el.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. május 24. 12:52
Ha lipsi önkormányzat vágat fát, akkor minden a legnagyobb rendben van. Ha konzervatív, akkor egy újabb jogállamisági eljárás indul. Szabó Timit sosem zavarta a saját kerülete pusztlása, ha ők voltak hatalmon.
Fegyenc8
2024. május 24. 11:25
Ez nem egyszerű kérdés egyébként. A lakosok a bálványvák eltüntetése ellen is tiltakoznának, mert nem értenek hozzá, de véleményük mindig van... A megoldás az lenne, ha szerveznének egy nyílt napot és végigmutogatnák, hogy ezt a fát ezért azt meg azért kell kivágni. De fészkelés időben maximum a közvetlen balesetveszély indokolhatja a kivágást.
OrangeOrder
2024. május 24. 09:03
Ebből is látszik, hogy az álszent DK-s ballib férgek is csak a hangulatkeltéshez értenek. Mindamellett persze elhiszem, hogy lehetnek szakmai okok a vágás mögött, csak akkor ne pofázzanak máskor.
2024. május 24. 06:05 Szerkesztve
Hol van ilyenkor a koszlidérc, amelyik még a faültető gépekre is fölmászott tiltakozásul? Amúgy az vicces, hogy a Duna árterében maguktól növő csenevész fák miatt nem tudnak mobilgátat építeni az ott lévő fák miatt, itt meg utcai fasorokat tizedelnek meg, és építési telkeket tisztogatnak, akár 100 fa kivágásával is, ha kedvük tartja. Elképesztő banda ez a "főfőtájépítésszel" együtt. ahol amúgy 200 ezerbe kerül egy faültetés is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!