Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több tucat fát vágnának ki Óbudán, tiltakoznak a civilek

2024. május 23. 20:15

A kerület volt polgármestere is felszólalt az önkormányzat döntése ellen.

2024. május 23. 20:15

Nyitókép: Facebook

Az önkormányzati kampány hajrájában tizedelnék meg a Rozgonyi Piroska utca fasorát Óbudán:

a Főkert 184 darab fából 35-öt kivágna a tervek szerint.

Az illetékes szakmai érveket sorol, a civilek a helyszínre demonstrációt hirdettek csütörtökön – számolt be az Index.

A lakosok az „Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit” nevet viselő Facebook-csoportban felhívást tettek közzé, melyben azt írták, „aki szeretne segíteni, megakadályozni a Római fürdő védett 100 éves gesztenye fasorának lemészárlásat, csütörtökön ha tud, jöjjön Rozgonyi Piroska utca 18/B-hez fèl 5-re. Fontos,hogy pontosan érkezzetek!!! (...) 

Segítsetek! Most még nem jönnek a fűrészek!!!”

Több mint 2500 fával lett szegényebb Óbuda

Az ügyben megszólalt Bús Balázs, – aki most is megmérettetti magát a helyhatósági választáson –  Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere. Bús azt állította, hogy 

a III. kerületben az önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki az elmúlt 5 évben. 

Ez véleménye szeint olyan, „mintha kiirtották volna a Városligeti fák egyharmadát”

Legutóbb az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg 100 fát a Kossuth Lajos Üdülőparton. 

A politikus azt is megjegyezte, hogy a favágás a vegetációs időszakban történne. Sőt, arra is utalt, hogy a választások után a Nánási-Királyok útján húzódó platán- és fasort is ki akarja vágatni az önkormányzat.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Bús Balázsazt kérte, hogy 

azonnal állítsák le Rómaifürdőn a Rozgonyi Piroska utcában, az 1896-ban alapított Római Fürdőtelep Egyesület által a XX. század elején ültetett gesztenyefasor kivágását, 

Óbuda jelenlegi városvezetését pedig felszólította, hogy lépjen fel Bardóczi Sándornál, Budapest fő tájépítészénél az ügyben, és mentse meg a zöld környezetet – idézte a portál.

Bús Balázs továbbá kijelentette, hogy a most zajló önkormányzati kampány miatt az értelmes, szakmai vita teljesen ellehetetlenült. Így azt javasolta, hogy 

a fák sorsát megpecsételő végső döntést halasszák el a június 9-ei választásokat követő időszakra.

Balesetveszélyes állapotra hivatkoznak

Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője az Index megkeresésére közölte, hogy a Főkert a Rozgonyi Piroska utcában található 184 darab fából 35 fánál azonosított balesetveszélyes állapotot. Erről tájékoztatták is az utcában élőket. A 35 fáról favédelmi adatlap készült, minősített faápoló szakmérnök vizsgálták végig a teljes fasort. A fasornak egyébként a Főkert az üzemeltetője, az ő feladata és felelőssége a balesetveszély elhárítása – áll a tájékoztatásban.

Egy másik óbudai favédő szervezet a Maradjanak a fák a Rómain csak annyit reagált az Index megkeresésére, hogy „ha egy fa egyszer elér az életciklusának a végéhez, akkor onnantól kezdve veszélyt jelenthet”. Továbbá azt javasolták, hogy a május 23-i helyszíni bejáráson kerüljön szóba, mit tehetnek a helyi lakosok a környezetükben élő fák életének meghosszabbításáért.

Szóvivő: Nem szerencsés a madarak költési időszakában fészkelőhelyüket kivágni 

Az összeállításban megszólaltatták Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivőjét is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 

alapesetben március 15. és augusztus 15. között, a madarak költési időszakában fészkelőhelyüket kivágni nem szerencsés.

„Márpedig gesztenyefasorok esetében akár két tucat faj – köztük a védett denevérek, füles kuvik, fekete rigó, erdei pinty, macska bagoly, különböző harkályfajok – is fészkelhetnek” – sorolta.

Az MME munkatársa emlékeztetett, hogy már évekkel ezelőtt megállapodást kötöttek a Főkerttel, melyben a cég vállalta, hogy a kivágási munkálatokat lehetőség szerint a madarak költési időszakán kívül végzi.

A megállapodás része, hogy nagyobb volumenű kivágás esetén a Főkert értesíti az MME-t, amelynek munkatársa kimegy a helyszínre, és előzetesen átvizsgálja a fákat. Itt is ez történt, a múlt héten a szóban forgó fákon csak egy elhagyott fészket találtak – hangzott el.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­­l­­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­x­i­­ ­p­­­u­­n­c­­­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. május 24. 12:52
Ha lipsi önkormányzat vágat fát, akkor minden a legnagyobb rendben van. Ha konzervatív, akkor egy újabb jogállamisági eljárás indul. Szabó Timit sosem zavarta a saját kerülete pusztlása, ha ők voltak hatalmon.
Fegyenc8
2024. május 24. 11:25
Ez nem egyszerű kérdés egyébként. A lakosok a bálványvák eltüntetése ellen is tiltakoznának, mert nem értenek hozzá, de véleményük mindig van... A megoldás az lenne, ha szerveznének egy nyílt napot és végigmutogatnák, hogy ezt a fát ezért azt meg azért kell kivágni. De fészkelés időben maximum a közvetlen balesetveszély indokolhatja a kivágást.
OrangeOrder
2024. május 24. 09:03
Ebből is látszik, hogy az álszent DK-s ballib férgek is csak a hangulatkeltéshez értenek. Mindamellett persze elhiszem, hogy lehetnek szakmai okok a vágás mögött, csak akkor ne pofázzanak máskor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!