Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta a bolgár elnököt

2024. május 25. 12:35

Téma volt a magyar EU-elnökség programja, illetve Bulgária schengeni csatlakozás is.

2024. május 25. 12:35
null

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása. Orbán Viktor és Rumen Radev megállapította: 

a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

Ezt követően Sulyok Tamás köztársasági elnök is beszélgetést folytatott a bolgár elnökkel a Sándor-palotában. „A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában.

A köztársasági elnök elárulta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

Azt is kiemelte: 

egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit.

A két fél abban is egyetértett, hogy az orosz-ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, illetve egy igazságos és fenntartható békére van szükség. A köztársasági elnök elmondta: 

Magyarország továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szijjártó Péter is nyilatkozott, miután Rumen Radev látogatása alkalmából megbeszélést folytatott az őt útjára elkísérő Vlagyimir Malinov energiaügyi miniszterrel.

Magyarország és Bulgária között szoros szövetség van a földgáz szállítás biztonsága és az atomenergia használata terén is, ami nagyban hozzájárul hazánk hosszú távú energiabiztonságához” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, 

hogy Bulgária nagyon fontos partnernek számít Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából.   

Kiemelte, hogy hazánk földgáz ellátásának nagy része jelenleg Bulgárián keresztül érkezik, azon a Török Áramlat vezetéken, amely Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezet ide. Tájékoztatása szerint tavaly 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett ezen az útvonalon, ami a magyar felhasználás mintegy 65 százalékát tette ki.   

Ezért nyilvánvalóan érdekünk, hogy a Török Áramlat gázvezeték továbbra is biztonságos, kiszámítható szállítási útvonala legyen a Magyarországra irányuló földgázellátásnak” – jelentette ki, majd hozzátette:  „Bulgáriától ismételten megkaptuk a garanciát, hogy az elkövetkező időszakban is számíthatunk rájuk, számíthatunk a korrekt hozzáállásukra, 

és a Török Áramlat gázvezeték Európa egyik legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb útvonalaként fog funkcionálni a következő időszakban is”.

(MTI)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:04
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­k­­e­l­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­ ­p­­­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
connorj
2024. május 26. 04:17
🤍 https://m.youtube.com/watch?v=z-kQxgx0EhI
Almassy
2024. május 26. 02:29
OK. klassz. És mit szólnak ehhez a románok? ;)
Mindenhova
2024. május 25. 21:50
kepiblanc 2024. május 25. 12:41 Fegyverrel védték meg Ficot? Sőt, egyáltalán megvédték? Tudod te egyáltalán, h. hogyan robbant ki az orosz-ukrán háború a háború?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!