Mráz és Kiszelly vitázott Hornnal és Pulaival az EP-választás tétjéről a Tranziton

2024. április 14. 20:38

Mráz Ágoston Sámuel a Momentumot nevezte a legnagyobb vesztesnek, amely akár el is tűnhet a politika színteréről.

2024. április 14. 20:38
null

Nyitókép forrása: A Tranzit Facebook-oldala 

A rendezvény Facebook-oldalán élőben közvetített beszélgetésen Horn Gábor azt mondta: a tét nem elsősorban Magyarország, hanem Európa és a világ szempontjából fontos, és abból áll, hogy marad-e ez a középen levő majd' négyötödös többség, vagy alapvetően felborul. Az elemző úgy látja, bár a magyar kormányzati politika utóbbira játszik, csak minimális erőviszony-átrendeződés várható.

Pulai András szerint erősebb Európára, illetve erősebb Magyarországra van szükség, és mivel Magyarország egy népszavazással szuverenitása egy részét odaadta az Európai Uniónak, egy erősebb Európáért harcolva saját szuverenitásáért is harcol. Hozzátette:

 a magyar miniszterelnök megnyilvánulásai abba az irányba mutatnak, hogy az orosz határ közelebb kerülhet, ez pedig az uniós politikai szereplőknek nem érdeke.”

Kiszelly Zoltán jelezte: a kormányfő által remélt fegyverszünet és béketárgyalás épp azt szorgalmazza, hogy a frontok befagyjanak és ne jöjjenek közelebb. A választás tétjéről szólva megjegyezte, a magyart követő lengyel, Donald Tusk vezette föderalista elnökség jövőre nekifuthat a többségi szavazásra való áttérés megvalósításának, így ezért sem mindegy, hogy milyen összetétele lesz az európai parlamentnek.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a magyar stratégia az, hogy ne legyen ellenzékben a Fidesz az európai parlamentben, és része legyen a nagykoalíciónak.

Ennek eszköze az új jobboldal megszervezése, a 15-20 százalékot is szerezhető tömörülésnek az olasz Georgia Meloni és a francia Marine LePen lehet az oszlopa Orbán Viktor mellett.

Horn Gábor szerint a nemzetközi közvélemény-kutatások nem mutatnak földindulásszerű változásokat, Pulai András pedig kérdésesnek tartja, hogy egy esetleges jobboldali szövetségben a résztvevők „tudnak-e egy gyékényen árulni”. Kiszelly Zoltán arról beszélt, hogy ha az európaiak közül sokan szavaznak protestpártokra, az Európai Néppárt megpróbálhat alkukat kötni azok némelyikével, míg Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte, az Európát most irányító nagykoalíció veszíteni fog, amelynek nagy vesztesei a liberálisok és a zöldek lehetnek. 

A magyarországi EP-választásról szólva Horn Gábor Magyar Péter pártjának 3-4 mandátumot jósolt, megjegyezve, hogy leginkább a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazóit szívják el.

A Gyurcsány Ferenc irányítása alatt egyesülő baloldali pártoknak 4-5 mandátumot vár, a Fidesz pedig szerinte se nyerni, se veszteni nem tud, 12-13 mandátumot szerezhet.

Pulai András hasonlóan vélekedett, a vesztesek közé sorolva a Mi Hazánkat, úgy vélve, nekik egy mandátumuk lehet. Nem zárta ki, hogy a Momentum bekéredzkedik a DK által vezetett összefogásba, és a Fidesznél ő is hasonló számú mandátumot vár.

Kiszelly Zoltán a mandátumbecslésben nem vett részt, inkább azt nevezte a nagy kérdésnek, hogy később Magyar Péter ott köt-e ki Gyurcsány Ferenc mellett, ahol Márki-Zay Péter, a Momentum, az LMP meg a Jobbik is kikötött azután, hogy kezdetben vele szemben állónak nevezte magát.

Mráz Ágoston Sámuel a Momentumot nevezte a legnagyobb vesztesnek, amely akár el is tűnhet a politika színteréről, a baloldalt pedig hárompólusúnak látja Gyurcsány Ferenc, Magyar Péter és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt körül. A közéleti helyzet a Fidesz tábort is mozgósítja szerinte, de a mandátumokat az befolyásolja majd, hogy hány párt éri el az öt százalékos küszöböt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:55
🍓 ️ ­­I­g­a­­z­i n­­­i­m­­­f­­o­m­­á­­n­­­i­­á­­­k­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
2024. április 15. 20:27 Szerkesztve
A nyolcvanas években gyártottak ilyen legónak kinéző törékeny sztirolból készült elemeket és mindig bekeveredett az igazi legók közé. Horn Gaba is ilyen, amikor a szemed elé kerül, csak nézel, hogy ez a soha sehova nem passzoló idejétmúlt szar hogy a picsába bukkant fel már megint? Honnan? Minek?
Kétes
2024. április 15. 16:14
Pulai egy libsi provokátor. Soha nem a kérdésre válaszol, ha érti egyáltalán azt, hanem a megbízói ostobaságait szajkózza. Csináltak neki a ballibek egy intézetet, amit finanszíroznak is. Ez a csali. Meghívják ide-oda, mert neki van egy intézete. De ő ezzel együtt piti provokátor.
MaBaker
2024. április 15. 14:38
"a magyar miniszterelnök megnyilvánulásai abba az irányba mutatnak, hogy az orosz határ közelebb kerülhet" És erre az lenne az alternatíva, hogy konkrétan odaszarunk az orosz határra és mindenáron minél hosszabb közös NATO-orosz és EU-orosz határszakaszt létesítünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!