Origo: Magyar Péter, a „virtigli baloldali populista” visszahozná a Gyurcsány-korszakot

2024. április 28. 11:57

Az Origo tényfeltáró cikke szerint amennyiben Magyar Péter mögött materiális értelemben is megjelenik a külföldi támogatás, az már komoly szuverenitási aggályokat vet fel.

2024. április 28. 11:57
null

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Láng Balázs, Magyar Péter tanácsadója zárt Facebook-csoportjában igyekezett romanticizálni a Gyurcsány-Bajnai-korszakot. Mire utal ez, annak fényében, hogy Láng nemrégiben Magyar Péterrel fotózkodott? – tette fel a kérdést részletes tényfeltáró cikkében az Origo.  A portál szerint az érintett régóta dolgozik a baloldalnak, 2007-ben, a második Gyurcsány-kormány alatt a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgató volt (az adófizetőknek akkor csaknem 12 milliárd forintját emésztette föl a luxusnegyed bukott projektje), azt megelőzően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság sajtófőnöke, 2019-ben pedig az MSZP kampányáért felelt. Ezt követően külföldön élt, majd röviddel Magyar Péter politikai pályára lépése után egy Facebook-bejegyzésében ezt írta: 

hazajöttem, és hoztam magammal a fél világot”.

Az informáltak egyöntetű véleménye, hogy Láng Balázs baloldali elköteleződése elvitathatatlan. Az, hogy ő Magyar Péter tanácsadója, és együtt fotózkodnak, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Magyar Péter ugyanazokhoz a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali körökhöz tartozik, akik 2010 előtt tönkretették az országot. Korábban a Gyurcsány-Bajnai-korszakot romanticizálta, most pedig azt az embert támogatja, aki a „legújabb jelentkező” a kormányt leváltani kívánó baloldaliak sorában. Ebből alappal lehet arra következtetni, hogy

Magyar Péter – Láng Balázs és társai hathatós támogatásával – ismét visszahozná a Gyurcsány-korszakot Magyarországra.

– vonja le a következtetést az Origo. A Magyar Pétert támogató Láng Balázs ráadásul sajátságos felfogással rendelkezik a jogállamot illetően, szerinte ugyanis Gyurcsány Ferenc „az utolsó demokratikus kormányát vezette ennek az országnak”.

Magyar Péter „virtigli baloldali populista”

A lap szerint miközben Magyar Péter jórészt a régi baloldal kedvenceként tűnik fel, egyben azt is igyekszik elhitetni, hogy majd ő fogja megújítani az ellenzéki oldalt, a retorikája szintjén ugyan elhatárolódva a 2010 előtt vezető szerepet játszó posztkommunista elitektől; valójában azonban a régi baloldal politikai és gazdasági túléléséhez járulhat hozzá a színre lépésével, és esetleges politikai részsikereivel olyan figurákat is segítve ezzel, 

akiket a magyar választók régóta nem akarnak vezető politikai pozíciók közelében látni.

Magyar Péter a közvélemény-kutatási eredmények szerint virtigli baloldali populista: szociális populizmus is jellemzi, vagyis egy olyan politikai ideológia, amely a baloldali ösztönöket populista retorikával és témákkal egyesíti. Magyar retorikájában gyakran szerepel az elitellenesség, az establishment-ellenesség és a „köznép” megszólítása, ugyanakkor a klasszikus gyurcsányi demagógiát és hazugságelemeket ötvözni igyekszik a Bajnai-féle világra és a brüsszeli technokrata EU-ra jellemző szemlélettel, amely kifejezetten ellentétben áll a képviseleti demokráciával, vagyis azzal a nemzeti felfogással, hogy a nép által választott képviselőknek kell az elsődleges döntéshozóknak lenniük. Magyar és Láng kapcsolata, konkrétan Láng Balázs közeli jelenléte bizalmi, 

megerősítő szereppel bír a baloldal régi szereplői irányába, azt üzenve nekik, hogy „Magyar Péter a mi emberünk”.

Magyar Pétert az elmúlt hónapokban összefüggésbe hozták továbbá Bárdos Barnabással, Bajnai Gordonnal, a Datadat jogutód cégeivel és leányvállalataival is. Ennyi baloldali kapcsolat nem lehet véletlen, mindezek miatt alappal állíthatjuk, hogy a TISZA Párt új alelnöke egy nemzetközi balliberális hálózat része, a háttérben pedig Gyurcsány Ferenchez köthető körök mozgatják a szálakat. Amennyiben Magyar Péter mögött materiális értelemben  is megjelenik a külföldi támogatás, az már komoly szuverenitási aggályokat vet fel, és ugyanazt a modellt láthatjuk, amit a baloldal a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően követett – olvasható az Origo cikkében.

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-81
2024. május 11. 22:56
🍓 ️ ­­­I­g­a­­­z­­i n­­­i­­­m­­­f­­o­m­­­á­­­n­­­i­­­á­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
google-2
2024. április 28. 20:50
Miért kell lépten-nyomon azt hazudnia Magyarnak, hogy ő jobboldali? Őt Tusk-mintára építették fel, hogy az legyen az érzésünk, hogy két jobboldali párt viaskodik egymással, közben dehogy! De Tusk legalább valamennyire politikus, de Magyar csak szeretne az lenni. Egyelőre piaci kofa. Abból is a veszekedős, gyalázkodós fajta.
Banned310
2024. április 28. 20:47
Mekkora ökörnek kell lenni, hogy ebből a szennyből bármit is elhiggy😂😂
lemez
2024. április 28. 17:16
Micsoda,?Ő nem politikus.Politikus évek alatt fejleszti magát a feladatra.Ő egy gyüttment szaralak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!