Jogszerűtlen lehet Magyar Péterék eljárása

2024. április 20. 09:13

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint aggályos a mozgalom által követett gyakorlat.

2024. április 20. 09:13
Opposition Figure Peter Magyar Holds March In Budapest

Fotó: Kummer János/Getty Images

Mint arról beszámoltunk, a TISZA Párt alelnöke, Magyar Péter a kamerák előtt vallotta be, hogy nem akartak érte „külön fizetni” az adatvédelmi tájékoztatóért, így „valakitől átvették”, ezért bukkanhattak fel a Bajnai Gordonhoz köthető cégek a dokumentumban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy kapcsán a Magyar Nemzet megkérdezte Péterfalvi Attilát, az adatvédelmi hatóság elnökét, aki elmondta: tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja azokkal szemben, akik ott megadták adataikat. A mozgalomtól többen is a hozzájárulásuk megadása nélkül kaptak hírlevelet, amit Péterfalvi ugyancsak aggályosnak nevezett. Utóbbi eset kísértetiesen hasonlít a baloldal 2022-es kéretlen sms-kampányára, akkor is tömegeknek küldtek kéretlen üzeneteket.

Azóta módosították az adatvédelmi tájékoztatót, és már kivették a Bajnaihoz köthető céget.

A talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából mind az Estratos Digital GmbH, mind a Lundadonate.org nevét eltüntették.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint írják, az előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a Datadat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda, ehhez képest egy adománygyűjtő platform. Ezt a Datadat fejlesztette, angol nyelvű oldalán pedig anyacégként korábban a Datadat, ma az Estratos szerepel.

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét.

„Kijelenthető, hogy mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen a talpramagyarok.hu adatkezelője, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva.

Ráadásul, ha az adatkezelési formulát máshonnan vették át, részben vagy egészben kitöltve, akkor az is kérdéses, hogy az említett cégeken kívül van-e más olyan információ, amely nem felel meg a tényeknek

– jelentette ki Péterfalvi Attila, aki szerint aggályos ha más fórumokon, például standoknál is a honlapon találhatóval megegyező adatkezelési tájékoztatót használtak.

A talpramagyarok.hu oldalról ráadásul kéretlen üzenetek és hírlevelek is érkeztek Magyar Péter csapatától. Az egyik felháborodott olvasó elmondta, annak ellenére kapott szavazásra buzdító promóciós üzenetet, hogy ehhez nem járult hozzá.

Ha történt ilyen eset, nyilván annak is megkérdőjeleződik a jogszerűsége, hiszen csak annak lehet hírlevelet küldeni, aki erre a szolgáltatásra jelentkezett.

A hozzájárulásnak pedig kifejezettnek, egyértelműnek kell lennie és pontosan arra kell vonatkoznia, amiről az adatkezelés szól”

– hangsúlyozta Péterfalvi Attila, majd hozzátette: amikor egy párt szimpatizánsokat gyűjt, az politikai véleményre vonatkozó adatnak minősül, ezért a kezelésének is szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie.

A cikk megjegyzi, hogy a 2022-es választásokon hasonlóan jártak el a baloldali pártok: a kampányban több, mint kétmillió kéretlen szöveges üzenetet küldtek ki.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén februárban közzétett jelentése megállapította, hogy a legutóbbi országgyűlési voksolás előtt csak sms-ekre, adatbázis-építésre és online hirdetésekre 860 millió forintot költött el a baloldal.

Az ÁSZ kiemelte: a pénz java része a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalomtól az ellenzéki kampány digitális részéért felelős DatAdat-cégcsoporthoz vándorolt...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heki19
2024. április 22. 13:33
Az összes idióta balos másról kommentel, ilyenkor szemük, fülük csukva Hazaáruló banda
alexandrosz-2
2024. április 20. 21:33
Véletlenül se feledjük, hogy a magyar nevű féreg egy nernyik geci, a zsidesz káderlistáján kapott vagyonokat és hatalmat is, (jeszenszky, bodpéter, mellár, pálinkás detto) az alkalmatlan, kvótaribanc nejének és a zsideszes bűnöző haverjaiknak hála. Ezért nagyon kevés lesz a napi kéttucatnyi lejárató cikk erről a nernyik szarzsák haverotokról göbbelstóni! Ezer kell minimum, a kurva anyàtokat! Be vagytok szarva tőle rendesen!
cinkegolyó
2024. április 20. 18:05
Bécsben van bejegyezve a baloldali messiás, Magyar Péter kampánycége, az Estratos GMBH. Miért is kell külföldi kampánycég egy hazai politikusnak. Utánanézve a cégnek az ESTRATOS kapcsolati adatainál egy régi ismerősre bukkanunk: a datadat-ra. Ez ugyanaz a kampánycég, amely Márki-Zay Péter amerikai pénzeit is intézte. Pont ugyanaz a recept, mint két éve. Még a cég is ugyanúgy Gyurcsány Ferenc korábbi titkoszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz kapcsolódik.
Tommaso
2024. április 20. 14:11
OV: "a következő európai parlamenti választásokon a szuverenista politikai erők, a szuverenista politikai pártok nagyarányú győzelmet aratnak majd” A felmérések valóban azt mutatják, hogy a gyenge Európát szorgalmazó, populista pártok növelni fogják befolyásukat és a képviselőik számát. 10-ről akár 12-13%-ra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!