Szakértő: Ezen a téren Európa sokkal gyengébb, mint Oroszország

2024. március 03. 07:00

Egy Európára kiterjedő háború gyorsan nukleáris konfliktussá fejlődne – mutatott rá Resperger István.

2024. március 03. 07:00

Resperger István, a Szent István Biztonságkutató Központ vezetője szerint egy eszkalálódó, Európára kiterjedő háború gyorsan nukleáris konfliktussá fejlődne, márpedig ezen a téren Európa sokkal gyengébb, mint Oroszország – olvasható a Híradó.hu-n. 

„Oroszország 5900 atomfegyverrel rendelkezik, ebből 2200 a 2–10 kilotonnás, nagy hatótávolságú rakéta. Két-háromezer kilométerig ellőhetők ezek a rakéták. Az egész európai haderőnek, a franciáknak és briteknek összesen ötszáz van, tehát ez egy nagyon éles konfrontáció lehet” 

– hangsúlyozta Resperger István ezredes.

A háború befejezéséről legfeljebb nem hivatalos egyeztetésekre lehet számítani

Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium elemzője arról beszélt az M1-en, hogy a nyugat Ukrajna-politikája a háború kiterjedésének irányába mutat. „A nyugat helyzete nehéz, mert évekig rengeteg pénzt és fegyvert pumpált a konfliktusba, ahelyett, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan a béke mellett állt volna ki” – fogalmazott.

„Fontosabb lett volna a tűzszünetre és a békére koncentrálni az európai nagyhatalmaknak, nem pedig csak a folyamatos fegyverszállításokra, mert mint látjuk, ezekkel a nyugati fegyverekkel sem tudta Ukrajna megvédeni magát. Nem tudja pótolni a katonákat, jelenleg pedig lőszerei sincsenek” 

– mondta Kiss Rajmund.

Hozzátette: az idei EU-s és amerikai választások megnehezítik a béketárgyalások elkezdését, ezért szerinte a háború befejezéséről legfeljebb nem hivatalos egyeztetésekre lehet számítani.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Volodymyr Shuvayev / AFP

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-74
2024. április 19. 20:59
🍓 ️ F­o­­r­r­­­ó­­ l­­á­­­n­yok sz­­ex­­­et ak­­ar­n­ak, ba­­­sz­d m­eg ők­et 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
lajajakab11
2024. március 03. 13:37
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
tuttle005-2
2024. március 03. 12:02
"Oroszország 5900 atomfegyverrel rendelkezik, ebből 2200 a 2–10 kilotonnás, nagy hatótávolságú rakéta." Megint egy semmitmondó számadat. Az a kérdés, hogy hány töltet van, ami tényleg bevethető. Abból kiindulva, hogy már iráni, észak-koreai fegyverimportra szorulnak a ruszkik, itt sem lehet túl rózsás a helyzet.
Zjzj
2024. március 03. 11:44
….” mert mint látjuk, ezekkel a nyugati fegyverekkel sem tudta Ukrajna megvédeni magát.…” Baromallat, akkor mitol alltak meg a muszkak es miert nincsenek a magyar/slk/roman/lengyel hataron?! Zorban eroteljes bekepartisaga miatt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!