Schiffer András arról beszélt, jelölhetik-e köztársasági elnöknek

2024. február 14. 08:38

Az LMP egykori elnöke a közvetlen elnökválasztást tartaná megfelelő formának.

2024. február 14. 08:38

Schiffer András arról beszélt a Hetek podcast-adásában, hogy jelenleg Novák Katalin a köztársasági elnök, ugyanis az Országgyűlésnek a lemondástól számított 15 nap áll rendelkezésre arra, hogy esetleg maradásra bírja Novák Katalint, utána kell szavazni a távozásáról. „Abban a pillanatban, hogy a levezető elnök kihirdeti az Országgyűlés döntését – aki biztos, hogy nem Kövér László lesz –, nos, abban a pillanatban 

Kövér László lesz az ideiglenes köztársasági elnök,

 de ez nem lesz hamarabb, mint február 26-a” – mondta.

A kérdésre, hogy sokan felvetették őt is, mint Novák Katalin lehetséges utódját, Schiffer elmondta, ezt kizártnak tartja. 

„Nagyon kedves és megható, de ez nyilvánvalóan túl van a realitások tartományán.

 Valaki a magyar valóságot picit ismeri, hogy ez teljesen abszurd és kizárt, ilyen helyzet nem állhat elő” - mondta.

Leszögezte: a közvetlen elnökválasztást tartaná megfelelő formának, ennek azonban nem látja jelenleg a realitását, ugyanis ehhez alkotmányt kellene módosítani, az alaptörvény azonban egyértelműen kimondja, hogy erre nem lehet népszavazást kiírni. „Megjegyzem, hogy 

a közvetlen demokrácia intézményei mindig is háttérbe szorultak Magyarországon. Nincs a mindenkori kormánytöbbségnek, illetve a kormányfőnek hatékony ellensúlya

 a '89-'90-ben kialakult rendszerben” – tette hozzá.

Magyar Péter fellépését óvatosan értékelné, mondta mivel „a politikai felhang mellett, mögött vélhetően van egy olyan személyes szál is,

 személyes tragikuma is ennek az egész történetnek, ami nem is biztos, hogy a nyilvánosságra tartozik”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. február 15. 07:03
Teljesen felesleges a közvetlen elnökválasztás hiszen ugyanúgy és ugyanazok a pártok kampányolnának mellettük akik jelenleg a parlamentben szavazzák meg a k.e-t..
Mich99
2024. február 14. 15:13
Persze a sokszorosan bukott Moslék szeretne még egy esélyt, meg még egyet...
Mich99
2024. február 14. 15:11
Miért lenne jobb még egy általános választás azzal szemben, hogy mint most, a már megválasztott képviselők válasszanak egy köztársasági elnököt?!
nemecsek-3
2024. február 14. 15:09
Vannak Schiffernek jó megnyilvánulásai, de azt hiszem, a népi demokratikus választást nem teljesen gondolta, vagy tudja átgondolni, Nem hiszem, hogy mindenki rettenetesen népi demokrácia hívő lenne, ha arról lenne szó, hogy a vakbélműtétjét népszavazással választott orvos végezze el. Ha valaki alaposan belegondol szakmai elvárás szinten (már ha tud...és pont ez a fő probléma) nem elrugaszkodott dolog a köztársasági elnök és a sebész párhuzamba állítása. Úgy is mondhatnám még mindég jobb, ha homok miatt némileg recsegnek a fogaskerekek de megy a gép, mintha randomra dugdossák a csavarhúzót a fogak közé. Az elsődleges legnagyobb probléma, hogy Magyarországon a fidesznek nincs ellenzéke. Ami van az minden, de nem ellenzék. Ez még ha ellentmondásnak tünik is, magára a Fidesz működtetésére nézve is nagyon nagy teher ráadásul ez a helyzet gátolja, hogy valóban jó, az ország valódi érdekeinek megfelelő válaszok szülessenek kérdésekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!