Egy magyar csembaló- és orgonaművész ad koncertet Londonban – III. Károlyt is meghívta

2024. február 16. 20:29

Ő lesz az első magyar, aki a londoni Westminster Apátságban lép fel.

2024. február 16. 20:29

Tóth-Vajna Zsombor csembaló- és orgonaművész az első magyar, aki a londoni Westminster Apátságban ad koncertet – olvasható az atv.hu-n. III. Károly brit királyt is meghívta a most vasárnapi hangversenyre.

Tóth-Vajna Zsombor a Royal College of Music PhD hallgatója, ami a világ elsőszámú zenei felsőoktatási intézménye. Kutatási témája a 17. század orgonazenéje. Ennek kapcsán kereste meg őt a Westminster Apátság egy évvel ezelőtt.

„Kiemelt megtiszteltetés és felelősség ezen a helyen játszani. A Westminster Apátság egy különös hely számomra, mert ez az anglikán kultúra központja. Számos uralkodó van ide eltemetve és ez mai napig a britek koronázó temploma”

– nyilatkozta a fiatal művész. Mint mesélte, sosem fogja elfelejteni azt a napot, amikor megérkezett a felkérő e-mail az apátság részéről.

Még III. Károly brit király is meghívást kapott a hangversenyre.

„Londonban élő művész ismerőseim, akik már játszottak az apátságban mondták, hogy a szokás szerint az uralkodót mindig meg kell hívni. Hát én fogtam magam és a testvérem segítségével írtam egy meghívó levelet, azt kinyomtattam egy szép papírra. Meghívtam a királyt a koncertre” 

– emlékezett vissza. A koncertre 2024. február 18-án vasárnap kerül sor Londonban, a Westminster Apátságban 17:00-kor. A hangverseny ingyenes.

Nyitókép: Artist Center Agency Facebook-oldala

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
newyork-2
2024. február 18. 08:33
Gratulálok! Ha jól tudom, a fiatalember Miskolcról indult, szép pályát futott be, eddig is. :) Csak így tovább. :)
Sadas
2024. február 16. 20:39
ki a 2. és ki az első ? de tényleg!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!