Egészségügyi államtitkár: A betegbiztonság szempontjából is kockázatos volt a bérnővérek alkalmazása

2024. január 17. 19:36

„A lakosság általában véve elégedett az új ügyeleti rendszerrel” – jelentette ki Takács Péter.

2024. január 17. 19:36

A Belügyminisztériumnak az a célja, hogy tiszta helyzetet teremtsen az ágazatban – jelentette ki a bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről Takács Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: ez egy szürke zónás foglalkoztatás volt, 

a munkaerő-közvetítő cégek kvázi kizsákmányolták a szakdolgozókat. Az óradíjukat eléggé egyoldalú módon szabták meg.”

Takács másik kiemelt okként azt nevezte meg, hogy ugyan a szerződés arra kötelezte a munkaerő-közvetítőt, hogy az adott szakterületnek megfelelő képzettségű szakdolgozót közvetítsen ki, de ez sok esetben nem teljesült, ami a betegbiztonság szempontjából igencsak kockázatos volt. 

Ugyancsak aggályos volt betegbiztonsági szempontból, hogy az úgynevezett bérnővérek esetében az őket foglalkoztató vállalkozások gyakran nem tartották be a pihenőidőre vonatkozó követelményeket. „Ezért döntöttünk úgy, hogy 2024. január elsejétől ilyen munkaerő-közvetítő cégeket nem lehet igénybe venni az állami egészségügyben”  – sorolta.

„A lakosság általában véve elégedett az új ügyeleti rendszerrel”

Az államtitkár az interjúban értékelte az új háziorvosi ügyeleti rendszer eddigi eredményeit is. 

„A lakosság általában véve elégedett az új ügyeleti rendszerrel. Nem titkolt célunk volt az ellátórendszer tehermentesítése, mert nagyon sok az indokolatlan orvos-beteg találkozás, akár ügyeleti időben is. Pedig az esetek 10-15 százalékában a telefonos tanácsadás is elegendő lenne. 

Az indokolatlan mentővonulások száma majdnem 20 százalékkal mérséklődött,

 így sokkal kisebb eséllyel vonul ki a mentő úgy valahová, hogy valójában nincs is rá szükség. Továbbá a sürgősségi osztályok is tehermentesültek, esetükben nagyjából 15 százalékkal csökkent a betegforgalom” – ismertette az egészségügyi államtitkár.

Az interjút teljes terjedelmében ITT olvashatják el.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2024. január 17. 19:56
Orbán nem hallja meg a nép hangját...vissza Horváth Ágnest, a balliberális kormányokat, a fizetős egészségügyet......egyébként ez utóbbiban van racionalitás, aki dohányzik, alkoholista, zabál, az fizesse meg a kórházi kezelését, a háziorvosi rendelést is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!