A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tényleg olyan borzalmas a helyzet a déli határkerítésnél? Szakértőt kérdeztünk!

2023. november 03. 15:03

Somkuti Bálint az Európai Unió felelősségét is felveti a kialakult állapotok kapcsán.

2023. november 03. 15:03
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Kiemelten fontos ez a jelentés, olyan dolgokat, információkat erősít meg, amikről bár lehetett hallani, nem voltunk bennük biztosak – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő. Ahogy megírtuk, Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, illetve a nemzetbiztonsági bizottság kezdeményezésére feloldották az illegális migráció és a terrorizmus összefüggéseit taglaló titkosszolgálati jelentés titkosságát.

Ezt is ajánljuk a témában

A dokumentum egyik talán legfontosabb része, hogy

a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészetre szakosodott csoportok vezetése közvetlenül a tálib kormányzat irányítása alá került.

Somkuti szerint abban nincs újdonság, hogy az afgánok részt vesznek az illegális migráció szervezésében, hiszen onnan évtizedek óta menekülnek az emberek. Az viszont változást jelent, hogy az erőszakosságuk miatt elkezdték kiszorítani a többi embercsempész bandát, s komoly kockázatot rejt magában, ha egymással is háborúznak.

Mire vár az Európai Unió?

A szakértő elképesztőnek nevezte azt is, hogy már határvadászokra is fegyvert fognak, vagyis hivatalos állami szervet mernek fenyegetni az embercsempészek, ami drámai fejlemény. „Nem lehet tudni, mikor dördül el egy lövés. Tényleg meg kell várni, amíg lelőnek valakit?” – fakadt ki Somkuti, aki szerint ez alapvető probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az Európai Uniónak egységes és határozott választ kellene adnia az ilyen jelenségekre, mégsem teszi – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Hozzáfűzte, továbbra sincs egyértelmű utasítás az illegálisan próbálkozókkal szembeni fellépésről, így az érintettek, az EU-ba készülő Szerbia és Magyarország sem tud megtenni bizonyos intézkedéseket – nyilván azon túlmenően, hogy védi a határait. „Az EU azzal, hogy erre nem reagál, a nemzetközi rendszert ássa alá, az állami szuverenitást kérdőjelezi meg” – húzta alá.

Hogy jönnek ide a kriptovaluták?

A szakértő kitért a jelentésben ugyancsak említett alternatív, a bankokat és a hivatalokat kikerülő pénzügyi szisztémára is, ami szerinte évszázados hagyomány az érintettek körében, a bizalmon és a megbízhatóságon alapul. „Voltak ugyan próbálkozások az átláthatóság növelése érdekében, ám ezek egyelőre nem vezettek sikerre. Ráadásul a különböző pénzügyi újítások is ebbe az irányba tolják a világot, bizonyos szempontból a bűnözők által is előszeretettel használt kriptovaluták még sokkal veszélyesebbek” – jegyezte meg.

Nyitóképünk illusztráció: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. november 03. 23:20
II. A vallást hódításra eszközül használók nem muzulmánok. A talibánok, Al-Kaida, Isis felemelkedése nyugati politikusok közreműködésével, felfegyverzési támogatásával történt aktuál geopolitikai érdek elérése miatt. A szerb-magyar határon a migráns had logisztikai ellátási szintje magyar lakosok többségének anyagilag elérhetetlen: idegenvezetés a legapróbb részletekig Iphone mobillal, ruházati világmárkák használata, migránsok fejenként euróezrekkel, eurótízezrekkel való ellátása az adott európai hely elérése után nem a nomád kecskepásztorok szintje. Titkosszolgálati háttér nélkül ez lehetetlen. A Balkánon keresztül Európa szívének iszlám elárasztása geostratégiai érdekeket rejt. Nem kommunizmussal, hanem iszlámmal tarolhatók és anyagilag arathatók le a mai európai társadalmak. Az iszlamizált Európa a kifosztásnak eddig ellenálló Kelet meghódítására lesz alkalmas. A világuralom megszerzéséhez használják eszközül a korábban is vallások mögé bújó gyarmatosításokat irányítók.
polárüveg
2023. november 03. 23:19
I. A fegyverhasználat eszkalációt okozhat, főleg, hogy már az elit talibánok itt vannak. Az angol birodalmi gyakorlat az öngyilkos merénylők, támadók ellen a disznóvérrel öntözés volt a sírjukra, a merényletek leálltak. Hasonló humánus (nem fegyveres), de muzulmán embernek visszataszító megoldás mérsékelheti a muzulmán buzgóságot az erőszakos határáttörésekre. A kismalac és a kopasz farkas mese migrációról szóló rejtett történetében pont ez a tanulság van átadva az utókornak: a farkas gyenge pontjára való hatás: a nem erőszakos hatás is elég a cél eléréséhez. Amitől fél, azt kell felemlegetni, használni ellene. A főhősnek választott kismalac forma jelzi a korszakot és a megoldást is. A korábbi migrációs tanmesében a hét gida: a gida-(sz)kita származású hetti-ta "héttörzs" népek migráció általi bukásáról volt szó. A kismalacos mese már iszlám kalifátusok utáni korból származik. Nos, Ujguria, Egyiptom, Közel-Kelet valaha több vallású népei mára muzulmánok szinte mind.
Uztu
2023. november 03. 22:17
AD1) nem, még annál is roszabb Ad2) csak a fideszbtehetvróla, hogy engedte idáig fajulni a helyzetet
Pelso j.
2023. november 03. 20:46
bondavary Nem fogok sirdogálni. Egy feltételezésre alapozni egy érvet, - ez amolyan polgári vonás, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról