Fókuszba kerültek a helyi kis- és nagyvállalkozások Golopon

2023. november 05. 23:13

A Fidelitas Gazdaségfejlesztési Kabinetje kétnapos konferenciát szervezett Észak-Magyarországon.

2023. november 05. 23:13

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye címereit bemutató kiállítás megnyitóval vette kezdetét a Fidelitas Gazdaságfejlesztési Kabinetjének kétnapos rendezvénye november 4-én, szombaton, melynek a Golop községen található Vay kastély adott otthont. 

A tárlat Kovács Zsolt heraldikus több mint negyedévszázados kutatási anyagából állt össze. „A címer olyan, mint egy névjegy: minél kevesebb szín és figura legyen rajta. Bízom benne, hogy mindenki gyönyörködik majd ezekben” – idézte a boon.hu a Szépséges jel pajzsodon című kötet szerzőjét, aki országgyűlési képviselő és a Fidesz regionális igazgatója is egyben.

A térség országgyűlési képviselője, Hörcsik Richárd úgy fogalmazott a megnyitón,

 tabu lett a címertan. 

„Majd jött a rendszerváltoztatás, és szerettük volna visszahozni ezt a tudományt. 1990-ben nagy vita volt, hogy történelmünkből melyik címert válasszuk a későbbiekre. Legyünk büszkék a címereinkre, hiszen a múltunk meghatározza a jövőnket is – mondta a végzettségét tekintve történész honatya, majd hozzátette, a heraldika európai tudomány, ami európaiságunkat jelenti.

Illés Boglárka országgyűlési képviselő, a Fidelitas felügyelő bizottságának elnöke pedig hozzátette, „fontos, hogy legyenek ilyen hagyatékaink, amiket tovább adhatunk”.

A megnyitó után az esemény kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott. A helyi nagyvállalkozói kerekasztalon Márton Péter, a tállyai Oroszlános Borbirtok tulajdonosa, Fekete Aletta, az abaújszántói Fakapu Magyar Építőipari Zrt. képviselője és Demeter Bence az AGRO-DIB Kft. ügyvezetője vett részt. A beszélgetés moderátora Mészáros Ádám, a Fidelitas gazdaságfejlesztési kabinetvezetője volt.

A kisvállalkozói kerekasztalon felkért Sidlovics Péter, a golopi mosoda tulajdonosa, Szopkó Ildikó, golopi vendégház tulajdonos és Nagy-Nádházi Réka, a monoki NNRéka Házi Cukrászda Manufaktúra tulajdonosa vett részt. Velük Golop polgármestere, Angelovics Helga beszélgetett.

Ezután a résztvevők meglátogatták Abaújszántón a mezőgazdasággal foglalkozó Randli Kft.-t, majd vasárnapra a program zárásaként a Vay kastélyt tekintették meg – írta a lap.

Nyitókép: Ádám János/boon.hu 

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2023. november 06. 06:38
A heraldika nagyon nem elfelejtett tudományág, most éli virágkorát! A heraldika a jelképrendszerek tudománya és mikor máskor ha nem jelképrendszerek erdejében éljük életünket. Csak gondoljunk egy bármilyen eletronyos kütyü ki be kapcsoló gombjára. Avagy bárhol a világban a klotyó szimbólumára. Ezek ugyan olyan jelképek, mint amit eleink használtak! A végtelenségig tudnánk ezt a sort folytatni. Jelképek világában élünk. Erre fogadjunk nem gondolt a kutató, aki a múltba révedve mindezt nem vette észre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!